Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Huikea nousu miljoonatuloisten määrässä Päijät-Hämeessä

Eniten ansainneiden tulot ovat kasvaneet vauhdilla, ja miljoonatuloisten määrä on yli kaksinkertaistunut. Suurituloisten joukossa on entistä enemmän iäkkäitä. Naisten osuus on yhä pieni.

Päijät-Hämeen suurituloisin nainen oli viime vuonna Teresa Kemppi-Vasama 1,2 miljoonan tuloilla. Kuva: Vesa Tapiola

Suomella ja Päijät-Hämeellä menee loistavasti – ainakin viime vuoden verotietojen perusteella. Nousukausi näyttää kiihtyneen huippulukemiin: Päijät-Hämeen miljoonatuloisten määrä on yli kaksinkertaistunut ja eniten ansainneiden tulot ovat myös kasvaneet paljon.

Toissa vuonna Päijät-Hämeessä oli vain 11 miljoonatuloista ja viime vuonna heitä oli 26. Näin suurta miljoonatuloisten määrää Päijät-Hämeessä ei ole ollut koskaan viimeisten kymmenen vuoden aikana, aiemmin heidän määränsä on tuona aikana jäänyt aina alle 15:n.

Kaikkien viime vuoden 26 miljoonatuloisen yhteenlasketut ansiot olivat lähes 53 miljoonaa euroa.

Kymmenen eniten ansainneen verotettavat tulot olivat toissa yhteensä "vain" 20,5 miljoonaa euroa. Viime vuonna summa oli kohonnut jo lähes 33 mijoonaan euroon.

Kuuden viime vuoden aikana tällaista lukemaa ei ole nähty. Vuonna 2011 luku oli korkeampi kuin viime vuonna: silloin kymmenen suurituloisimman tulot olivat yhteensä 59,3 miljoonaa euroa.

Vain 40 naista 200 suurituloisen joukossa

Sadan suurituloisimman joukkoon pääsi viime vuonna 355 980 euron tuloilla. Toissa vuonna luku oli huomattavasti pienempi eli 288 000 euroa ja sitä edeltävänä vuonna 295 000 euroa.

Suurituloisimmista valtaosa on edelleen miehiä, vaikka naisten osuus on kasvanut hieman. Viime vuonna kahdensadan eniten ansainneen joukossa oli 160 miestä ja 40 naista. Toissa vuoden luvut olivat 165 ja 35.

Päijät-Hämeen eniten ansainneet ovat vanhempia kuin aiempina vuosina. Viime vuonna 200 eniten ansainneiden miesten keski-ikä oli 61 vuotta ja naisten 63 vuotta. Toissa vuonna vastaavat luvut olivat 59 ja 57. Yli kuudenkymmenen vuoden keski-ikä ylitettiin nyt ensimmäistä kertaa vuoden 2011 jälkeen.

Yli 81-vuotiaita suurituloisia entistä enemmän

Hyvätuloisten vanheneminen näkyy myös tarkemmassa ikäjakaumassa: viime vuonna 200 suurituloisimman joukkoon nousi kahdeksan ihmistä, jotka olivat täyttäneet 81 vuotta. Toissa vuonna heitä oli vain 2. Nuoremmissa ikäluokissa listoille pääsi entistä vähemmän nimiä. Esimerkiksi 200 suurituloisimman joukossa oli vain kahdeksan 31–40-vuotiasta, kun heitä toissa vuonna oli 14. Myös 51–60-vuotiaissa suurituloisia oli entistä vähemmän: viime vuonna Top200-listalla vain 45, ja toissa vuonna 60.

Suurituloisimman tulot yli kaksinkertaiset

Viime vuoden suurituloisin oli Päijät-Hämeessä Hannu Laakkonen 5,9 miljoonalla eurollaan. Hänen tulonsa ovat yli kaksinkertaiset toissa vuoteen verrattuna. Vuonna 2016 Laakkosen tulot olivat 2,7 miljoonaa euroa. Kasvun taustalla on pörssiosakkeiden myyntiä.

Suurituloisin nainen oli viime vuonna Teresa Kemppi-Vasama 1,2 miljoonan tuloilla.

Kymmenen suurituloisimman joukossa on Laakkosen lisäksi tuttuja nimiä: Kopra, Malinen ja Relander.

Sadan suurituloisimman listalla esiintyy eniten Kemppejä. Listoille ovat hallituksen puheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasaman lisäksi Antti, Nina, Kimmo ja Hannu Kemppi. Perheen hitsauskoneita valmistava yritys on tehnyt viime vuosina hyvää tulosta.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi