Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeeseen myönnetty vasta 41 EU:n vammaiskorttia, Ritva Jokela kokee saaneensa helpotusta arkeensa – "Aiemmin avun tarvetta joutui erikseen selittämään"

Vammaisjärjestöissä uskotaan kortista olevan hyötyä etenkin niille, joilla ei ole "vammaisen leimaa otsassaan."

Lahtelainen Ritva Jokela päätti hakea EU:n vammaiskorttia pian sen jälkeen, kun oli lukenut mahdollisuutesta Facebookissa. Kuva: Janne Ranne

Kun asiakas näyttää teatterin lippukassalla EU-vammaiskorttia, lipunmyyjä näkee heti, onko hän oikeutettu avustajaan ja millainen paikka katsomossa olisi sopivin. Sama pätee hotellissa, jossa kortti kertoo vaikkapa tarpeesta leveäoviselle huoneelle läheltä hissejä.

EU-vammaiskortti otettiin käyttöön Suomessa kesäkuussa, ja se on myönnetty tähän mennessä noin 4 200 henkilölle. Määrää voi pitää vielä vaatimattomana, sillä kortti on varauduttu myöntämään kaikkiaan 300 000 ihmiselle.

Päijät-Hämeessä kortin oli lokakuun loppuun mennessä saanut vain 41 ihmistä. Kortti maksaa lunastajalleen 10 euroa ja on voimassa vuoteen 2028 saakka.

Tapahtumissa vierailu ja julkisilla kulkeminen helpottunut

Pyörätuolilla liikkuva lahtelainen Ritva Jokela laittoi hakemuksen vetämään kesäkuun puolivälissä ja sai vammaiskortin noin kuukautta myöhemmin. Hän muistelee lukeneensa kortista ensimmäistä kertaa Facebookissa.

– Heti tuli ajatus, että tuo täytyy hankkia.

Jokela on kokenut kortin helpottaneen elämäänsä. Hänestä sen käyttäminen selkeyttää ja nopeuttaa asiointia esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä ja erilaisissa tapahtumissa. Eniten Jokela kertoo käyttäneensä korttia Lahden ja Helsingin välisillä VR:n lähijunamatkoilla.

– Olen käyttänyt korttia myös esimerkiksi messuilla. On kätevää, kun voi vaan näyttää kortilla, että tarvitsen avustajan mukaan. Aikaisemmin asiaa joutui aina erikseen selittämään.

Jokelan mukaan ilman korttia liikkuvat ja apua tarvitsevat henkilöt saattavat esimerkiksi tapahtumissa kohdata epäilyä avustajan tarpeestaan.

Jokela arvelee, että tieto uudesta kortista ei ole vielä tavoittanut Lahdessa kaikkia, joilla sen hakemiseen olisi mahdollisuus. Hän toimii vetäjänä liikuntavammaisten vertaisryhmässä, jonka sisällä keskustelua on herättänyt myös se, että korttia on haettava verkon välityksellä.

Hakijan on täytettävä ensin Kelan tilauslupalomake, minkä jälkeen Kela lähettää sähköpostitse tilauslinkin korttia varten. Tilauksen voi kuitenkin tehdä myös korttia hakevan henkilön vanhemman tai edunvalvojan sähköpostilla.

– Se ehkä vähän rajaa korttia hakevien määrää, sillä kaikilla ei ole internet-yhteyttä, Jokela uskoo.

Lahdessa mukana vasta muutama kohde

Kortti pätee ainakin niissä paikoissa, jotka ovat ilmoittautuneet vammaiskorttikohteiksi. Kortissa oleva A-merkintä tarkoittaa sitä, että haltija tarvitsee useimmiten mukaansa avustajan tai tukihenkilön. Muualla Suomessa vammaisjärjestöjen edustajat ovat olleet hyvillään siitä, että jotkut vammaiskorttikohteet eivät vaadi avustajalta pääsymaksua.

– Tämä on ollut tärkein asia kortissa. Vammainen saa tällöin avustajan mukaan ilmaiseksi eikä täydy maksaa kaksinkertaista hintaa, sanoo Joensuun vammaisneuvoston puheenjohtaja Liisa Karvinen.

Korttiin voi sisällyttää monenlaista informaatiota. Karvinen mainitsee esimerkkinä, että kortilla pystyy kertomaan, että omistajan tulee vammansa takia päästä vessajonon ohi.

Sosiaalietuuksia kortilla ei saa. Palvelun tarjoaja – esimerkiksi yritys tai tapahtuman järjestäjä – määrittelee itse, mitä etuuksia haluaa tarjota.

Vammaiskortti.fi-sivuille on listattu valtakunnallisesti noin 150 palvelua, jotka huomioivat kortin. Päijät-Hämeestä listattuina ovat VR, Lahden kaupunginteatteri, Lahden seudun liikenne, Summer up -festivaali sekä Finnkino. Avustajat pääsevät ilmaiseksi Finnkinon näytöksiin, Summer upiin sekä VR:n ja Lahden seudun liikenteen matkoille.

"Kun ei ole leimaa otsassa, on vaikeampaa."

Vammaiskorttiin on mahdollista lisätä tietoja henkilökohtaisesta tuen tarpeesta. Kun tiedot ovat mobiililaitteilla luettavan QR-koodin alla, vammainen voi kirjoittaa pitkänkin selvityksen, mihin tarvitsee apua ja mitä seikkoja tulee huomioida.

Ulkomaille matkustava voi tallettaa tiedot eri kielillä.

Liisa Karvinen sanoo, että kun lipun, hotellihuoneen tai ravintopöydän varaa netistä, voi kortista lähettää kuvan liitteenä, jolloin paikan päällä osataan järjestellä asioita etukäteen.

Hän uskoo, että kortti hyödyttää etenkin niitä, joiden vamma ei näy päällepäin.

– Kun ei ole vammaisen leimaa otsassa, on vaikeampaa. Kun on tällainen kortti, jota haetaan Kelan kautta, tiedetään, ettei kyse ole feikistä,

Vammaisjärjestön edustajat uskovat, että yrittäjät ja tapahtumajärjestäjät hyötyvät vammaiskorttisopimuksesta.

– Yrittäjille on suuri plussa, että he voivat kehua, mitä kaikkea ovat järjestäneet vammaisten hyväksi, Karvinen sanoo.

Palvelutarjoajat voivat ilmoittautua korttikohteiksi Vammaiskortti-sivuilla.

Juttua muokattu 8.11. kello 14.13. Lisätty tieto, että Päijät-Hämeessä avustajat pääsevät ilmaiseksi myös VR:n ja Lahden seudun liikenteen matkoilla.

Matti Siippainen
Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi