Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lintujen talviruokintaa ei saa tehdä missä tahansa – taloyhtiöt voivat päättää ruokinnasta itse

Kaupunki ei rajoita ruokintaa ilkeyttään, vaan taustalla ovat terveydelliset syyt.

Lahtelainen harrastajabongari Tapio Kaijanen kuvasi tämän vähän harvinaisemman pähkinänakkelin mökillään Hirvensalmella. Kaijanen kertoo, että pähkinät maistuivat linnulle hyvin, ja se viihtyi mökin pihapiirissä kuukauden päivät. Kuva: Tapio Kaijanen

Lintujen ruokkiminen näyttää yksinkertaiselta, mutta ei sitä ole, ja siksi Lahdessa lintujen ruokkiminen ei ole sallittua yleisillä paikoilla, kuten kaupungin puistoissa ja katualueilla. Kaupunki haluaa osaltaan auttaa lintuja selviämään talvesta, ja siksi kaupungin ympäristöpalvelut avustaa pikkulintujen talviruokintaa toimittamalla viljaa Päijät-Hämeen lintutieteelliselle yhdistykselle. Yhdistyksen jäsenet käyvät viemässä ruokaa linnuille ruokinta-automaatteihin esimerkiksi Linnaistensuolle ja Radiomäelle.

– Ihmiset voivat vapaasti käydä näillä kuivan maan ruokintapaikoilla katselemassa lintujen syömäpuuhia, mutta omia ruokia niille ei pidä viedä, opastaa Lahden kaupungin luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä.

Lahden kaupungilla on lisäksi yksi virallinen lintujen talviruokintapaikka Niemen satamassa Joutjoen sula-alueella. Veteen pannaan kauraa, jota linnut voivat käydä syömässä, mutta tavallisen kaupunkilaisen ei pidä heittää veteen linnunruokaa. Jos lintuja haluaa ruokkia, sen voi tehdä Okeroisten Myllyllä, jonka jyviä Lahden kaupunki vie omille ruokintapisteilleen.

– Tuossa lammella viihtyy sorsia vaihtelevia määriä, ja niitä saa vapaasti käydä ruokkimassa. Ruokimme sorsia toki itsekin. Lampi on päässyt ruohottumaan, ja kaupungin on tarkoitus syksyn, talven aikana ruopata se. Linnutkin viihtynevät sitten paremmin, kertoo yrittäjä Teemu Kinnari.

Taloyhtiöissä pitää olla aina joku, joka huolehtii ruokintapaikkojen siisteydestä. Luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä

Jonkun pitää huolehtia ruokintapaikasta

Linja lintujen ruokinnassa vaihtelee kaupunkikohtaisesti. Riihelän mielestä virallisten ruokintapaikkojen lisääminen ei ole Lahdessa tarpeen, koska yksityiset ihmiset huolehtivat lintujen ruokinnasta myös omilla pihoillaan. Omakotitalojen pihalla ruokinta on sallittu, ja rivi- sekä kerrostaloyhtiöt voivat päättää lintujen ruokinnasta pihoillaan itse. Kerrostalon parvekkeelle linnunruokaa ei saa panna tarjolle, koska linnut voivat sotkea parvekkeen ulosteillaan – ja niissä puolestaan voi piillä tautiriski.

– Lintujen ruokinta on selvästi lisääntynyt. Se on hyvä asia, kunhan muistetaan, että esimerkiksi taloyhtiöissä pitää olla aina joku vastuullinen, joka huolehtii ruokintapaikkojen siisteydestä ja ruuan määrästä. Sitä ei pidä antaa linnuille kerralla liikaa.

Virallinen ruokinta vasta tuloillaan

Syksy on ollut lauha, ja sääennusteen mukaan pikkupakkasten jälkeen lämmintä saadaan vielä tällä viikolla. Niinpä Päijät-Hämeen lintutieteellisestä yhdistyksestä ei ole vielä soiteltu kaupungille linnunruoan perässä. Hollolan Luhdanojan lintutornin ruokinta-automaattia täyttävä Toimi Heinonen kertoo, että ruokinnan aloittamisella ole vielä kiirettä.

– Linnut saavat vielä toistaiseksi parempaa ruokaa luonnosta, Heinonen sanoo.

Kun lintujen ruokinnan aloittaa, niille maistuvat esimerkiksi auringonkukansiemenet, maapähkinät ja tali. Birdlife neuvoo, että kauraa, hirssiä, hamppua, rypsiä ja pellavaakin voi kokeilla. Birdlife ei suosittele leivän tai leivänmurujen tarjoamista linnuille, koska leipä ei ole linnuille kovin ravitsevaa.

– Vesilintujen ruokkimisessa on ollut ongelmia, kun ihmiset ruokkivat esimerkiksi sorsia Pikku-Veskulla, vaikka siellä on älä ruoki lintuja -kieltokylttejä. Tämä on monivuotinen ilmiö. Linnut tottuvat nopeasti siihen, että niitä ruokitaan. Jotkut heittävät ison läjän vaaleaa leipää maahan, ja siinä se kasa sitten seisoo vaikka miten pitkään, Riihelä sanoo.

Lintujen ruokinta

Muistilista

Linnunruokaa ei pidä heittää suoraan maahan, koska se voi houkutella paikalle saaliseläimiä tai rottia.

Paras ruokintapaikka on sellainen, jonne lintu ei pääse sisään, jotta sen ulosteet eivät sotke ruokaa.

Kun maahan kertyy siemeniä ja lintujen ulosteita, nämä jätteet on puhdistettava aika ajoin pois.

Siisteydestä huolehtiminen on tärkeää tautien leviämisen ehkäisemiseksi.

Ruokinnan lähistöllä on hyvä olla tiheä pensas tai puu, josta linnut löytävät suojaa.

Talviruokinta on hyvä lopettaa huhtikuun puoliväliin mennessä lämpötilan ja pesimispuuhien takia.

Lähde: Birdlife, Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys, ESS Arkisto
Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi