Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Parvekekaiteet puuttuvat, rappukäytävät työmaana – vuokralaiset muuttivat Lahden keskustaan taloon, jossa ei saisi vielä asua

Asukkaat päästettiin muuttamaan, vaikka talo on yhä käyttökiellossa. Nyt kaupungin rakennusvalvonta tyhjentää asuntoja.

Lahden Rauhankatu 2:n asuntojen saneeraaja on A1 Asunnot TL. Asunnoissa asutaan jo, vaikka alkuviikolla asennettiin vielä parvekekaiteita. Kuva: Sami Lettojärvi

Rauhankatu 2:een Lahdessa on juuri valmistunut lähes sata uutta pientä vuokra-asuntoa, joihin asukkaat pääsivät muuttamaan lokakuun alussa. Talossa on tehty täydellinen peruskorjaus, jossa entinen tehdas ja sittemmin toimistotalo on muutettu asuintaloksi.

Saneeraaja on lahtelainen A1 Asunnot TL. Sen nettisivujen mukaan Rauhankadun asunnot ovat täysin uusia kauttaaltaan.

Kaikki on siis näennäisesti hyvin. Todellisuudessa talon saneeraus on edelleen kesken, eikä Lahden rakennusvalvonta ole antanut sille muuttolupaa.

– Talossa on käyty pitämässä osaloppukatselmus noin viikko siten, eikä sitä hyväksytty otettavaksi käyttöön eikä annettu lupaa muuttaa. Rakennusyhtiölle annettiin tieto kirjallisesti, kertoo Lahden vt. rakennustarkastaja Jukka Makkonen.

Katselmuksessa ilmeni, että muun muassa rappukäytävät olivat maalaamatta ja niistä puuttui kaiteita. Pahin ongelma oli kuitenkin puuttuvat parvekekaiteet. Niitä asennettiin vielä tiistaina kahden nostolavan avulla. Parvekkeiden ovissa oli laput, joissa ilmoitettiin käyttökiellosta maanantaihin 15. lokakuuta asti.

Perjantaina oltava tyhjä

Parvekkeet olivat käyttökiellossa maanantaihin asti. Kuva: Sami Lettojärvi

Vuokralaisia alkoi kuitenkin muuttaa taloon jo lokakuun ensimmäisellä viikolla. Tiettävästi esimerkiksi talon hissi ei tuolloin toiminut.

– Muutama vuokralainen on ottanut meihin yhteyttä. Olen kehottanut heitä ottamaan yhteyttä poliisiin, jos pitää työmaan seassa muuttaa. En osaa sanoa, ovatko ottaneet, Makkonen sanoo.

Hämeen poliisista kerrotaan, että ilmoituksia ei ole tehty.

Makkosen mukaan A1 Asunnot ei ole vastannut rakennusvalvonnan antamaan muuttokieltoon. Seuraava yhteinen tapaaminen on ensi perjantaina.

Hän toivoo, että asiat ovat silloin kunnossa. Muuten koko työmaa voidaan sulkea.

– Kun tulemme sinne, siellä ei saa olla ketään (asukkaita).

A1 Asunnot TL -yhtiön hallituksen puheenjohtaja Antti Laine vakuutti ESS:lle tiistaina, ettei hänellä ole tietoa muuttokiellosta.

Asukas ei tiennyt kiellosta

Rakennustyöt näkyvät rapussa. Kuva: Sami Lettojärvi

Muutto taloon, jossa ei saa asua, aiheuttaa monenlaisia ongelmia vuokralaiselle. Hän ei voi muuttaa virallista osoitettaan, jolloin esimerkiksi opiskelija ei voi saada asumistukea. Vaikea tilanne on myös silloin, jos asukas on jo sanonut irti edellisen asuntonsa.

Ennenaikainen muutto on Makkosen mukaan todella harvinaista:

– Ettei välitetä viranomaisten määräyksistä! Tilanne on nyt rakennusliikkeen vastuulla. Se ottaa aikamoisen riskin.

Talon rappukäytävässä keskeneräisyyden huomaa monin tavoin. Alkuviikolla asuntojen ulko-ovien karmit puuttuivat, maalipurkkeja ja suojapahveja oli tasanteilla ja alakerrassa oli täysin keskeneräisiä tiloja. Useissa ovissa oli kuitenkin jo asukkaan nimi.

Eräs vasta muuttanut esitteli uutta kotiaan. Hänellä on valittamista eräästä asunnon yksityiskohdasta, mutta suurimmalta osin hän on tyytyväinen. Tosin muutto ei mennyt aivan putkeen: muuttopäiväksi oli sovittu tiistai 2. lokakuuta, mutta rakennusyhtiö lykkäsi sitä pariin otteeseen.

A1 Asunnot on suostunut hyvitykseen tästä hyvästä.

Asukas ei ollut kuullut, ettei asuminen ole itse asiassa vielä lainkaan sallittua. Hän ei halunnut itseään tunnistettavan tässä yhteydessä.

Huone vaikka hotellista

Julkisivu vaatii vielä viimeistelyä. Kuva: Sami Lettojärvi

Jukka Makkonen epäilee, että valmistuminen tavoiteltuun lokakuun alkuun ei ole onnistunut, mutta vuokralaisille ei ole lähetetty peruutusilmoituksia.

– Mutta silloin rakennusyhtiön pitää järjestää vaikka hotellista huone.

Viime joulukuussa Laine kertoi ESS:lle, että asunnot halutaan saada valmiiksi syksyksi, jolloin uudet opiskelijat muuttavat kaupunkiin. Hän arvioi tuolloin, että saneerauksen arvo on noin kuusi miljoonaa euroa, mistä kiinteistökaupan osuus on toista miljoonaa euroa. Kaupunki myi rakennuksen tarjouskilpailun jälkeen.

Erittäin kannattava yhtiö

Rauhankatu 2:een on saneerattu lähes sata pientä vuokra-asuntoa. Kuva: Sami Lettojärvi

A1 Asunnot TL on rakennusyhtiö, joka saneeraa vanhoihin tiloihin asuntoja sekä myyntiin että vuokralle. Vuokra-asuntoja on nyt noin 200.

A1 sai viimeksi valmiiksi Möysän vanhan paloaseman. Siihen saneerattiin parikymmentä omistusasuntoa.

Muita suuria kohteita Lahdessa ovat entinen Pelastusarmeijan talo Hämeenkatu 28:ssa, vanha synnytyssairaala ja hotelli Musta Kissa.

A1 Asunnot on perustettu vuonna 2008. Sen liikevaihto oli viime vuonna 5,7 miljoonaa euroa ja kannattavuus erinomainen. Henkilöstöä oli 49. Kotipaikaksi on merkitty Helsinki, mutta osoite on Lahteen.

Toimitusjohtaja on Tiia Laine.

Ongelmia ennenkin

Ulko-ovista puuttuvat listat. Kuva: Sami Lettojärvi

Sosiaalisen median keskustelupalstoilla A1:n rakentamaa laatua arvostellaan voimakkaasti. Makkonen tunnistaa ongelman.

– Siitä on kyllä kokemusta, etteivät asiat ole olleet kunnossa. Asiakkailta on tullut reklamaatioita. Siitä on jouduttu patistamaan (A1 Asuntoja).

Julkisuudessa on ollut vanhalla paloasemalla valmistumisen jälkeen tapahtunut vakava vesivahinko. Sen aiheutti rikkoutunut vesijohto.

Muuallakin Lahdessa on ollut muuton aikaisia ongelmia. Nuorisosäätiön talo Aleksanterinkatu 5:ssä on vajaakäytössä. Taloyhtiön pitäisi ostaa Lahden Toriparkista 49 autopaikkaa 1,2 miljoonalla eurolla saadakseen kaikki asunnot käyttöön. Kiinteistöyhtiö on kuitenkin konkurssissa. Vapaina on kolmannes 260 asunnosta.

Nuorisosäätiö omistaa talon myös Hämeenkatu 24:ssä. Talo on nyt tyhjänä ja käyttökiellossa. Se on tarkoitus purkaa, mutta säätiön omat ongelmat ovat viivyttäneet päätöksiä.

Lahden ammattikorkeakoulu muutti tänä syksynä uuteen kampukseen Iskun pääkonttoritaloon. Tilojen pääsuunnittelijan mukaan niissä on vielä keskeneräisiä ja jopa paloturvallisuuden kannalta vaarallisia kohteita.

Lue myös: Vaatetehdas, paloasema ja nyt monen ihmisen koti – katso kuvat ja lue Möysässä sijaitsevan suojelurakennuksen tarina
 
Lain mukainen katselmus

Valmiina käyttöön

Rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen kuin se on loppukatselmuksessa käyttöön hyväksytty.

Muut lakiin perustuvat ja rakennuksen käyttöturvallisuuteen oleellisesti vaikuttavat tarkastukset on suoritettava tätä ennen.

Rakennusvalvontaviranomainen voi hyväksyä rakennuksen tai sen osan käyttöön otettavaksi myös osittaisessa loppukatselmuksessa.

Edellytyksenä hyväksymiselle on, että rakennustyö on vain vähäisiltä osin kesken ja että rakennus tai sen osa täyttää edellytykset ja on turvallinen, terveellinen ja käyttökelpoinen.

Rauhankatu 2:n rakennus on Unto Ojosen suunnittelema ja siinä on toiminut 1930-luvulla paita- ja esiliinatehdas.

Myöhemmin siinä on ollut erilaisia toimisto- ja vastaanottotiloja. Vanhin osa on vuodelta 1945, laajennusosat 1972 mennessä.

Siihen on saneerattu lähes sata pienasuntoa.

Kerrosalaa on 6 300 neliötä, josta asuinkäyttöön on muutettu 3 500 neliötä.

Saneerauksen arvo on noin kuusi miljoonaa euroa, mistä kiinteistökaupan osuus on yli miljoonaa euroa. Vuokra 35–38 neliön yksiöistä on 650 euroa.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi