Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mukkulan kovia kokeneen ostarin 51-vuotiaan kukkakaupan tarina jatkuu - 50-vuotiaan Ravintola Nissen omistaja manailee varkaita

Kukkakauppa Pinja siirtää liiketoimintansa väliaikaisesti vaunuun. Varkaiden armoille joutunut Ravintola Nissen yrittäjä toivoo paloraunioiden pikaista purkua.

Eija ja Pinja Kuituniemi katsastivat paikkaa, jonne tulee Kukkakauppa Pinjan kioski. Kuva: Janne Ranne

Kukkakauppa Pinjan yrittäjä Pinja Kuituniemi menetti Lahden Mukkulan ostoskeskuksen palossa liiketilansa, liikkeen irtaimiston ja kaiken myytävän, mutta nyt alkaa helpottaa.

– Laitan ostarin torialueelle kioskin siksi aikaa, kun rakentavat talon uudestaan. Ostan kauppatorilla toimivan Valkoisen Omenan vanhan vaunun. Tarkoitus on aloittaa joulukuun alussa, hän sanoi.

Kuituniemi on osakkaana Kiinteistö oy Keskus-Mukkulassa, jonka omistama 600 neliön kiinteistö tuhoutui palossa kokonaan.

– Olin ainoa, joka toimi omassa huoneistossa. Muut yrittäjät olivat kiinteistössä vuokralla. Minun oli pakko keksiä nopeasti jotain.

Ainakin puolestatoista vuodesta puhutaan ennen kuin siellä on liikkeet auki. Hallituksen puheenjohtaja Jukka Ekman

Kuituniemet ovat tehneet kukkakauppaa Mukkulan ostoskeskuksessa Lahdessa 51 vuotta. Pinja Kuituniemen äiti Eija Kuituniemi aloitti nimellä Mukkulan Kukka. Tulipalon myötä kaupankäyntiin tulee kahden kuukauden tauko.

– Onneksi on vakuutukset, vaikka ei sieltä saman verran tule kuin tekisi normaalisti töitä. Toivottavasti se tästä tasoittuu, kun pääsen joulukuussa aloittamaan työt. Vähän arvoitus tietysti on, miten se lähtee. Kuinka kauan menee, että asiakkaat löytävät uuden paikan, Pinja Kuituniemi pohti.

Pinja Kuituniemi palveli asiakkaita kukkakaupassaan vuonna 2014. Kuva: Katja Luoma

Kolme vaihtoehtoa

Keskus-Mukkulan hallituksen puheenjohtaja Jukka Ekman odottaa palaneen kiinteistön mahdollisimman nopeaa purkua.

– Rakennus puretaan vakuutusyhtiön laskuun. Tehtiin purkuanomus kaupungin rakennusvalvontaan, ja viime viikon perjantaina tuli päätös, että sen saa purkaa. Siinä on kahden viikon valitusaika ennen kuin työn voi aloittaa, hän kertoi.

Ekman näkee, että paikalle tulee entistä ehompia liikehuoneistoja.

– Niin pitkällä ei olla, että voisi sanoa, kuinka monta neliötä tulee. On erilaisia vaihtoehtoja.

Hän sanoi, että yksi vaihtoehto on tehdä ostoskeskuksen siivestä samanlainen kuin palanut oli.

– Meidän on myös mahdollista neuvotella vähemmän palossa kärsineen naapurin Kiinteistö oy Merraspuhoksen kanssa, josko tehtäisiin yhteinen liikekiinteistö. Kolmas vaihtoehto on, että tehdään liiketilat kivijalkaan ja palvelu- tai asuintalo päälle. Kaupungilla on tietysti suunnitelmiin sanansa sanottavana, kun kaupungin tontilla ollaan.

Ihan nopeasti uusissa tiloissa ei kauppaa tehdä.

– Ainakin puolestatoista vuodesta puhutaan ennen kuin siellä on liikkeet auki. Toivotaan, että rakennus valmistuu mahdollisimman nopeasti niin, että jokainen pääsisi harjoittamaan omaa liiketoimintaansa. Meidän yrittäjät haluaisivat jatkaa samassa paikassa.

Varkaita käynyt rauniolla

Palon takia kymmenkunta toimijaa joutui jättämään toimitilansa. Yrityksistä yksi oli keväällä 50 vuotta täyttänyt Ravintola Nisse.

– Yritystoiminnan jatkaminen on mietinnässä, mutta annetaan nyt pölyn laskeutua. Odotetaan vakuutusyhtiön päätöksiä. Mielellään jäätäisiin Mukkulaan. Oltiin nousukaudessa. Iskun opiskelijakampus on elävöittänyt aluetta, Nissen yrittäjä Tiina Rantamäki kertoi.

Palosta on kolme viikkoa. Vaikka Rantamäki ei ole päässyt harjoittamaan anniskelutoimintaa, töitä on riittänyt.

– Meillä on käynyt varkaita. Ne on aika ilkeitä hommia, kun on muutakin paperisotaa. Aluehallintovirastoon ja vakuutusyhtiöön on toimitettu papereita, ja niiden päälle joudutaan tekemään uusiksi listauksia ja rikosilmoituksia.

Rantamäki muistutti, ettei aidoin rajatuille raunioille ole ulkopuolisilla asiaa.

– Siellä on hengenvaarallista liikkua. Valvontaa on nyt tiukennettu. Vartiointiliike käy useammin ja poliisit huomioivat kohteen paremmin. On sitä raatoa hirveä katsoa. Jännä, että nuo päätökset kestävät. Olisin odottanut, että purku alkaa heti, kun poliisi lopettaa tutkinnan, ravintolayrittäjä totesi.

Tuula Laurila tuli lohduttamaan kukkakauppias Pinja Kuituniemeä, kun hän oli katsastamassa paikkaa, jonne tulee Kukkakauppa Pinjan kioski. “Olen käynyt heillä vuodesta 1993. Liikkeessä on hyvän valikoiman lisäksi pirun hyvä palvelu”, Laurila perusteli asiakkuuttaan. Kuva: Janne Ranne
Lue myös: Mukkulan ampumisen taustalla oli velanperintä - uhria ammuttiin jalkajousella jalkaan
 
Ostoskeskus

Kokenut kolme tulipaloa

Mukkulassa sijaitsevan ostoskeskuksen itäinen siipi kärsi suuria vahinkoja perjantaina aamuyöllä 28.9. roihahtaneessa tulipalossa.

Poliisin tutkimuksissa on selvinnyt, että palo sytytettiin tahallaan.

Teosta on vangittuna yksi henkilö todennäköisin syin epäiltynä tuhotyöhön.

Teon motiivi on poliisin mukaan vielä auki.

Palosta aiheutui mittavat taloudelliset vahingot, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

Samassa kiinteistössä paloi kebab-pizzeria toukokuussa 2016. Paloa tutkittiin törkeänä tuhotyönä, mutta ketään ei otettu kiinni, ja tutkinta keskeytettiin syyskuussa 2016.

Ostoskeskus oli liekeissä myös juhannuksena 1992. Tuolloin maan tasalle paloi suuri marketti, pankki, kaksi pankkiautomaattia ja posti.

Tuhojen arvioitiin nousevan tuolloin 10–20 miljoonaan markkaan eli jopa reiluun kolmeen miljoonaan euroon nykyrahassa mitattuna.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi