Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hollolan ensi vuoden talousarvio painumassa reilun miljoonan miinukselle, myös tältä vuodelta tulossa takkiin

Investointeja ensi vuonna 12,5 miljoonalla eurolla. Veroprosentit pysymässä ennallaan.

Hollolan valtuuston puheenjohtajan Jarkko Niemen (sd.) mukaan lievästi alijäämäinen budjetti on hyväksyttävissä. Kuva: Juha Tanhua
Kuva: Anssi Hietamaa

Hollolan kunnanjohtajan Päivi Rahkosen talousarvioesitys ensi vuodelle on 1,2 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kunnan toimintamenot kasvavat esityksen mukaan 1,3 prosentilla ja ovat ensi vuonna reilut 151 miljoonaa euroa.

Nettomenot kasvavat kuluvan vuoden muutettuun talousarvioon verrattuna 4,1 miljoonalla eurolla. Summasta kaksi miljoonaa selittyy tulojen vähentymisellä ja kaksi miljoonaa menojen lisäyksillä.

Tulojen vähentyminen johtuu muun muassa Hollolan ja Hämeenkosken kuntaliitoksen myötä maksetun yhdistymisavustuksen päättymisellä sekä vuokratuottojen pienentymisellä. Menokasvua selittää muun muassa sote-menojen miljoonan euron kasvu sekä kunnan työntekijöiden palkkojen nousu.

Hollolan saamat valtionosuudet kasvavat ensi vuonna 36,8 miljoonaan euroon eli noin 400 000 eurolla.

Veroprosentit ovat Hollolassa pysymässä ensi vuonna ennallaan. Siitä huolimatta verokertymän ennustetaan nousevan ensi vuonna 94,4 miljoonaan euroon, mikä on 2,7 miljoonaa enemmän kuin kuluvan vuoden talousarviossa.

Hollolan kunnanhallitus käsittelee ensi vuoden talousarviota ensimmäisen kerran tulevana maanantaina. Valtuusto hyväksyy talousarvion joulukuussa.

Valtuuston puheenjohtaja: "Lievästi alijäämäinen talousarvio on hyväksyttävissä"

Hyväksyvätkö poliitikot Rahkosen esittämän alijäämäisen budjetin vai aiotaanko menoja leikata tai veroja nostaa, jotta talousarvio saadaan rutistettua nollaan tai plussan puolelle?

– Veroprosentin korottamisesta ei ole juuri keskusteltu. Se on jo nyt kohtuullisen korkea [21]. Valtuuston enemmistön yhteinen linjaus valtuustoseminaarissa oli, että lievästi alijäämäinen talousarvio on hyväksyttävissä. Väkisin ei haluta lähteä oikomaan ja aiheuttamaan vahinkoja joissain toiminnoissa, sanoo valtuuston puheenjohtaja Jarkko Niemi (sd.).

Niemen mukaan valtuuston enemmistön yhteinen kanta oli myös se, että investointiohjelmaa on karsittava, jotta alijäämä tai velanotto ei kasva liikaa.

Suunniteltuja investointeja on karsittu valtuustoseminaarissa annettujen evästysten mukaisesti noin 2,9 miljoonalla eurolla.

Isoimmat poispyyhityt tai hamaan tulevaisuuteen siirretyt investoinnit ovat Pyhäniemen pyörätie ja Harjurinteen alueen infrarakentaminen.

– Karsinnasta isossa kuvassa ollaan aina yksimielisiä, mutta kun mennään yksityiskohtiin, esiin nousee herkkiä kohtia, sanoo kunnanjohtaja Rahkonen.

Lainataakka kasvaa

Nettoinvestoinnit ovat ensi vuonna yhteensä 12,5 miljoonaa euroa, josta kehätien osuus on noin kolme miljoonaa euroa. Kehätien hyödyntämiseen liittyviin investointeihin, kuten maanostoihin ja yritysalueisiin satsataan reilut kaksi miljoonaa euroa.

Hälvälän koulun peruskorjaukseen ja uudisrakentamisen käynnistämiseen on varattu 1,2 miljoonaa euroa ja uuden hyvinvointiaseman rakentamisen käynnistämiseen noin miljoona euroa.

Kunnan lainamäärä kasvaa ensi vuonna 4,4 miljoonaa euroa. Lainakannan arvioidaan olevan noin 49 miljoonaa euroa eli noin 2 060 euroa asukasta kohden.

Rahkonen ja Niemi: Yhtymän ja kuntien yhteistyötä parannettava

Ylivoimaisesti suurin menoerä on ostot Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä. Ensi vuonna sote-menojen arvioidaan olevan noin 71,5 miljoonaa euroa.

Vaikka Hollolan sote-kulut eivät ole tänä vuonna ylittämässä budjetoitua, on Rahkonen huolissaan yhtymän edellytyksistä toimia.

– Kaikki jännitteet ovat pahasta. Meidän kaikkien pitäisi löytää yhteinen näkemys ja suunta.

Rahkonen sanoo, ettei yhteistyö kuntien ja yhtymän välillä ole ollut riittävällä tasolla.

– Niin kauan kuin kunnat rahoittavat yhtymää, meille on annettava riittävästi informaatiota. Se ei ole toiminut.

Valtuuston puheenjohtaja Niemi alleviivaa yhteistyön kehittämistä.

– Talouden arviointi ja tiedonkulku ovat olleet päättäjienkin kritiikin kohteena. Yhteistyössä on parantamisen varaa. Hollolassa on poliittinen tahtotila pitää yhtymä pystyssä.

Talousjohtaja: "Työnkuvaani kuuluu olla huolissaan"

Kunnanjohtaja Rahkonen myöntää, ettei tulevatkaan vuodet näytä Hollolan kannalta erityisen valoisilta. Ylijäämäisten talousarvioiden tekeminen on vaikeaa, vaikka taloudessa on korkeasuhdanne.

Eniten Hollolaa ja muita Päijät-Hämeen kuntia vaivaa ikärakenteen nopea muutos, Rahkonen sanoo.

– Ikääntymisen vaikutukset ovat tosi nopeita. Jos sote- ja maakuntauudistus ei toteudu, eivätkä vastuut siirry maakunnille, niin erittäin vaikea ennakoitavuus ja nopea kasvupaine sote-kuluissa realisoituu. Sote-menot kasvavat koko ajan nopeammin kuin meidän tulopohja.

Talousjohtaja Hanna Hurmola-Remmin mielestä Hollolassa ei ole syytä ripotella tuhkaa ylleen, vaikka myös 2020-luvun alkuvuodet näyttävät hankalilta.

– Työnkuvaani kuuluu olla huolissaan alijäämäisestä esityksestä. Tulevat vuodet eivät näytä hyvältä, mutta taseessa on kertyneitä ylijäämiä 17 miljoonaa euroa. Vaikka myös suunnitelmavuosien alijäämäiset budjetit toteutuisivat, ei kokonaisuus hirveästi hetkahda.

Hurmola-Remmin mukaan kunnan on uskottava siihen, että nyt tehtävät investoinnit näkyvät pitkällä tähtäimellä myös tulopuolella.

Vuosi 2018 painumassa pari miljoonaa pakkaselle

Kuluvan vuoden tilinpäätös näyttää painuvan pakkaselle. Syyskuun osavuosikatsauksen mukaan takkiin on tulossa 1,9 miljoonaa euroa. Valtuuston vuosi sitten hyväksymä talousarvio oli 10 000 euroa ylijäämäinen.

Lue myös: Lahden sote-kulut nousevat enemmän kuin arvioitiin – kaupunki ostaa sote-palveluita ensi vuonna 364 miljoonalla
 
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi