Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Anttilanmäen Svenska Gårdenista kaavaillaan koulun lisäksi kulttuurin monitoimitaloa – "Voisi olla musiikki- ja teatteriesityksiä, kerhoja ja taidenäyttelyitä"

Ruotsinkielinen koulu ja päiväkoti muuttavat saman katon alle ensi kesänä. Peruskorjattava Anttilanmäen koulurakennus todettiin ikäisekseen hyväkuntoiseksi.

Lahden ruotsinkielisen koulun rehtori Karin Ihalainen esitteli Svenska Gården -hankkeen etenemistä torstaina. Kuva: Janne Nieminen

Lahden Anttilanmäelle perustettavasta Svenska Gårdenista kaavaillaan ruotsinkielistä koulua ja päiväkotia monikäyttöisempää kokonaisuutta. Ensi kesänä käyttöön otettava Svenska Gården on Lahden ruotsinkielisen koulun ja Folkhälsanin ruotsinkielisen päiväkodin muodostama kokonaisuus. Hankkeesta järjestettiin torstaina infotilaisuus kaupunginkirjastolla.

– Meillä on sellainen ajatus, että nimi olisi suomeksi Ruotsin kielen ja kulttuurin monitoimitalo. Siellä olisi musiikkiesityksiä, teatteriesityksiä, keskustelukerhoja, taidenäyttelyitä ja sen tyyppistä toimintaa myös, kertoo Lahden ruotsinkielisen koulun rehtori Karin Ihalainen.

Tiloissa on tarkoitus järjestää lapsille varhaiskasvatuksen ja koulutuksen lisäksi vapaa-ajan toimintaa. Kiinteistö sopisi myös kokoontumispaikaksi yhdistyksille.

– Ruotsinkielisille senioreille ei ole tällä hetkellä Lahdessa toimintaa ruotsiksi.

Ruotsinkielisessä koulussa toimivat luokat 0–6. Päiväkotipaikkoja on luvassa 60, joista osa on kielikylpypaikkoja. Niitä tarjotaan lapsille, joiden äidinkieli on jokin muu kuin ruotsi. Lahden kaupungin perusopetuspalveluiden aluepäällikkö Mauno Väänänen pitää oheistoiminnalla höystettyä koulu- ja päiväkotikeskittymää hyvänä ajatuksena.

– Koulumaailmassa pyritään muutenkin monitoimitaloihin, joissa on erityyppistä palvelua. Tämä on linjassa sen kanssa.

Vanha koulurakennus todettiin hyväkuntoiseksi

Vuonna 1911 rakennettua Anttilanmäen vanhaa koulurakennusta peruskorjataan parhaillaan. Lisäksi koulun pihalle rakennetaan täysin uutta rakennusta, joka tulee päiväkodin käyttöön.

– Maatyöt alkavat pihalla olla melko pitkällä. Vanhassa koulurakennuksessa tehdään parhaillaan rappaustöitä, ja rakennus on tarkoitus myös maalata syksyn aikana. Päiväkodissa vesikatto on jo päällä, kertoo pääsuunnittelija, arkkitehti Anneli Hellsten.

Hellstenin mukaan lähes 110-vuotias koulurakennus todettiin ikäisekseen hyväkuntoiseksi.

– Hometta löytyi yhdestä ainoasta kohdasta, vanhan vahtimestarin huoneen tapeteista. Ne olivat jääneet 1970-luvulla tiiliseinän taakse.

Rakennustöiden on määrä valmistua ensi touko- tai kesäkuussa. Päiväkodin muuttotyöt hoidetaan suunnitelmien mukaan heinäkuussa, ja varsinainen toiminta käynnistynee elokuussa.

Kuluja noin 8 miljoonaa

Rehtori Ihalaisen mukaan Svenska Gårdenin pystyttäminen maksaa noin 8 miljoonaa euroa. Valtaosa summasta menee vanhan koulurakennuksen kunnostamiseen. Suurimman osan kuluista kattaa ruotsinkielisten säätiöiden perustama yhtiö, joka osti Anttilanmäen vanhan koulurakennuksen. Perusopetuksen järjestävä Lahden kaupunki hankkii koululle irtaimiston ja vuokraa koulutilat.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi