Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vuokrat nousivat selvästi Lahdessa – nousuvauhti kovempi kuin Suomessa keskimäärin

Remonttia kaipaava asunto vaikea vuokrata.

Vapaarahoitteiset vuokrat olivat Lahdessa 13,31 euroa neliöltä (nousua vuodessa 1,7 prosenttia) ja ARA-asunnoissa 12,06 euroa (nousua 2,8 prosenttia). Kuva: Anssi Hietamaa

Asuntojen vuokrat nousivat Lahdessa heinä-syyskuussa kaksi prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Huhti-kesäkuuhun verrattuna nousua on 0,3 prosenttia.

Vapaarahoitteiset vuokrat olivat Lahdessa 13,31 euroa neliöltä (nousua vuodessa 1,7 prosenttia) ja ARA-asunnoissa 12,06 euroa (nousua 2,8 prosenttia).

Koko maassa vuokrat nousivat koko maassa 2,4 prosenttia vuodessa, kertoo Tilastokeskus. Kovimmat vuosinousut nähtiin Helsingissä, Vantaalla, Kuopiossa ja Jyväskylässä.

Vuokrat ovat nousseet koko tällä vuosikymmenellä huomattavasti nopeammin kuin kuluttajahinnat yleensä. Nousuvauhti oli sama sekä vapaarahoitteisissa että ARA-vuokrissa.

Lahdessa vapaarahoitteisten vuokrien hintaindeksi on nyt lukemassa 132, kun vuonna 2010 oli 100. Nousuvauhti on ollut kovempi kuin koko maassa keskimäärin.

Tilastokeskuksen aineisto perustuu haastatteluihin sekä Väestörekisterikeskuksen rakennus- ja huoneistorekisterin tietoihin.

– Osittain tilastoissa näkyvä vuokrien nousu on seurausta asuntokannan kunnon paranemisesta, näkee Vuokraturva-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola. Myös vuokralaisten vaatimustaso on noussut.

– Remontoimattoman asunnon vuokra on saattanut tosiasiassa samaan aikaan laskea, vaikka tämä ei tilastosta erotu. Sen sijaan niillä paikkakunnilla, joilla asunnon remontointi ei kannata, vuokrat ovat saattaneet laskea niin laajasti, että sen havaitsee tilastoistakin.

Vuokra-asuntopula ei ole kärjistynyt. Syinä ovat asuntosijoittamisen suosio ja vilkas uudisrakentaminen.

Vanhoja vuokra-asuntoja on kunnostettu, koska ne joutuvat kilpailemaan uusien asuntojen kanssa.

– Hieman huonokuntoisen asunnon vuokraaminen voi olla hankalaa, kun viereen valmistuu uusia asuntoja vain hieman korkeammalla vuokralla.

Talvi on paras aika vaihtaa vuokra-asunto

Metsola vinkkaa talvisesongin eduista vuokralaisen kannalta:

– Talvi on vuokralaiselle parasta aikaa vuokra-asunnon vaihtamiseen, koska kilpailua asunnoista on silloin vähemmän ja vuokrapyynnöt siten maltillisempia. Hyvä vuokralainen voi päästä vapaasti valitsemaan ja jopa kilpailuttamaan vuokranantajia keskenään. Tavalliselle asunnonhakijalle on eduksi se, että vaihtoehtoja ja harkinta-aikaa on nyt enemmän kuin kesällä.

Kiivainta kysyntä on toukokuussa, kesällä ja alkusyksyllä.

Kuumana käynyt sijoitusasuntojen kauppa on viime aikoina rauhoittunut, näkee Metsola.

Samaan aikaan ensiasunnon ostajat suhtautuvat aiempaa varovaisemmin uudiskohteisiin, joissa on isot yhtiölainat, tonttirahastojen omistama tontti ja runsaasti sijoittajaomistajia.

Moni rakentaja onkin vähentämässä uusien asuntojen aloitusmääriään, kun myyntivaikeudet kasvavat. Metsola uskoo, että tämä on tervetullutta jäähdyttelyä kuumassa syksyssä.

– Riskit ylikuumenemisesta ovat olleet koholla. Asuntokaupan kuitenkin melko maltillinen rauhoittuminen on lähes kaikille parempi vaihtoehto kuin kuplan paisuminen ja puhkeaminen. Asuntomarkkinat ovat aina olleet sykliset ja tulevat olemaan sitä myös jatkossa.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
STT
toimitus@stt-lehtikuva.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi