Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden tulosennuste synkkeni jälleen – alijäämää luvassa yli 9 miljoonaa euroa

Sote-kulut kasvoivat Lahdessa tammi-elokuussa peräti 4,5 prosenttia. Tilanteeseen puututaan muun muassa parantamalla potilasohjausta Akuutti24:n (kuvassa) ja terveysasemien välillä. Kuva: Katja Luoma

Lahden talouden seurantaraportit ovat synkentyneet vuoden kääntyessä lopuilleen. Tammi-syyskuun tilanteeseen pohjautuvan ennusteen mukaan kaupungin tulos on painumassa 9,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Elokuun jälkeen alijäämän ennustettiin jäävän 6 miljoonaan euroon. Loppukesän ja alkusyksyn aikana tapahtunut käänne on dramaattinen, sillä vielä kesäkuun jälkeen näytti siltä, että Lahden tämän vuoden tuloksesta voisi tulla 6 miljoonan euron verran ylijäämäinen.

Suurin syy Lahden budjetin pettämiseen on Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän menojen ylittyminen arviolta 11,3 miljoonalla eurolla.

Tulosta heikentää myös, että kaupungin tilakeskus tekee purettavien ja pysyvästi tyhjien rakennusten lisäpoistoja 2,5 miljoonan euron verran. Lisäksi tukityöllistämisessä menot ylittyvät 1,5 miljoonalla eurolla.

Lahden vuosikate on jäämässä 37,1 miljoonaan euroon, kun talousarvion mukainen summa on 49,7 miljoonaa. Näin ollen kaupungilla on ennakoitua vähemmän omaa rahaa investointien rahoittamiseen, mikä merkitsee velanoton lisäämistä.

Sairauspoissaolot kasvussa

Verotuloja ja valtionosuuksia Lahti on saamassa tänä vuonna ennakoidun määrän. Myös henkilöstökustannukset ovat toteutumassa suunnitellusti.

Seurantaraportin mukaan kaupungin henkilöstön sairauspoissaolot ovat lisääntyneet viime vuodesta. Poissaolojen määrä on vähentynyt sivistyksen ja kaupunkiympäristöjen palvelualueilla, mutta kasvanut konsernihallinnossa. Ennusteen mukaan poissaoloja on tänä vuonna 14,2 päivää henkilötyövuotta kohti, kun tavoite on 13,3 päivää.

Lue myös: Tilillä alle 300 euroa - päijäthämäläinen talouspuskuri on maan ohuin
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi