Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti haki jälleen Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi – sanooko kolmas kerta toden

Lahden kaupunki pyrkii taas vihreäksi kaupungiksi. Kuva: Katja Luoma

Lahti on jättänyt hakemuksensa Euroopan vihreä pääkaupunki 2021 -kilpailuun. Kilpailu on Euroopan unionin järjestämä ja se arvioi kaupunkien kunnianhimoisuutta ympäristöasioiden toteuttamisessa.

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa vertaillaan kaupunkien kestävän kehityksen toimintaa ja tulevaisuuden tavoitteita 12 osa-alueella. Lisäksi kaupungit voivat esitellä omia hyviä käytäntöjään. Lahti arvioi, että työ Vesijärven kunnostamiseksi ja paikallisen kiertotalouden edistämiseksi sekä esimerkiksi kestävän liikkumisen edistäminen ovat kaupungin vahvuuksia kisassa.

Lahden esimerkkeinä ovat muun muassa jatkuva yleiskaavatyö, hulevesien käsittelyä tehostava hanke Ranta-Kartanossa sekä Hennalassa ja CitiCAP - kaupunkilaisen henkilökohtainen päästökauppa. Lisäksi Lahti suunnittelee palveluja ja ratkaisuja, jotka mahdollistavat hiilineutraalin elämäntavan. Tätä kokeillaan tuhannen kaupunkilaisen kanssa juuri vuonna 2021.

Lahdessa on meneillään mittava energiakäännös, jolla leikataan merkittävä osa alueen kasvihuonekaasupäästöistä sekä luodaan uusia työpaikkoja paikalliseen biotalouteen. Merkittävin muutos tapahtuu syksyllä 2019, kun Kymijärvi III -biolämpölaitos valmistuu ja päästöttömän bioenergian tuotanto alkaa.

Lahti Energia luopuu kivihiilen käytöstä vuonna 2020, jolloin kaukolämpö tuotetaan kierrätyspolttoaineella ja vastuullisesti tuotetulla biopolttoaineella. Samaan aikaan myös Lahti Energian tuottama sähkö muuttuu lähes kokonaan päästöttömäksi. Vuoteen 2020 mennessä energiantuotannon hiilidioksidipäästöt vähenevät 20 prosenttiin vuoden 1990 tasosta.

Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailuun osallistuu vuosittain 10–20 eurooppalaista, yli 100 000 asukkaan kaupunkia. Loppukilpailuun valitaan 3–5 kaupunkia.

Finaalissa kaupungit esittelevät toiminta- ja viestintäsuunnitelmansa tapahtumavuodelle. Lahti on pääsyt finaaliin jo kahtena vuotena peräkkäin.

Voittajille on luvassa 350 000 euron palkintoraha. Voittaja julkistetaan touko–kesäkuussa 2019.

Heidi Asplund
heidi.asplund@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi