Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelaiskoulussa on kokeiltu koulupaitaa nyt kaksi viikkoa - mitä mieltä ovat oppilaat, vanhemmat ja rehtori?

Harjun koulun kutosluokkalaisilla on ollut samanlaiset paidat päällä päivittäin.

Lahden Harjun koulun 6-luokkalaiset Tinka Tamminen ja Jalo Sow Radio Voiman studiossa kertomassa koulupaitakokeilusta, joka jatkuu vielä viikon. Kuva: Eeva Ristkari

Nyt on menossa kolmas ja viimeinen viikko, kun Lahden Harjun koulun 6. luokan oppilaat käyttävät samaa koulupaitaa joka päivä. Kokeilun ideana on ollut testata, lisääkö koulupaidan käyttö tasa-arvoisuutta ja yhteishenkeä ja helpottaako se kouluun lähtöä.

Kaksi koulupaitakokeiluun osallistunutta oppilasta, Tinka Tamminen ja Jalo Sow, kertovat Radio Voiman haastattelussa, että kokeilusta on löytynyt paljon hyviä puolia.

– On säästynyt aamusta aikaa, kun ei ole niin paljon tarvinnut miettiä, mitä panee päälle, Tamminen kertoo.

Jalo Sow on samaa mieltä. Lisäksi paita on hänestä oikein mukavan tuntuinen yllä.

– Ja on siinä sekin, että on kivaa, kun koulussa kaikilla on sama paita päällä, hän sanoo.

Paidan visuaalisen ilmeen suunnitteli oppilaista koostunut työryhmä, jota Tinka Tamminen veti. Hän vastasi myös paidan lopullisesta visuaalisesta ilmeestä. Tamminen ja Sow sanovat, että jos koulupaitoja kokeiltaisiin muissa kouluissa, kokeilun pitäisi lähteä oppilaiden vapaasta tahdosta osallistua siihen. Sow kertoo, että kahta lukuun ottamatta kaikki luokkakaverit olivat innoissaan ideasta ja hurraa-huutojakin kuultiin.

– Me tykätään näistä paidoista, koska olemme saaneet itse suunnitella ne, Tamminen sanoo.

Sopisiko koulupaita maksuttomaan perusopetukseen?

Idea koulupaidasta on Radio Voiman päätoimittajan Matti Even, joka ehdotti asiaa Harjun koulun rehtori Marju Markkaselle. Markkanen kertoo innostuneensa ideasta heti. Hän on asunut Englannissa, joka tunnetaan myös koulupuvuistaan. Sikäläinen versio paljaine säärineen ei vain toimi pohjoisessa, lämmin college-pusero on parempi vaihtoehto.

– Ajatuksena koulupuku on erittäin hyvä. Se lisää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Ja se, että on joku yhteinen projekti, yhdessä suunnitellaan ja yhdessä sitoudutaan, se on luokkaa yhdistävä tekijä, ja vähentää kiusaamista, Markkanen sanoo.

Tällainen toiminta istuu Markkasen mielestä hienosti opetussuunnitelmaan, helpottaa lapsen aamukiireitä ja edistää yhdenvertaisuutta. Mutta jos huoltajien pitäisi maksaa lapsen koulupaita, asiasta heräisi Markkasen mukaan keskustelua.

– Perusopetus on maksutonta, joten varmasti kysyttäisiin, onko kaikilla paitaan varaa.

Jalo Sown äiti Hanna Tuominen, Jalo Sow, Harjun koulun rehtori Marju Markkanen sekä Tinka Tamminen ja äitinsä Taija Tamminen vierailulla Radio Voimassa. Kuva: Eeva Ristkari

Tinka Tammisen äiti Taija Tamminen sanoo, että on ollut upea juttu, että yhteinen paitaprojekti on ollut osa oppilaiden arkea.

– Jos koulupaita olisi kaikilla, sen hinnan määrittely olisi oma juttunsa. Mutta kenties yhdessä tekemällä ja tukemalla saisi aikaan. Se olisi hieno juttu, Taija Tamminen sanoo.

– Ihmisen on pakko ostaa vaatteita, eikä koulupaita kai olisi sen kalliimpi kuin mikään muukaan paita. Mutta onhan se vähän ongelmallinen lähtökohta, että maksuttomaan opetukseen ilmaantuisi jotain maksullista, sanoo Jalo Sown äiti Hanna Tuominen.

Paitaa ei aiota unohtaa kaapin perälle

Molemmat äidit ovat sitä mieltä, että nimenomaan vaatteissa tulee ilmi lasten eriarvoisuus, ja jos sitä jotenkin pystyy koulupaidalla vähentämään, se on vain hyvä asia. Taija Tamminen kertoo olleensa "rinta rottingilla Tinkan äitinä" kokeilun takia. Tamminen kertoo tuttaviensa sanoneen, että hienoa, kun työelämä ja koulu lähtevät yhdessä toteuttamaan tällaisia ideoita.

Mutta mitä tapahtuu koulupaidalle sitten, kun kokeilu on ohi?

Tinka Tamminen ja Jalo Sow myöntävät, että on kiva päästä pitämään myös muita paitoja kolmen viikon koulupaitakokeilun jälkeen. Kaapin perälle koulupaita ei kuitenkaan jää.

– Paidasta on tullut osa arkea, varmasti jatkossakin tulee sitä pidettyä, lapset sanovat.

College-paidat lahjoitti Harjun koululle Mediatalo ESA. Radio Voima on osa samaa Keskisuomalainen-konsernia kuin Mediatalo ESA.

Eeva Ristkari
eeva.ristkari@radiovoima.fi
Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi