Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nuorisosäätiö maksaa tyhjästä tontista huippuvuokraa Hollolassa – sopimus 80 vuodeksi

Nuorisosäätiö selvittää, oliko entisellä johdolla toimivaltuudet tehdä näin pitkä ja epäedullinen sopimus. Tontti myytiin vuonna 2016, minkä jälkeen sillä on ollut jo monta omistajaa.

Nuorisosäätiö sitoutui entisen huoltoaseman tonttin vuokralaiseksi kymmeniksi vuosiksi. Aiottua käyttötarkoitusta ei löydy säätiön papereista. Kuva: Sami Lettojärvi

Nuorisosäätiöllä meni erittäin lujaa vielä pari vuotta sitten, kunnes vauhti pysähtyi kuin seinään. Vauhtivuosien muistona Hollolan Salpakankaalla seisoo nyt tyhjä tontti, joka maksaa säätiölle maltaita joka kuukausi – todella pitkään.

– Tontin vuokra on 9 300 euroa kuukaudessa, ja vuokrasopimus on tehty 80 vuodeksi, kertoo Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine.

Rakentamisesta ei ole nyt mitään suunnitelmia, päinvastoin: Nuorisosäätiö koettaa irrottautua Hollolan sopimuksesta. Vuokria on jo nyt rästissä.

– Selvitämme, oliko entisellä johdolla toimivaltuudet tehdä tällainen sopimus.

Hinta nousi joka kierroksella

Tontilla toimi ABC-bensa-asema vuonna 2016. Tontti myytiin silloin moneen kertaan, kertoi maanantaina YLEn MOT-ohjelma. Alunperin myyjä oli Osuuskauppa Hämeenmaa ja ostaja suomalainen Lease Deal Park-yhtiö. Hinta oli 1,6 miljoonaa euroa.

Lease Deal Park myi tontin kuukautta myöhemmin kahdella miljoonalla eurolla Hervannan Vuokratontit -yhtiölle. ESS:n tietojen mukaan yhden tontin yhtiö ei enää toimi, joten Mandatum Life saattaa olla jo neljäs omistaja.

Perimmäisenä tarkoituksena oli purkaa tontin pienet rakennelmat ja rakentaa tilalle korkeat asuinkerrostalot. Bensapumput ovat nyt poissa, mutta matala liikerakennus on yhä paikoillaan ikkunat peitettynä.

Kuva: Anssi Hietamaa

Paljon rakennusoikeutta

Ahtaalla tontilla on rakennusoikeutta peräti 5 000 neliötä, joka tarkoittaa kahta kuusikerroksisista rakennusta. Talojen autopaikat on sijoitettava maan alle ja oleskelupihat katoille.

Nuorisosäätiön arkistoista ei löydy dokumenttia, joka kertoisi, mihin käyttöön Hollolan asunnot oli tarkoitus rakentaa.

– Tuskin kuitenkaan meidän kohderyhmällemme tällaisella alueella, arvelee Nuorisosäätiön toimitusjohtaja Kimmo Pihlman.

Nuorisosäätiöllä on Hollolassa ennestään vuonna 1995 valmistunut vuokratalo.

Muitakin kauhutapauksia

Hollolan kaltaisia kalliita tontinvuokrasopimuksia on löytynyt säätiöstä todella paljon edellisen johdon jäljiltä. Tonttien hinta ja vuokra nousivat useissa tapauksissa reippaasti yli markkinahintojen, kun Nuorisosäätiö sitoutui vuokralaiseksi. Ajatuksena oli, että Nuorisosäätiön asukkaat ovat varmoja maksajia, saavathan he usein valtion asumistukea.

Kuvio petti jo Lahdessa, kun Aleksanterinkatu 5:n kallis vuokratontti ajoi taloyhtiön konkurssiin. Talon yläkerrassa on nähtävillä surullinen esimerkki säätiön väärinkäytöksestä: kaupallisen myyntiin tarkoitetut suuret asunnot.

Nykyisen Nuorisosäätiön muita murheita ovat esimerkiksi ylihintaan omaksi ostettu Hämeenkatu 24. Tässäkin tapauksessa tontti vaihtoi omistajaa moneen kertaan. Talo on nyt tyhjillään.

Ahtialassa oikein päin

Nuorisosäätiö rakennutti kymmeniä asuntoja Ahtialaan vuonna 2016. Tässä tapauksessa tontin omistaja on Lahden kaupunki.

– Tämä on meidän perinteistä toimintaamme: kohtuuhintaisia asuntoja nuorille, ja kohtuuhintaisia tontteja tarjoaa yleensä kaupunki, selittää Pihlman.

Juttua korjattu 14.11.2018 kello 23.11. Toisin kuin jutussa alun perin kerrottiin, Lahden Talojen vuorakerrostalo on rakennettu omalle tontilleen, ei Mandatum Lifen vuokatontille.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi