Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Ei tämä ollut suunniteltua", sanoi Päijät-Hämeen äyrikuningas ja lähti tallille

Hannu Laakkonen on vuodesta toiseen Päijät-Hämeen suurituloisimpia. Ykkössija heltisi tällä kertaa siksi, että intialaiset halusivat ostaa autoalan yrityksen Suomesta.

Valmentaja Hannu Laakkonen tietää, miten hevosen saa juoksemaan nopeasti maaliin. Ohjastajakuva on muutaman vuoden takaa. Kuva: Mirja Hussain mhus

Hollolasta Lahteen muuttanut Hannu Laakkonen oli vuonna 2017 suurituloisin päijäthämäläinen 5,9 miljoonalla eurollaan.

Nimi on verolistoista vuosien varrelta tuttu, ja myös tulojen lähde – onnistunut sijoitustoiminta – on pitkälti sama kuin aiemminkin.

Pieni erikoisuus nousee toki esiin.

– Markkinatilanne oli nyt otollinen, mutta ei tämä (tulojen yli kaksinkertaistuminen edellisvuodesta) mitenkään suunniteltua ollut, Laakkonen kertoo.

Mies sijoittaa pörssiosakkeisiin, ja nyt sattui käymään niin, että PKC Group lunastettiin pois pörssistä.

Intialaisen elektroniikkayritys Motherson Sumi Systemsin virolainen yhtiö teki tammikuussa 2017 vapaaehtoisen ostotarjouksen autoteollisuuden osatoimittajan PKC:n osakkeista ja lopulta syksyllä lunasti loput kuusi prosenttia osakekannasta välimiesoikeuden päätöksellä.

Oliko se vähän niin kuin pakkolunastus?

– Sellainenhan se oli, mutta ei tietenkään harmita, vaikka tässä nyt tuli kerralla aika paljon (kaksi miljoonaa euroa) veroja maksettavaksi.

Tyytyväisyyden ymmärtää, sillä tammikuun ostotarjouksen hinta ylitti 50 prosentilla PKC:n tuolloisen osakekurssin pörssissä. Hannu Laakkonen omisti PKC:tä runsaan 4,5 miljoonan euron arvosta.

Miljoonakerhossa vuosi toisensa jälkeen

Suuret tulot ja suuret verot ovat tuttuja. Alkujaan joensuulaisen auto- ja lehtisuvun vesa ei ole miesmuistiin jäänyt kauaksi Päijät-Hämeen maakunnan tulokärjestä.

Aiempien vuosien verotettavat tulot, pääosin pääomatuloja, ovat olleet 2,7 miljoonaa euroa vuonna 2016, 2,1 miljoonaa (2015), 1,2 miljoonaa (2014), 1,7 miljoonaa (2013), 1,9 miljoonaa (2012) ja 2,7 miljoonaa euroa (2011).

Tulovirta on melko tasaista esimerkiksi Pohjois-Karjalan Kirjapainosta, joka julkaisee Joensuussa sanomalehti Karjalaista.

Hannu Laakkonen on 23 prosentin osuudella lehtiyhtiön suurimpia omistajia. Keväällä 2017 yhtiö maksoi osinkoa kaikkiaan runsaat kuusi miljoonaa euroa.

Laakkonen uskoo painettuun sanaan; onhan Karjalainen menestyvä lehti ja yhtiön kirjapaino Punamusta alallaan Suomen suurin.

– Painettu sana muuttuu, mutta ei se häviä.

Kilpailumenestystä kaviouralla

Päiväohjelmaan kuuluvat hevoset – ovat kuuluneet jo 40 vuotta. Mies ehtii jutella aamulla puhelimessa, mutta kertoo kohta lähtevänsä tallille. Viisivuotias poika lähtee usein mukaan. Vielä ei ole poika rattaille noussut, mutta jos hän tulee isäänsä, niin sekin päivä nähtäneen. Hannu Laakkonen on näet ollut ravivalmentaja Lahden Jokimaalla jo 11 vuoden ajan.

Etelä-Suomen Sanomat kertoi joulukuussa 2017, että Joe Di Maggio ohjaksissaan Kari Rosimo ”jyräsi loppusuoralla vastustamattomasti ykköseksi” Vermossa. Sukulaismiehen hevonen on vain valmennuksessa tallissa, mutta menestys lämmittää.

– Suur-Hollolassa Joe Di Maggio tuli kolmanneksi, valmentaja sanoo ylpeyttä äänessään.

Kun menestystamma Fran Fine jäi kantavana lepäämään, ikiomat juoksijat ovat nyt kovin nuoria. Laakkonen kuitenkin vihjaa, että Ruotsissa valmennettavista kaksivuotiaista kuullaan vielä.

– Uskomme, että niistä kasvaa voittajia. Hevosväki on optimisteja. Ei tätä lajia muuten jaksaisikaan.

Joskus on todettu, että sijoitukset tuottavat, mutta hevoset tuottavat tappiota. Ei se ole vielä miksikään muuttunut, mutta usko on vahva – ja sen eteen tehdään töitä, ja mikäs oli torstaina tehdessä, kun syysaurinko pilkisti pilvenraosta.

Entä ensi vuonna?

Jää nähtäväksi, onko Laakkonen verotilaston ykkönen myös ensi vuonna. Lokakuun 30. päivänä hän myi runsaat miljoona Pohjois-Karjalan Kirjapainon osaketta määräysvallassaan olevalle HML Financelle. Kun kappalehinta ylitti kuusi euroa, myynnistä kertyi lähes seitsemän miljoonaa euroa.

– Nykytilanteessa on järkevää omistaa yhtiön kautta, Laakkonen perustelee, mutta lisää, ettei tuolla osakekaupalla tulokärkeen nousta.

Selitys lienee se, että kauan omistettujen osakkeiden myynnissä on veroetuja, jotka pienentävät myyntivoittoa ja siitä maksettavaa veroa.

Lue myös: Päijät-Hämeen hurjimmat mätkyt: 590 000 euroa
Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi