Lahtelainen Rehome-huonekalumallisto ponnistaa kohti maailmanmarkkinoita 2,5-vuotisen kehityshankkeen turvin.
Euroopan aluekehitysrahasto myönsi Lahden ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteishankkeelle kesäkuussa 280 000 euron rahoituksen. Elokuussa startanneen hankkeen kokonaisbudjetti on 400 000 euroa. Tarkoituksena on selvittää, voidaanko vaneri- ja kartonkipohjaisten Rehome-hätämajoituskalusteiden varaan rakentaa mielekästä liiketoimintaa.
– Nyt ollaan eräällä tapaa tienristeyksessä. Mallisto on jo herättänyt kiinnostusta maailmalla, esimerkiksi huonekalumessuilla Milanossa. Seuraavaksi sille pitää hankkia CE-merkintä, kertoo lehtori Vesa Damski Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista.
CE-merkintä on välttämättömyys
Rehome-kalusto käsittää nopeasti ilman työkaluja koottavia sänkyjä, pöytiä, tuoleja ja hyllyjä. Mallisto syntyi Muotoiluinstituutin opiskelijoiden aloitteesta syksyllä 2015, kun Eurooppaan saapui ennennäkemättömän paljon pakolaisia.
Eurooppalainen CE-merkintä takaa, että tuotetta on turvallista käyttää. Ilman sitä kansalaisjärjestöt eivät ota Rehomea edes harkintaan perustaessaan väliaikaisia majoitustiloja kriisialueille.
– CE-testaus on mahdollista toteuttaa vain Lahden ammattikorkeakoulussa, sillä meillä on Suomen ainoa kalustetestauslaboratorio. Sen jälkeen mallisto voi saada hyväksynnän esimerkiksi YK:lta, mikä takaisi sille kilpailuedun, Damski kuvaa.
Rehomea ei ole suunniteltu varsinaisten pakolaisleirien tarpeisiin vaan sisätiloihin perustettaviin väliaikaisiin majoitustiloihin. Kalusteiden CE-testaus käynnistyy Lahdessa ensi keväänä ja voi johtaa myös muutostarpeisiin.
– Onhan se poikkeuksellista, että opiskelijoiden aloitteesta syntyy jotain tällaista. Rehome profiloi Lahden ammattikorkeakoulua humanitäärisen muotoilun paikkana, Damski arvelee.
Edessä on vielä pitkä tie
Hätämajoitteiden tarve tuskin loppuu aivan lähiaikoina. Siitä pitävät huolen erilaiset aseelliset konfliktit ja ilmastonmuutos.
Rehomen puolesta puhuu biopohjaisten kierrätysmateriaalien käyttö, sillä suurin osa maailman hätämajoituskalusteista on muovia. Moni asia voi kuitenkin mennä pieleen, ennen kuin Rehome pääsee valloittamaan maailmaa. Damski arvelee, että esimerkiksi paloturvallisuus voi aiheuttaa päänvaivaa.
– Seuraavaksi tarvitsisimme pilottikohteen maailmalta. Pitää saada käyttäjäpalautetta, jotta voimme kehittää mallistoa edelleen, Damski suunnittelee.
Rehome-mallisto esillä Lahden Pro Puu -galleriassa 29.11. asti.