Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Olen saanut tätä kautta paljon ystäviä ja hyvää mieltä" - Lahden yhdistysmarkkinoilla esittäytyy yli 30 yhdistystä

Mikko Saarela esittelee yhdistyksen voittamia pokaaleja. Kuva: Katja Luoma

Mitä yhteistä on Ahtialan Vapaaehtoisella Palokunnalla, Askon ammattiosastolla, Eräpolku Racing Teamilla, Etelä-Hämeen Pipliaseuralla, Lahden Taidegraafikoilla, Päijät-Hämeen Osakesäästäjillä ja Viipurin Reippaalla?

Ne ovat rekisteröityjä yhdistyksiä, joiden kotipaikka on Lahti. Lahdessa toimii Patentti- ja rekisterihallituksen rekisterin mukaan 1 642 yhdistystä.

Lahdesta johdetaan myös Päijät-Hämeen Sosiaali- ja Terveysturva -yhdistystä, joka on yksi kaupungissa perjantaina järjestettävien yhdistysmarkkinoiden tekijöistä.

– Yhdistykset saavat näkyvyyttä, yhdistysten toiminta tulee kaikessa moninaisuudessaan tutummaksi, ja ihmiset saavat tietoa siitä, kuinka yhdistykset voivat tukea heitä arjessa, Helena Haaja perustelee markkinoiden tarpeellisuutta.

Markkinat on osa yhdistyksen Yhteinen Päijät-Häme -hanketta, ja Haaja toimii hankkeen projektipäällikkönä.

– Maakuntauudistukseen ja sote-valmisteluun liittyen yhdistyksiä on kovasti pyydetty lähtemään mukaan. Kaikki yhteisvoimin, kenelläkään ei ole liikaa resursseja. Hankkeessa kartoitetaan minkälaisia yhdistyksiä on eri kunnissa ja maakunnassa, ja miten ne voivat olla mukana yhdessä luomassa parempaa arkea.

Kuva: Anssi Hietamaa

Markkinoille osallistuu muun muassa vuonna 1970 perustettu Päijät-Hämeen munuais- ja maksayhdistys. Yhdistyksessä on noin 280 jäsentä.

– Meidän jäsenet ovat munuais- tai maksasairaita ihmisiä, elinsiirron saaneita tai edellä mainittujen läheisiä ja jonkin verran myös kannatusjäseniä, kertoo yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Mikko Saarela.

Yhdistys tarjoaa jäsenilleen vertaistukea, edunvalvontaa ja virkistystoimintaa.

Olen saanut tätä kautta paljon ystäviä ja hyvää mieltä. Puheenjohtaja Mikko Saarela

Kun yhdistysmarkkinat järjestetään elinsiirtoviikolla, oli Päijät-Hämeen munuais- ja maksayhdistyksen luontevaa osallistua.

– Toivotaan, että markkinoille tulee paljon väkeä, jotta pystymme jakamaan tietoa elinluovutuksesta ja kertomaan, kuinka sisäelinsairauksia voidaan ennaltaehkäistä. Kannustamme myös ihmisiä miettimään elinsiirtoasiaa ja puhumaan siitä läheistensä kanssa siltä varalta, että sellainen eteen joskus tulee.

Saarela on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana kohta neljännesvuosisadan.

– Olen kokenut yhdistystoiminnan tosi tärkeäksi, että pystyn olemaan kohtalotovereille avuksi. Olen saanut tätä kautta paljon ystäviä ja hyvää mieltä.

Vuosittain syntyy parituhatta yhdistystä

Markku Mustonen ja Mikko Saarela (oik.) ovat Päijät-Hämeen munuais- ja maksayhdistyksen miehiä. Saarela on yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja. Kuva: Katja Luoma

Lahden yhdistysmarkkinoille osallistuu noin yli 30 toimijaa. Mukana on pääasiassa hyvinvointi- ja terveysjärjestöjä sekä lasten, perheiden ja ikäihmisten tukiyhdistyksiä.

– Määrä on sopiva tuohon tilaan ja ajankohtaan. Tapahtumaa tehdään yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun kanssa niin, että opiskelijat pääsevät sinne päiväaikaan. Jos tapahtuma järjestettäisiin viikonloppuna, mukana olisi useampia vapaaehtoisvoimin toimivia yhdistyksiä. Liikuntaseurat tuolta puuttuvat kokonaan, projektipäällikkö Helena Haaja sanoo.

Uusia rekisteröityjä yhdistyksiä ei Suomessa perusteta enää vilkkaimpien vuosien tapaan. Syyksi on arveltu ainakin sosiaalisessa mediassa lisääntynyttä vapaamuotoista yhteisöllistä toimintaa.

Haaja kuitenkin uskoo, että yhdistyksiä tarvitaan tulevaisuudessakin.

– Pitkään on puhuttu, että yhdistykset ovat menneisyyttä. Joka vuosi kuitenkin syntyy parituhatta yhdistystä. Yhteiskunta ei pyörisi ilman yhdistyksiä. Yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys ja osallisuus tuovat ihmisiä yhdistystoiminnan pariin jatkossakin, hän sanoo.

Yhdistysmarkkinat Lahdessa FellmanniCampuksella, Kirkkokatu 27, perjantaina kello 11–15.

Lue myös: Lahden joulukylän mökeistä yli puolet jo varattu – kylässä uutuutena portti, luistinkenttä tehdään uudelleen
 
Suomi

Sadantuhannen yhdistyksen maa

Yhdistysrekisteriä pitävän Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan Suomessa toimi viime kuun lopulla 105 849 yhdistystä. Kuluvan vuoden aikana on perustettu 1 691 yhdistystä.

Viime vuonna yhdistyksiä perustettiin 2 170. Eniten perustettiin kulttuurialan yhdistyksiä, urheilu- ja liikuntayhdistyksiä sekä vapaa-ajan yhdistyksiä.

Rekisteröityjen yhdistysten määrä on laskenut hieman joka vuosi useamman vuoden ajan.

Perustuslaissa turvatun yhdistymisvapauden mukaisesti yhdistys voi toimia myös rekisteröimättömänä.

Rekisteröimätön yhdistys ei ole oikeuskelpoinen, eikä se voi eikä se voi olla asianosaisena oikeudenkäynneissä, tehdä sopimuksia ja muita oikeudellisia toimia, eikä omistaa varallisuutta.

Lähde: Patentti- ja rekisterihallitus
Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi