Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden sote-kulut nousevat enemmän kuin arvioitiin – kaupunki ostaa sote-palveluita ensi vuonna 364 miljoonalla

Lahti ostaa palveluita hyvinvointiyhtymältä ensi vuonna noin 364 miljoonalla eurolla. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ovat sopineet ensi vuoden sote-palveluiden rahoituksesta. Lahden kaupunki ostaa ensi vuonna yhtymältä palveluja 364 miljoonalla eurolla. Se on 2,6 miljoonaa euroa enemmän kuin kaupunginjohtaja Pekka Timosen lokakuun alkupuolella julkistamassa talousarvioesityksessä.

Kaupunginhallitus päättää palvelusopimuksesta ja yhtymän rahoituksesta ensi maanantaina.

Käytännössä kaupunginjohtaja Timosen budjettiesitys menee osittain uusiksi kasvaneen maksuosuuden myötä.

Timonen sanoo, ettei 2,6 miljoonan euron sote-lisäystä lähdetä paikkaamaan esimerkiksi säästämällä sivistysmenoista tai nostamalla veroja.

– Lisäys pystytään juuri ja juuri kattamaan talousarvion sisältä. Esimerkiksi korkotason nousu ja verotulotasaus työllisyyden suotuisan kehityksen myötä lisäävät kaupungin tuloja, jolla tämä nousu voidaan kattaa.

Alkuperäisen budjettiesitys oli ylijäämäinen 5,4 miljoonaa euroa.

Ylijäämä nakertaa osaltaan kaupunginhallituksen aiemmin tällä viikolla tekemät noin 1,5 miljoonan euron menolisäykset esimerkiksi sivistyspuolelle ja joukkoliikenteeseen.

Maksuosuuden nousu oli ennakoitavissa

Timonen huomauttaa sekä päättäjien että viranhaltijoiden osanneen ennakoida yhtymän maksuosuuden muuttuvan vielä kaupunginjohtajan talousarvioesityksen jälkeen.

– Mitään draamaa tähän muutokseen ei liity. Kaikki ovat tienneet, että luku saattaa elää. 361,4 miljoonaa euroa, joka minun esitykseeni kirjattiin, oli yhtymän silloin antamien tietojen mukainen. Oli ennakoitavissa, että summa muuttuu vielä, koska neuvottelut yhtymän kanssa olivat vielä kesken.

Neuvottelut yhtymän ja kaupungin välillä saatiin valmiiksi keskiviikkona.

Komu: " Yhtymän toimintavoissa on edelleen parantamisen varaa"

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) ei uskalla julkisesti vielä sanoa sitä, miten kaupunginhallitus uuteen summaan suhtautuu.

– Ilman muuta asiasta käydään vielä maanantaina keskustelua. Päätös tehdään vasta silloin.

Vaikka kaupunginhallitus hyväksyisi 2,6 miljoonaa alkuperäistä arviota suuremman summan, ei piikki yhtymään ole auki taivaaseen asti. Peruspalveluista on pidettävä huolta, mutta hallinnossa ja tukipalveluissa riittää yhä kehitettävää ja trimmattavaa, Komu sanoo.

– Ihmisten terveyteen liittyvät palvelut ovat niin tärkeitä, ettei niitä voi lähteä alibudjetoimaan. Uskon kuitenkin, että yhtymän toimintavoissa on edelleen parantamisen varaa.

Komun mukaan kaupungin ja yhtymän on yhdessä pidettävä huoli siitä, että sovittu budjetti pitää. Hänen mielestään yksi vaihtoehto kulujen seurannan parantamiseen olisi Lahden ja muiden kuntien sekä yhtymän yhteisesti palkkaama ammattilainen, joka seuraisi yhtymän toimintaa reaaliaikaisesti.

– Esimerkiksi yhteinen controller olisi yksi vaihtoehto. Keskustelut seurannan ja raportoinnin parantamisen keinoista ovat vielä kesken, Komu sanoo.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi