Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vähemmän byrokratiaa ja ennakkoluuloja, enemmän tasa-arvoa - lahtelainen Miss Gay Finland ehdolla seurakuntavaaleissa

Tunteet kuumenevat seurakunnissa ennen äänestystä, kun liberaalit ja konservatiiviset ajatukset kohtaavat.

Lahtelainen Noora Kalpio on ehdolla seurakuntavaaleissa Tulkaa kaikki -yhdistyksen riveissä Keski-Lahden seurakunnassa. Kalpio siirtyy parin viikon päästä Orimattilasta Pukkilaan lastenohjaajaksi. Kuva: Sami Lettojärvi

Vuosia kirkon sisällä vääntöä aiheuttaneet kysymykset naispappeudesta ja samaa sukupuolta olevien vihkimisestä kuumenevat seurakuntavaalien alla.

– Vaalit nostavat teemoja kärjekkäämmin esille ja kuumentavat tunnelmia. Itse toivon, että marraskuiset vaalit lisäävät suvaitsevaisuutta ja moniäänisyyttä seurakunnassa, sanoo kappalainen Anna-Mari Kopo Keski-Lahden seurakunnasta.

Hän kertoo, että Keski-Lahden seurakunnassa on ollut helppo toimia naispappina, ja yleistunnelma on ollut vapaamielinen. Seurakunta on tarjonnut Kopon mielestä palvelua monenlaisille ihmisille. Viime aikoina konservatiivisuus on kuitenkin nostanut päätään. Kopo toivoo, ettei naispappeuden asema ota vaaleissa takapakkia.

– Virantäyttökuvioissa tuntuu yhä leijuvan taustalla kysymys siitä, onko nainen kuitenkaan näissä valinnoissa samalla viivalla kuin mies. Joillekin tiukat normit tuovat turvallisuutta.

Kopon mukaan seurakunnissa käydään vaalien alla vääntöä Raamatun tulkinnoista koskien esimerkiksi sukupuolten kirjoa ja samaa sukupuolta olevien vihkimistä. Hänestä on kestämätöntä, että pappi voi joutua syytettyjen penkille, jos vihkii samaa sukupuolta olevia.

– Sillä tavalla ei löydetä yhteistä tietä. Suomen laki mahdollistaa jo vihkimisen, mutta kirkko ei. Kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä kirkon johdon kanssa. Tässä vaiheessa olisi hyvä, että papilla olisi oikeus päättää asiasta edes omantuntonsa mukaan, Kopo sanoo.

Ehdolla oleva Miss Gay Finland: Sain kuulla olevani julkisesti syntinen

Lahtelainen Noora Kalpio on ehdolla Keski-Lahden seurakunnasta Tulkaa kaikki -yhdistyksen listoilla. Hän työskentelee Orimattilan seurakunnalla lastenohjaajana, ja työtehtäviin kuuluu päiväkerho- ja perhekerhotyötä sekä pyhäkoulun vetoa. Viime vuoden kesäkuussa Kalpio valittiin Miss Gay Finlandiksi. Tuolloin hän kertoi ESS:lle, että kirkon piirissä on paljon ihmisiä, jotka salaavat seksuaali- tai sukupuoli-identiteettinsä.

Kalpio kertoo, että julkisuus Miss Gay Finland -tittelin ympärillä aiheutti sen, että osa vanhemmista otti lapsensa pois niistä ryhmistä, joita Kalpio vetää. Hän sai kuulla olevansa ”julkisesti syntinen”.

– 15 lasta eli puolet siitä määrästä, joka vetämissäni ryhmissä oli, jäi pois. Työnantajani puolelta ei tullut mitään seuraamuksia, ja työkaveritkin ovat suhtautuneet tosi hyvin, Kalpio sanoo.

Hän ei ole katunut kisaan osallistumistaan tai antamiaan haastatteluita.

– Tälle oli olemassa selvä tarve. Olen saanut paljon yhteydenottoja, joissa minua on kiitelty rohkeudesta. On monia kaapissa olevia uskovaisia, ja toisaalta seksuaalivähemmistön edustajia, jotka eivät uskalla kertoa olevansa mukana seurakunnan toiminnassa. Esimerkkini on rohkaissut heitä puhumaan omasta tilanteestaan.

Jos Kalpio valitaan, hän haluaa edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kirkossa. Myös lasten ja nuorten asiat ovat hänelle tärkeitä.

"Ryhmien välillä on enemmän yhdistäviä kuin jakavia asioita"

Yrittäjä Esa Taipale on ollut Joutjärven seurakunnan toiminnassa mukana pikkupojasta asti. Viimeiset 24 vuotta hän on ollut Lahden seurakuntayhtymän valtuustossa ja yhteisessä kirkkoneuvostossa neljä vuotta.

– Pitkään seurankuntayhtymän toimintaa seuranneena näen paljon enemmän yhdistäviä kuin jakavia asioita eri ryhmittymien välillä. Meillä kaikilla on syvä huoli lapsista, nuorten pahoinvoinnista, perheiden jaksamisesta ja vanhusten yksinäisyydestä. Näistä teemoista ei vain saada niin hyviä otsikoita, joten ne jäävät helposti vähemmälle huomiolle, Taipale sanoo.

Hän on ehdolla Joutjärven yhdistynyt seurakuntaväki -yhdistyksen listoilla. Yhdistys puoltaa kristillistä kasvatusta ja pitää avioliittoa vain naisen ja miehen välisenä asiana. Näin avioliittokysymyksestä ajattelee myös Taipale. Sen sijaan naispappeutta hän ei vastusta.

– En ole teologi, mutta Raamatun ilmoitus on liian kallisarvoinen asia, jotta sen julistaminen olisi sukupuolesta kiinni, Taipale sanoo.

Hänen mielestään kirkolla on "maailman paras brändi", jota pitäisi tuoda rohkeasti esille. Taipale ajaa kaikenlaisen byrokratian ja paperin siirtelyn vähentämistä.

– Toiminnan painopiste pitää saada jo edellä mainittuun kohtaavaan työhön.

"Päätettävät asiat tulevat lähelle arkea"

Edellisissä, vuoden 2014 vaaleissa äänestysprosentti oli koko maassa 15,5, Lahdessa vielä viitisen prosenttia vähemmän. Kopo sanoo, että ”hirveän pieni porukka käyttää isoa valtaa” ja päättää suuren väkimäärän asioista.

Kopo uskoo alhaisen äänestysprosentin taustalla olevan sen, etteivät ihmiset oikein tule ajatelleeksi, miten lähelle monet kirkon tekemät päätökset tulevat.

– Kirkon luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi siitä, mitä rakennuksia säästetään, myydään tai rakennetaan. He päättävät hautuumaista ja lapsiperheitä koskevista asioista, Kopo sanoo.

Taipaleen mielestä alhainen äänestysprosentti kertoo joko siitä, että asiat ovat kuitenkin jokseenkin hyvin "tai sitten meistä äänestäjistä on tullut perin välinpitämättömiä". Kalpio toivoo, että mahdollisimman moni kävisi äänestämässä. Muuten asiat eivät muutu.

– Tiedän paljon ihmisiä, jotka ovat uskossa, mutteivät kuulu kirkkoon esimerkiksi avioliittokysymyksen takia. En ole itsekään saanut vastausta siihen, miksi kirkon piirissä ajatellaan joistakin asioista niin vanhanaikaisesti. Kai se on pelkoa.

Lahden alueella yli 300 ehdokasta, enemmistö naisia

Marraskuussa järjestettävissä seurakuntavaaleissa on yli 16 000 ehdokasta, joista yli 300 Lahden alueelta. Kirkonseudun mukaan Lahden seurakuntayhtymän viidessä seurakunnassa ehdokkaana on 167 seurakuntalaista, mikä on enemmän kuin edellisissä vaaleissa neljä vuotta sitten. Ehdokasmäärän kasvua selittää Lahden ja Nastolan kuntaliitos. Naisia on ehdolla selvästi enemmän kuin miehiä.

Omaa ehdokastaan voi etsiä seurakuntavaalien vaalikoneesta, joka avattiin äänestäjille maanantaina. Kirkon viestintä on jo koonnut keskeisiä kysymyksiä ja ehdokkaiden kantoja niihin. Esimerkiksi samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä kannattaa 44 prosenttia ehdokkaista, mikä on huomattavasti suurempi osuus kuin nykyisistä luottamushenkilöistä. Ehdokkaista hieman yli puolet on sitä mieltä, että kirkon tulisi vihkiä avioliittoon vain mies ja nainen. Lähes puolet on ainakin osittain sitä mieltä, että papeille tulisi sallia vapaus vihkiä tai olla vihkimättä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja omantuntonsa mukaan.

Vaalikoneessa kysyttiin myös ehdokkaiden kantaa eutanasian laillistamiseen. Lievä enemmistö on sitä mieltä, että kirkon ei tulisi vastustaa eutanasian laillistamista, koska joissakin tilanteissa eutanasia voi olla perusteltu ratkaisu. Kielteisesti eutanasiaan suhtautuu 42 prosenttia ehdokkaista.

Kaksi kolmasosaa ehdokkaista on sitä mieltä, että ilmasto- ja ympäristökysymysten tulisi olla esillä kirkon omassa sanomassa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössä.

Seurakuntavaalit 18.11.2018

Teema Minun kirkkoni

Seurakuntavaaleissa valittavat luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi seurakunnan kirkollisveroprosentista, talousarvioista, rakennushankkeista, monista työntekijävalinnoista ja tilojen käytöstä.

Jos seurakunta on itsenäinen eli ei kuulu seurakuntayhtymään, toimitetaan yhdet vaalit, joilla valitaan seurakuntayhtymää johtavan kirkkovaltuuston jäsenet.

Jos seurakunta kuuluu seurakuntayhtymään, toimitetaan kahdet vaalit. Vaaleilla valitaan jäsenet kirkkovaltuustoon sekä seurakuntaneuvostoon, joka johtaa seurakuntayhtymään kuuluvan seurakunnan toimintaa.

Jaossa on 8 300 luottamushenkilöpaikkaa 400 seurakuntaan. Paikat ovat nelivuotiskaudeksi 2019–2022.

Äänisoikeus on kaikilla seurakunnan 16 vuotta täyttäneillä jäsenillä. Ennakkoäänestyksen ajankohta on 6.–10.11.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi