Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kiinteistövero nousemassa Orimattilassa – investointipaineita kuvataan "kammottaviksi"

Orimattilan uusi uimahalli joutunee väistämään yhteiskoulun investoinnin tieltä.

Orimattilan vanhalla uimahallilla on arvioiden mukaan vielä vuosia käyttöikää jäljellä. Uusi uimahalli saattaakin joutua väistymään yhteiskoulun tieltä investointisuunnitelmassa. Kuva: Pirjo Kamppila

Orimattilan ensi vuoden talousarvio näyttäisi valmistelun tässä vaiheessa pinnistävän niukasti ylijäämäiseksi. Tavoitteessa edesauttaa kiinteistöveroon suunniteltu 0,1 prosenttiyksikön korotus. Toteutuessaan korotus kasvattaisi kaupungin tuloja reilut 500 000 euroa.

Hallintokuntien talousarvioesityksissä oli 1,6 miljoonaa euroa ylimääräistä. Kiinteistöveron jälkeen karsittavaa jäi vielä miljoona, mutta myös tämä tavoite on täyttymässä. Keskeinen kysymys on ollut, miten käy koulujen tuntikehykselle. Orimattilassa keskeinen strateginen tavoite on ollut tarjota maakunnan parhaita sivistyspalveluita. Tuntikehyksen supistaminen merkitsisi suurempia ryhmäkokoja.

– Sivistyspuoli tarvitsee 110 000 euroa tuntikehykseen. Sitä on saatu kirittyä kiinni, ja näyttäisi siltä, että tuntikehys säilyisi lähes samalla tasolla kuin tänä vuonna, sanoo kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarmo Keskevaari.

Valtuuston enemmistöllä valmius kiinteistöveron korotukseen

Talousarviovalmistelussa on toistaiseksi puhuttu lähinnä veroista ja käyttötaloudesta. Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ryhmällä, keskustalla ja SDP:llä on valmius korottaa kiinteistöveroa. Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajan Jukka Mölsän mukaan keskusta on linjannut veronkorotukset viimeiseksi keinoksi, eikä päätöksiä kiinteistöveron korotuksesta ole tehty. Valmius korotukseen keskustan ryhmällä kuitenkin on.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on ollut, että tuloveron korottaminen olisi oikeudenmukaisempaa, mutta Orimattilan veroprosentti (20,75) on jo melko korkea. Meidän kannattaa seurata naapurikuntia ja jättää tulovero tulevaisuuteen käytettäväksi, sanoo SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Tuula Koivunen.

Täysin toisenlaista näkemystä edustaa Orimattilan valtuuston kolmanneksi suurin ryhmä perussuomalaiset.

– Vastustamme jyrkästi kiinteistöveron ja kaikkien verojen korottamista. Se on ihan pimeää ja sairasta. Kun tiedetään, että sote- ja maakuntauudistus on tulossa, niin kiinteistövero on ainoita kunnille jääviä työkaluja, perussuomalaisten ryhmänjohtaja Jouni Räsänen sanoo.

Räsänen murehtii Orimattilan päätöksentekoa, jossa aitoja ryhmien välisiä neuvotteluja ei hänen mielestään käydä.

– Kokoomus vie, ja muut vikisee.

Eri vaihtoehdot yhteiskoululle halutaan selvittää

Jos vero- ja käyttötalousvalmistelu onkin mennyt ainakin enemmistön osalta sujuvasti, on enemmän poliittista jumppaa odotettavassa investoinneista. Lähivuosien investointiohjelmaa luonnehditaan esimerkiksi sanoilla "hirvittävä" ja "kammottava". Kolmen seuraavan vuoden osalta investointien hintalappu lähestyy 60 miljoonaa euroa.

Yhteistä näkemystä ryhmissä on syntymässä yhteiskoulun investoinnin kiireellisyydestä. Koulun jalkoihin on jäämässä uusi uimahalli, etenkin jos yhteiskoulu voitaisiin rakentaa niin, että nykyinen uimahalli säilyy samalla käytössä.

– Tässä on monta isoa palasta, joita pyöritellään. Ensi vuosi on investoinneissa vielä vähän kevyempi, joten esille tuli myös se, olisiko mahdollista pistää uimahalliin vähän lisää vauhtia niin, että se valmistuisi jo ensi vuonna, Keskevaari sanoo.

Hänen mukaansa on vielä tarpeen selvittää eri vaihtoehtoja yhteiskoulun osalta, myös niin sanotun elinkaarimallin käyttöä rakentamisessa. SDP.n Koivunen suhtautuu elinkaarimalliin penseästi.

– Elinkaarimallit ovat itsensä pettämistä. Joku kuvittelee, että siten tehtäisiin halvemmalla. Vuokrat ovat melkoiset, ja mistä se raha revitään kokoon käyttötaloudesta? Velalla pitäisi minusta investoinnit tehdä, kun korot ovat vielä alhaalla.

Hennan investoinneista eri näkemykset

Perinteinen kiistakapula Henna jakaa jälleen puolueiden rivejä. Perussuomalaisten Räsänen lopettaisi Hennan rahoituksen tähän vuoteen, SDP:n Koivunen puolestaan olisi valmis etenemään suunnitelmien mukaan. Kokoomuksen Keskevaari ja keskustan Mölsä näkevät säästömahdollisuuksia esimerkiksi tonttikaduissa.

– Minusta pärjätään nykyisillä tonttikaduilla, kun siellä on aika paljon vapaita tontteja. Samoin Tuuliharjan maanostoja voidaan siirtää parilla vuodella eteenpäin, koska teollisuusalue ei hetkeen tule konkretisoitumaan, Mölsä sanoo.

Orimattilan kaupunginvaltuuston on tarkoitus päättää ensi vuoden veroprosenteista 12. marraskuuta ja ensi vuoden talousarviosta 10. joulukuuta.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi