Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kärkölän koulut ovat tiensä päässä – vanhemmat ovat pettyneitä siihen, että vaaleissa luvattu avoimuus ei ole toteutunut

Reetta Sallila ja Jenni Salomaa ihmettelevät, miksi heinäkuussa valmistuneet tulokset kerrottiin vasta nyt. Kuva: Emmi Tuomisto

Kärkölän Opintien koulun korjaaminen tai korvaaminen tulee kalliiksi, vaikka mitä tehtäisiin. Koulurakennus on tullut tiensä päähän, ja oppilaat oireilevat rakennuksen tiloissa. Opintientoimipisteen kuntokartoituksen tulokset ja suunnitellut tiivistyskorjaukset esiteltiin kuntalaisille torstaina.

Kuntokartoituksen tehneen Sisäilmatalo Kärjen asiantuntija Miikka Kronqvist kertoo, että tutkituista A-,B- ja C-osista löytyi kaikista huomautettavaa. Rakennuksista löytyi mikrobivaurioita, kosteusvahinkoja, vuotavaa ilmaa ja huonoa ilmastointia.

Tutkimuksessa suositellaan, että kaikki vaurioituneet osat poistetaan, mutta taloudellisista syistä Kärkölässä ei siihen ryhdytä. Sen sijaan yritetään tiivistyskorjata Opintien koulua niin, että sitä voidaan käyttää, kunnes uusi korvaava koulu joskus rakennetaan. Esimerkiksi C-osa on niin huonossa kunnossa, että se pitäisi joka tapauksessa käytännössä purkaa ja rakentaa uudestaan. Onnistuneella tiivistämisellä rakennus voi saada 5–15 lisävuotta.

Vanhemmat kaipaavat avoimuutta

Oppilaiden vanhempia tiivistyskorjaukset epäilyttävät, sillä Suomessa on lukuisia esimerkkejä siitä, että korjaukset ovat menneet pieleen.

– Emme ole enää niin sinisilmäisiä, että uskoisimme, kun jonkun yrityksen edustaja käy kertomassa, että tiivistäminen onnistuu. Lahti on hyvä esimerkki kaupungista, missä on yritetty tiivistyksiä ja ne ovat epäonnistuneet, sanoo vanhempainyhdistyksen Reetta Sallila.

Vanhemmat ovat pettyneitä siihen, kuinka niukasti koulujen tilanteesta on tiedotettu ja kuinka haluttomasti niitä on edes tutkittu. Koulun 249:llä oppilaalle tehtiin koulussa oirekartoitus, johon kuitenkin vastasi vain 87 oppilasta, vaikka kysely piti tehdä oppitunneilla jokaiselle.

– Nyt myös vanhempien pitää olla aktiivisia ja tarkkailla oireita ja ilmoittaa niistä eteenpäin koululle, sanoo Jenni Salomaa, joka on myös vanhempainyhdistyksessä.

Kärkölän Pormesari Markku Koskinen sanoo, että kuntokartoitus oli taloudellisesti erittäin huono uutinen. Kuva: Emmi Tuomisto

Sallila ja Salomaa ovat vääntäneet sisäilma-asioista Kärkölässä jo useamman vuoden, koska aiemmin tutkimuksia penättiin Vuokkoharjun kouluun. Se korvataankin nyt uudisrakennuksella.

– Silti sielläkin on tilanne aivan kesken. Ruokala on käytössä, vaikka siellä oireillaan, Salomaa sanoo.

Veroja pakko nostaa

Kärkölän pormestari Markku Koskinen sanoo, että korjausten urakoitsija valitaan jo ensi viikolla ja nyt etsitään väistötiloja, joihin luokat voivat siirtyä tiivistysten ajaksi. Tilaa ei ole Kärkölässä, joten kunta harkitsee jopa keskustan liiketiloja väliaikaisiksi luokiksi. Laajat tiivistyskorjaukset maksavat 200 000–400 000 euroa, mutta parakit kolmeksi vuodeksi maksaisivat yli miljoonan.

– Ei ole muutenkaan paljon kiinnostanut Cramolta parakkeja kysellä, Koskinen sanoo.

Cramo on toimittanut Vuokkoharjun pihalla olevat parakit, joiden kanssa on ollut erittäin paljon ongelmia.

Koskinen haluaisi saada korjaukset alkuun jo nyt, vaikka varsinaisesti valtuusto päättää koulun tulevaisuudesta vasta kuukauden päästä. Kyse on isosta päätöksestä.

– Kustannus tarkoittaisi veroäyrin nousua kahdella prosentilla lähiaikoina, Koskinen sanoo.

Kärkölän kunnallisveriprosentti on nyt 21,75. Käytännössä veronkorotuspaineen suuruus riippuu myös verotulojen kehityksestä.

Korjattu kello 22.45: Kyseessä on Opintien koulu ei Opinkiven, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi