Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Työssäkäyvät ja etenkin naiset innostuivat valinnanvapauskokeilusta Päijät-Hämeessä

Rokotusohjelman rokotukset kuuluvat peruspalveluihin. Kuva: Mirja Hussain

Jo 3 600 asiakasta oli ilmoittautunut Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauskokeiluun lokakuun loppuun mennessä. Kuukausi aiemmin määrä oli 3 500.

Tärkeimmäksi syyksi julkiselta yksityiselle palveluntuottajalle vaihtaneet ovat ilmoittaneet mielikuvan lääkäriaikojen saatavuudesta. Tämä on ollut yleisin peruste kaikissa kokeiluun osallistuvissa maakunnissa.

Seuraavaksi yleisin syy vaihtoon Päijät-Hämeessä on ollut palvelujen laatu ja vastaanoton sijainti.

Sosiaali- ja terveysministeriön tuoreen väliraportin mukaan vaihtoja ovat koko maassa tehneet eniten työikäiset, ja naisten osuus vaihtajista on ollut miehiä suurempi. Vaihtajista suurin osa on työsuhteessa tai yrittäjänä.

Vaihdon tehneet asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä palveluntuottajaansa. Päijät-Hämeessä on tarkoitus selvittää asiakkaiden kokemuksia valinnanvapauspalveluista erillisellä kyselyllä.

Yksityiselle vaihtaneilla asiakkailla on aluksi paljon käyntikertoja vastaanotolla, mutta asiakkuuden kestäessä käyntimäärät vähenevät. Sama ilmiö on havaittu Päijät-Hämeessä.

Vielä mahtuu mukaan

Terveysasemien valinnanvapauskokeilu jatkuu Päijät-Hämeessä ensi vuoden lokakuuhun. Kotitalouksiin lähetetään marraskuun aikana kirje, jossa kerrotaan kokeilun sisällöstä ja opastetaan, miten siihen pääsee mukaan.

Päijät-Hämeen kokeilussa asiakas saa valita yleislääkärin ja sairaanhoitajan palvelut julkisen palveluntuottajan sijaan yksityiseltä palveluntuottajalta. Kokeiluun kuulumattomat palvelut asiakas saa entiseen tapaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä. Kokeilun aikana palveluista maksetaan sama asiakasmaksu sekä julkisella että yksityisellä puolella.

Valinnanvapauskokeilujen tarkoituksena on tuottaa tietoa siitä, miten valinnanvapaus toimii perustason sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Kokeilu koskee Asikkalan, Hollolan, Padasjoen, Iitin ja Kärkölän asukkaita, sekä Lahdessa Nastolan ja Ahtialan terveysasemien sekä pääterveysaseman asiakkaita. Asiakkaana voi olla kerrallaan vain yhdellä palveluntuottajalla. Palveluntuottajaa voi halutessaan vaihtaa uudestaan kuuden kuukauden jakson jälkeen.

Yksityisistä mukana ovat Terveystalo, Mehiläinen ja Juho Nummenmaa sekä Vääksyn Lääkärikeskus, joka ei ota tällä hetkellä lisää asiakkaita kokeilun kautta.

Kokeiluun piti alun perin mahtua 9 000 päijäthämäläistä, mutta ministeriön tälle vuodelle myöntämä raha oli anottua pienempi. Kokeiluun mahtuu arviolta 5 500 ihmistä, eli uusia asiakkaita voi ilmoittautua vielä vajaa 2 000.

Heidi Asplund
heidi.asplund@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi