Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Näkökulma: Jos haluat voittaa vedon, lyö varhaiskasvatuksen lisämiljoonan puolesta ja Jalkarannan kirjaston lakkauttamista vastaan

Lahden kaupungin toimintamenot ovat ensi vuonna noin 785 miljoonaa euroa. Todennäköisesti syksyn suurimmat ja värikkäimmät väännöt käydään reilusta miljoonasta eurosta.

Valtuuston enemmistö kannattanee miljoonan euron lisäystä varhaiskasvatuksen ensi vuoden budjettiin. Lisämiljoonan kannattajien mukaan rahalla purettaisiin jonoja ja vastattaisiin kasvavaan päivähoitopaikkojen kysyntään. Lisämiljoonan vastustajien mielestä suitset on pidettävä tiukalla. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden talousarviosta joulukuussa. Sitä ennen kulisseissa käydään lukuisia neuvotteluja ja kädenvääntöjä siitä, mihin toimintoihin europinoja siirrellään tai lisäillään. Kaiken kohinan keskellä kannattaa kuitenkin muistaa, että ylivoimainen valtaosa kaupungin rahoista käytetään tismalleen niin kuin kaupunginjohtaja Pekka Timonen omassa talousarvioesityksessään alkuviikosta ehdotti.

Kaupungin toimintamenot ovat yhteensä noin 785 miljoonaa euroa, josta liki puolet uppoaa soteen.

Toimintamenoista sivistyksen palvelualue käyttää reilut 30 prosenttia, noin 250 miljoonaa euroa.

Todennäköisesti syksyn suurimmat ja värikkäimmät väännöt käydään reilusta miljoonasta eurosta.

Asiat ovat tärkeitä, vaikka summat ovat isossa kuvassa pieniä.

Minipekkarointia

Ensin lyhyesti orastavasta ”kirjastokohusta”.

Sivistyslautakunnan enemmistö vastusti loppukesästä nuijitussa kokouksessa Jalkarannan kirjaston lakkauttamista. Lakkauttamista vastaan olivat SDP:n, vihreiden, keskustan ja vasemmiston edustajat. Sulkemisen puolesta olivat kokoomuksen ja kristillisdemokraattien poliitikot. Perussuomalaisten Martti Mäkelä ei ilmeisesti osannut olla mitään mieltä ja päätti äänestää tyhjää.

Vaikka lautakunnassa lakkauttamista vastusti selvä enemmistö, on Jalkarannan kirjaston määrärahan poisto painettuna kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen.

Säästöä kertyisi 130 000 euroa. Jalkarannassa suunnitelmista tyrmistyttiin. Jalkarantalaiset poliitikotkin hermostuivat ja aloittivat minipekkaroinnin. Esimerkiksi pienien purojen muodostamasta isosta joesta usein puhuva, tiukan kulukurin sanansaattajana esiintyvä Francis McCarron (kok.).

Lisämiljoona vai ei?

Siirrytään seuraavaksi euromääräiseltä mittaluokaltaan piirun verran isompaan asiaan.

Samaisessa kokouksessa, jossa lautakunta asettui vastustamaan esitystä kirjaston sulkemisesta, enemmistö kannatti miljoonan euron lisämäärärahaa varhaiskasvatukseen.

Löytyikö lisämääräraha kaupunginjohtajan esityksestä? Ei.

– Ehdotuksessa olivat kaikki ne asiat, joita kokoomus kannatti, muttei niitä asioita, joita kokoomus vastusti, sanoo talousarvioesityksestä tulistunut sivistyslautakunnan puheenjohtaja Anneli Viinikka (sd.).

Lautakunnan enemmistön mielestä lisämiljoona varhaiskasvatukseen tarvitaan päivähoitopaikkojen lisääntyvään kysyntään ja nykyisten jonojen purkamiseen.

Porvaripuolella ajatellaan eri tavoin kuin SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja ainakin joidenkin keskustalaisten joukossa.

Sivistyslautakunnan varapuheenjohtajan Sari Niinistön (kok.) suorasanaisuus ansaitsee kiitoksen. Hänen mielestään kuntatalouden perusrealiteetti on se, että kaikki mitä annetaan, myös käytetään.

– Mielestäni olisi järkevää, ettemme laittaisi lisää fyrkkaa kyselemättä. Kaikki se raha mitä annetaan, myös menee, ja jossain vaiheessa se loppuu aina kesken. Olisi syytä pysyä niukkuudessa ja katsoa, miten asia ratkeaa. Reagoidaan, jos matkan varrella tarvetta lisärahalle on.

300 lapsen jono, 150 vapaata paikkaa

Vasemmalla halutaan tarjota kaikille perheille mahdollisuus valita julkinen päivähoitopaikka. Oikealla luotetaan yksityisten päiväkotien kykenevän auttamaan nykyistä enemmän hoitopaikkapulassa.

Samaan aikaan, kun päivähoitojonossa on noin 300 lahtelaislasta, yksityisellä puolella on noin 150 vapaata päivähoitopaikkaa.

Missä mättää?

Pääsyitä on kaksi. Ensinnäkin vuorotöitä tekevien vanhempien on usein mahdotonta viedä lapsiaan yksityiseen päiväkotiin niiden suppeiden aukiolojen takia.

Toisekseen kaikilla perheillä ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa joidenkin yksityisten päiväkotien keräämää lisämaksua – vaikka kaupunki lisämaksun korvaakin kaikkein pienituloisimmille, nollamaksuluokassa oleville perheille.

– ”Vasen siipi” ajattelee, että julkinen on ainoa oikea järjestäjä, Niinistö kärjistää.

”Vasemman siiven” edustaja Anneli Viinikka sanoo, ettei perheitä voi pakottaa valitsemaan yksityistä päivähoitoa.

– Emme me pullikoi palveluseteliä vastaan. Se päätös on jo tehty. Kaupungin velvollisuus on kuitenkin järjestää hoitopaikat kaikille. Jos perheet eivät valitse yksityistä, silloin on tarjottava julkista.

"Voi hyvänen aika"

Pitäisikö kaupungin kuitenkin aktiivisemmin kertoa, että yksityisiä päivähoitopaikkoja on vapaana?

– Ehdottomasti pitäisi. Tuntuu, että niitä on haluttu pimittää, sanoo Niinistö.

– Minulla on mielikuva, että kaupunki yrittää jossain määrin patistella perheitä valitsemaan palvelusetelin, sanoo puolestaan Viinikka.

Näin nämä asiat koetaan. Riippuu ideologisten silmälasien väristä.

Sivistysjohtaja Tiina Granqvistin mukaan sekä Viinikka että Niinistö ovat väärässä.

– Voi hyvänen aika, Granqvist huokaa ja jatkaa:

– Yksityisiä päivähoitopaikkoja ei pimitetä. Ketään ei myöskään painosteta palvelusetelin kautta yksityiselle puolelle.

"Milli lisätään ja sillä selvä"

Palataan ydinkysymykseen. Sivistysjohtaja Granqvistin ja kumppaneiden tietokoneiden kautta kaupunginjohtajan talousarvioon päätyneet varhaiskasvatuskirjaukset ovat vastoin lautakunnan enemmistön kantaa. Miksi?

– Kaiken lähtökohtana on kaupunginhallituksen keväällä asettaman raamin kunnioittaminen. Jos kaupunginjohtajan esitys hyväksyttäisiin sellaisenaan, alkuperäinen raami ylittyisi joka tapauksessa parilla miljoonalla. Jos valtuusto päättää varhaiskasvatuksen lisämäärärahasta, raami ylittyy noin kolmella miljoonalla, Granqvist sanoo.

– Jos saamme enemmän rahaa [kuin kaupunginjohtajan esityksessä], niin minähän olisin siitä helpottunut.

Viinikan näkemys lisämiljoonan tarpeesta ei jää epäselväksi.

– On päivän selvää, ettei homma toimi ilman lisärahaa. Milli lisätään ja sillä selvä. Tämä on ainakin meidän seitsemän lautakunnan jäsenen ja edustamani valtuustoryhmän kanta.

Vedonlyöntivihje

Miten joulukuun budjettivaltuustossa lopulta käy?

Turvalliset vedonlyöntivinkit: rahat, pullakahvit tai kossupullo likoon varhaiskasvatuksen ”lisämillin” puolesta ja Jalkarannan kirjaston lakkauttamista vastaan.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi