Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti haluaa hyvinvointiyhtymän ylityksistä riippumattoman selvityksen – "Haluamme varmistua, että lasku on oikein"

Palvelusopimus jäi kaupunginhallituksessa pöydälle. Yhtymän toimitusjohtaja kutsutaan kuultavaksi.

Lahden sote-menot ylittyvät tänä vuonna yli 11 miljoonalla eurolla. Tiina Heiskanen ja Jouko Keskitalo asioivat syyskuussa kaupunginsairaalassa. Kuva: Katja Luoma

Lahti haluaa ulkopuolisen ja riippumattoman selvityksen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän menojen ylittymisestä. Selvitys koskee kaupungin maksuosuuden ylittymistä ja kulujen kohdistumista vuosina 2017–2018.

Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus päätti edellyttää selvityksen tekemistä, koska Lahti on saamassa yhtymältä tänä vuonna 11,3 miljoonan euron lisälaskun.

– Haluamme varmistua, että lasku on oikein, ja että siinä on eriteltynä tarkasti, mistä ylitys koostuu, jotta asiaan päästään tarkemmin pureutumaan, puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) perustelee.

Ensi vuodelle 364 miljoonaa

Yhtymälle on aiheuttanut vaikeuksia etenkin Lifecare-potilastietojärjestelmä, joka vaaransi potilasturvallisuuden ja aiheutti ylimääräisiä kustannuksia jopa viiden miljoonan euron edestä.

Myös Lahden tietoverkkoon iskenyt haittaohjelma aiheutti miljoonavahingon. Lisäksi rahaa on kulunut muun muassa hoitojonojen purkamiseen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä ostettuihin palveluihin.

Kaupunginhallitus korotti yhtymän tämän vuoden määrärahavarauksen 365,3 miljoonaan euroon. Ensi vuonna yhtymän pitäisi järjestää Lahden sote-palvelut 364 miljoonalla eurolla. Summaa kasvatettiin 2,6 miljoonalla eurolla kaupungin ja yhtymän välisten neuvotteluiden tuloksena.

Komu korostaa, että kalliisiin virheisiin ei enää ole varaa.

– Yhtymältä edellytetään onnistumista. 364 miljoonaa euroa on yhteisesti sovittu summa. Lähtökohta on, että se pitää.

Palvelusopimus jäi pöydälle

Kaupunginhallitus ei maanantaina hyväksynyt yhtymän kanssa laadittua palvelusopimusta vaan jätti asian pöydälle.

– Haluamme vielä perehtyä asiaan ja käydä keskustelun yhtymän toimitusjohtajan Eetu Salusen kanssa. Hänet kutsutaan seuraavaan kokoukseen. Erityisesti haluamme tarkempaa tietoa toimenpiteistä, jotka varmistavat Lahden maksuosuuden vuonna 2019, Komu kertoo.

Palvelusopimuksessa on listattu kehittämistoimia menojen kasvun hillitsemiseksi. Yhtymän on esimerkiksi tarkoitus tehdä esitys Lahden palvelumallista ja -verkostosta maaliskuun loppuun mennessä. Toiminnan ja talouden toteutumisesta on määrä raportoida jäsenkunnille kuukauden välein. Tarvittaessa yhtymän on esitettävä toiminnalliset muutokset alijäämään kattamiseksi.

– Ulkopuolinen selvitys koskee menneisyyttä ja ensi viikon keskustelu Salusen kanssa tulevaisuutta. Tässä pitää katsoa molempiin suuntiin, Komu sanoo.

Verot ennallaan

Kaupunginhallitus hyväksyi omalta osaltaan ensi vuoden talousarvion, joka on 4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vuosikate, joka voidaan käyttää investointien rahoittamiseen, olisi esityksen mukaan 49,8 miljoonaa euroa. Hallitus päätti viime viikolla lisätä sivistyksen ja joukkoliikenteen menoja yhteensä 1,5 miljoonalla eurolla.

Hallitus esittää, että kunnallisvero pidetään 20,75 prosentissa. Myös kiinteistöverot pysyvät ennallaan. Valtuusto päättää veroista ensi maanantaina ja talousarviosta 10. joulukuuta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi