Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kätevä ja tekevä kansa ruuhkautti messut – monenlaiset työpajat kiinnostivat: "Käsityöt ovat meidän yhteinen juttu"

Lahden messukeskuksessa on tarjolla rautalankamalleja, glögireseptejä, pipopaja, neulojakuuluisuus ja kimallusta.

Minttu Koskinen opetteli pipon tekoa saumurilla. Opastamassa Marja Arola ja isoäiti Saila Rantanen. Kuva: Mirja Hussain

Pitkä jono Lahden messukeskuksen edessä todisti lauantaina, että käsillä tekeminen kiinnostaa.

Kaksipäiväiset Kätevä & Tekevä -messut veti jo viime vuonna yleisöä noin 9 000 henkeä.

Alkuruuhkan jälkeen yleisö levittäytyi sopuisasti kolmeen halliin, joissa riitti nähtävää koko perheelle. Tälläkin kertaa ovat näytteilleasettajien lisäksi myös Kivi- ja Korumessut, Nukkekoti- ja nukkemessut sekä RC-autoilun SM-osakilpailu.

Saila Rantanen ja Minttu Koskinen pysähtyivät aluksi puoleksitoista tunniksi nukkekotimaailmaan. Sen jälkeen Minttu sai opastusta saumurin käyttöön. Trikoosta syntyi keltainen ilvespipo. Marja Arola Taito Kymenlaakso -yhdistyksestä oli jo aamulla vetänyt tunnin pipopajan, joka oli täyttynyt hetkessä. Hän vakuutti kuitenkin, että lasten ohjaamiseen riittää aikaa.

– Käsityöt ovat meidän yhteinen juttu, kertoi isoäiti Rantanen. Nukkekoditkin liittyvät käsityöhön, sillä niihin tarvitaan monenlaisia kodintekstiilejä.

Janina Kallion huiveja. Kuva: Mirja Hussain

Mintun ommellessa haastateltiin vieressä neulesuunnittelija Janina Kalliota hänen kutomistaan huiveista. Huiveja voi kutoa arkeen ja juhlaan, metalli- tai bambupuikoilla. Woolenberg-huivit ovat niin kuuluisia, että Riikka Nikulainen tuli varta vasten ottamaan hänen kanssaan yhteiskuvan. Huiviohjeita oli tarjolla myös kirjana.

Satu Ketolainen vetää neuletreffit-ryhmää. Saana-vauva tyytyy äidin värimakuun, joka on vaaleanpunainen. Kuva: Mirja Hussain

Satu Ketolainen ja Sanna Ellonen ovat myös saaneet neulekärpäsen piston, ja muutaman kuukauden ikäinen Saana Ketolainen saa pukeutua äidin tekemiin pinkkeihin sukkiin ja pian myös housuihin. Ystävykset ovat myös käynnistäneet Hollolan Kalliolan koululla neuletreffit-ryhmän.

Edesmenneen tekstilitaiteilija Sirkka Könösen töitä esitteli tytär Prisse Könönen. Kuva: Pirjo Kamppila

Perinteistä kudontakäsityötä edustivat tekstiilitaitelija Sirkka Könösen työt. Hänen suunnittelemiaan luontoaiheisia villapaitoja esittelee nyt tytär Prisse Könönen, koska hänen äitinsä kuoli viime kesänä 71-vuotiaana.

Näytteillä oli myös Sirkka Könösen harrastuksenaan tekemiä kerrostäytekakun muotoisia teoksia. Kakut on koottu kierrätysmateriaaleista.

Rauno Airaksisen kauppaamat pienoispuukorit eivät ehkä ole taidetta, vaan koriste-esineitä. Niiden malli on suojattu hyödyllisyyssuojalla.

– Se tarkoittaa, ettei kuka tahansa voin kaupata tällaista kori ja polttopuut -yhdistelmää.

Tarjolla oli myös perinteisiä isoja puukoreja, joissa malli on sama.

– Me ammattilaiset sanomme sitä viistokkaaksi. Sen mallia ei ole suojattu. Pienoismallilla ei ole omaa nimeä.

Eräällä pöydällä oli esillä monen värisiä ja kokoisia retrokasseja.

– Ne ovat jenkkikasseja. (Postimyyntikauppias) Kalle Anttila toi niitä Amerikasta 1950-luvulla. Malli on sama, mutta nämä on ommeltu Äetsässä. Kangas on tuotu Amerikasta. Se on vedenpitävää, esitteli Hannu Veikkola.

Kassin mallia ei ole suojattu. Ero alkuperäiseen on siinä, että nykykasseissa on kännykkätasku.

Patina muuttui basaariksi. Kuva: Mirja Hussain

Kierrätyskeskus Patinan osasto loisti itämaisen eksoottisissa kuoseissa, kimalluksessa sekä kullan ja hopean sävyissä. Bling-bling-asusteita oli koottu messuja varten usean kuukauden ajan, eikä suotta, sillä kauppa kävi kuin siimaa.

Patina tarjosi myös askartelupajan, jossa juomakupeista muokattiin neulatyynyjä. Pöytä täyttyi hetkessä innokkaista kuppien tuunaajista.

Koruosastolla kiiltelivät irtokivet, askarteluun tarkoitetut kivihelminauhat ja valmiit korut. Kivien nimet saivat kielen solmuun: lapislatsuli, labradoriitti, krysokolla...

Pia Nikkonen esitteli kivihelmien kirjoa. Kuva: Mirja Hussain

Itämaisia makuja puolestaan kauppasi Maria Tigerstedt, joka opasti glögin ja juuston salaisuuksiin sekä myyntituotteisiin Mustilan viinitilan osastolla.

– Kun teet glögitarjoilun, varaa mehua, viiniä, mausteita ja kuumaa vettä. Nyrkkisääntö on yksi osa makuja eli maustettua mehuja tai viiniä ja kaksi osaa laimennusta. Idea on, ettei tehdä valmiiksi liian makeaa.

Laimennus tarkoittaa vettä tai jopa viinaa. Mausteista perinteisimmät ovat kaneli ja neilikka, myöhemmin tulleita lisukkeita ovat kardemumma ja inkivääri.

Viinitila ei voi messuilla myydä alkoholia, mutta valmista glögiuutetta kylläkin.

Orimattilan Heinämaan pitsikutojat esittelivät käsityöperinnettä, joka on elänyt kylässä 1700-luvun lopusta lähtien. Pitsinkutominen Heinämaalla on hyväksytty osaksi Suomen Elävän perinnön kansallista luetteloa.

Orimattilan Heinämaalla elää monisatavuotinen perinne. Kuva: Mirja Hussain

Päivi Lindqvist auttoi aloittelijoita alkuun kahdeksalla nappulalla. Niillä saadaan aikaan Raippa-malli, joka on kuulemma ensimmäinen opetuspitsi. Pikainenkin kokeilu kannattaa, sillä nappuloiden vaatima keskittyminen ja kuvion muodostuminen ovat käsityön harrastamisen parasta antia.

Martat esittelivät uusvanhoja pesutekniikoita ja vanhojen lakanoiden uudiskäyttöä. Leikatuista kuteista voi kiertää kangasköyttä tai kutoa jättipatalappuja.

Lakanasuikaleista voi punoa köyttä, jonka voi ommella vaikkapa pannunaluseksi. Kuva: Mirja Hussain

Noora Rosberg on sen sijaan tottunut vääntämään rautalankaa. Sitä hän on tehnyt työkseen viisi viime vuotta, ja jälki on sen mukaista, eli taidokasta ja moninaista. Rautalanka on ihmeen koristeellinen sellaisenaan tai yhdistettynä erilaisiin esineisiin. Työvälineitä ovat vain kärkipihdit.

– Ei tällä pääse rikastumaan, mutta elätän perheen, jossa on viisi lasta.

Myyntikanavia ovat hänen kotitalonsa Pälkäneellä, verkkokauppa ja jälleenmyyjät. Lahden messuilla Rosberg oli ensimmäistä kertaa, kutsuttuna esittelijänä.

– Täällä on tosi hyvä tunnelma ja messuorganisaatio toimii hyvin, hän kiitteli.

Noora Rosberg on vääntänyt rautalankaa viisi viime vuotta. Kuva: Mirja Hussain

Kätevä & Tekevä -messut Lahden messukeskuksessa vielä sunnuntaina klo 10-16.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi