Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti päättää koululaisten kielivalinnoista: tarjolle tulossa kiinaakin

Kielten osaaminen kannattaa. Englanti ja ruotsi ovat lasten suosikkeja. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahdessa halutaan, että kaikki koululaiset aloittavat jatkossa ensimmäisen vieraan kielen opiskelun jo ensimmäisenä kouluvuonnaan. Lahdessa ensin alkava kieli olisi englanti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäisen vieraan kielen eli A1-kielen opetusta lisätään yhteensä kaksi vuosiviikkotuntia ensimmäisellä ja toisella luokalla. A1-kielen vuosiviikkotuntimäärä oppivelvollisten perusopetuksessa lisääntyy 16 vuosiviikkotunnista 18 vuosiviikkotuntiin. Muiden aineiden opetuksen tuntimäärät pysyvät ennallaan.

Lahden linjauksen taustalla on Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallinen linjaus.

Kiinaa tulossa, ruotsi kiinnostaa

Sivistyslautakunnalle esitetään myös, että vapaaehtoisen valinnaisen A2-kielen opiskelu alkaisi jatkossa kolmannella luokalla. Valittavia kieliä lahtelaisille lapsille olisi saksa, ranska, ruotsi, venäjä. Vuonna 2021 kolmannen luokan aloittavilla oppilailla uusina valittavina vaihtoehtoina olisi myös espanja ja kiina. Kielivalikoimassa halutaan tarjota maailman suuria kieliä. Oppilaille tehdyn kyselyn mukaan eniten kiinnostavat englannin lisäksi espanja ja ruotsi.

Vapaaehtoinen kielikokeilu kiinnostaa

Valtaosa Lahden koululaisista opiskelee jo nyt englantia ekalta luokalta tai jopa esikoulusta asti. Lähes kaikissa Lahden kouluissa opetetaan vierasta kieltä jo ensimmäisen luokan oppilaille. Kokeiluun osallistuu tänä lukuvuonna Lahdessa 20 koulua.

Ensimmäisen vieraan kielen opetuksen aloittaminen kolmannen luokan sijasta jo ensimmäisellä luokalla on osa hanketta, joka käynnistyi Lahdessa syksyllä 2017. Kokeiluun osallistuminen on ollut oppilaille vapaaehtoista. Oppilaista suurin osa, 83 prosenttia, on kuitenkin päättänyt osallistua kokeiluun.

Opetusta ruotsiksi ja englanniksi

Sivistyslautakunnan esityksessä ehdotetaan myös, että jatkossa ruotsinkielinen opetus jatkuisi Lahden ruotsinkielisessä koulussa aina 9. vuosiluokkaan saakka. Tähän mennessä Lahden ruotsinkielinen koulu on tarjonnut ruotsin kielen opetusta esikoululaisille ja vuosiluokille 1-6. Käytännössä yläluokkien ruotsinkielinen opetus toteutuisi edelleen Tiirismaan peruskoulussa. Muutos mahdollistaisi oppilaille aiempaa eheämmän ruotsinkielisen opinpolun erityisesti äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärän suorittamisessa.

Lahdessa jatkuu myös laajamittainen kaksikielinen opetus Tiirismaan englanninkielisillä luokilla. Opetusta annetaan esiopetuksessa ja vuosiluokilla 1- 9. Opetuskielenä ovat suomi ja englanti. Valintaperusteita englanninkielisille luokille ajanmukaistetaan, ja päivitysesitys tuodaan sivistyslautakunnan joulukuun kokoukseen.

Sivistyslautakunta päättää uudesta kieliohjelmasta tiistaina 6. marraskuuta.

Lue myös: Lukeminen on eloonjäämistaito, josta etenkin pojat uhkaavat jäädä paitsi - lukutaito jakaa yhä selvemmin osaajiin ja avuttomiin
 
Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi