Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lamkin opiskelijat suunnittelivat erikoiset hätämajoituskalusteet – nyt tähytään maailmanmarkkinoille

Lahtelainen Rehome-huonekalumallisto sai taakseen 400 000 euron kehityshankkeen.

Vesa Damski (oik.) ja Lamkin muotoilun opiskelijat toivat Rehome-malliston esille Pro Puu -galleriaan. Kuva: Ilkka Kuosmanen

Lahtelainen Rehome-huonekalumallisto ponnistaa kohti maailmanmarkkinoita 2,5-vuotisen kehityshankkeen turvin.

Euroopan aluekehitysrahasto myönsi Lahden ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteishankkeelle kesäkuussa 280 000 euron rahoituksen. Elokuussa startanneen hankkeen kokonaisbudjetti on 400 000 euroa. Tarkoituksena on selvittää, voidaanko vaneri- ja kartonkipohjaisten Rehome-hätämajoituskalusteiden varaan rakentaa mielekästä liiketoimintaa.

– Nyt ollaan eräällä tapaa tienristeyksessä. Mallisto on jo herättänyt kiinnostusta maailmalla, esimerkiksi huonekalumessuilla Milanossa. Seuraavaksi sille pitää hankkia CE-merkintä, kertoo lehtori Vesa Damski Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista.

CE-merkintä on välttämättömyys

Rehome-kalusto käsittää nopeasti ilman työkaluja koottavia sänkyjä, pöytiä, tuoleja ja hyllyjä. Mallisto syntyi Muotoiluinstituutin opiskelijoiden aloitteesta syksyllä 2015, kun Eurooppaan saapui ennennäkemättömän paljon pakolaisia.

Eurooppalainen CE-merkintä takaa, että tuotetta on turvallista käyttää. Ilman sitä kansalaisjärjestöt eivät ota Rehomea edes harkintaan perustaessaan väliaikaisia majoitustiloja kriisialueille.

– CE-testaus on mahdollista toteuttaa vain Lahden ammattikorkeakoulussa, sillä meillä on Suomen ainoa kalustetestauslaboratorio. Sen jälkeen mallisto voi saada hyväksynnän esimerkiksi YK:lta, mikä takaisi sille kilpailuedun, Damski kuvaa.

Rehomea ei ole suunniteltu varsinaisten pakolaisleirien tarpeisiin vaan sisätiloihin perustettaviin väliaikaisiin majoitustiloihin. Kalusteiden CE-testaus käynnistyy Lahdessa ensi keväänä ja voi johtaa myös muutostarpeisiin.

– Onhan se poikkeuksellista, että opiskelijoiden aloitteesta syntyy jotain tällaista. Rehome profiloi Lahden ammattikorkeakoulua humanitäärisen muotoilun paikkana, Damski arvelee.

Edessä on vielä pitkä tie

Hätämajoitteiden tarve tuskin loppuu aivan lähiaikoina. Siitä pitävät huolen erilaiset aseelliset konfliktit ja ilmastonmuutos.

Rehomen puolesta puhuu biopohjaisten kierrätysmateriaalien käyttö, sillä suurin osa maailman hätämajoituskalusteista on muovia. Moni asia voi kuitenkin mennä pieleen, ennen kuin Rehome pääsee valloittamaan maailmaa. Damski arvelee, että esimerkiksi paloturvallisuus voi aiheuttaa päänvaivaa.

– Seuraavaksi tarvitsisimme pilottikohteen maailmalta. Pitää saada käyttäjäpalautetta, jotta voimme kehittää mallistoa edelleen, Damski suunnittelee.

Rehome-mallisto esillä Lahden Pro Puu -galleriassa 29.11. asti.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi