Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Näyttelijät syövät teatteriesityksissä oikeaa ruokaa Lahdessa - pekoniakin on paistettu esitysten aikana

Lahden kaupunginteatterin keittiössä on uusi kokki, joka tekee mahtavaa ruokaa henkilökunnan lounasruokailuun ja väliaikatarjoiluun. Tarpeistonvalmistajat tekevät ruokaa myös teatterin näyttämölle.

Leila Skyttä tekee kaiken alusta asti ja aina tuoreista aineksista. Myös kasvislisäkkeet. Kuva: Sami Lettojärvi

Sana on kiirinyt jopa teatterin ulkopuolelle: Lahden kaupunginteatterin keittiössä on uusi kokki, joka tekee mahtavaa ruokaa. Totta se on, Leila Skyttä aloitti teatterin ruokatarjoiluista vastaavan Teatterikerhon palkkaamana keittiöpäällikkönä syksyn näytöskauden alussa. Hän vastaa pääasiassa teatterin henkilökunnan lounasruokailusta ja myös näytösten väliaikatarjoilujen siitä osasta, joka tehdään keittiössä omana työnä.

Kehuttu kokki on tuttu monelle lahtelaisravintoloissa käyneille. Hän on tehnyt ruokaa Teivaan Lokissa, Charlotassa, Upseerikerholla, Myllysaaressa, Amarillossa, Santa Fessä ja Jackalopessa.

– Tämä teatterin työ on mielenkiintoinen, koska saan toteuttaa itseäni todella paljon.

Oma kokki laatukysymys

Uuden kokin tulo on seurausta teatterin henkilökunnan toiveista, kertoo ravintolapäällikkö Minna Ojapalo. Aikaisemmin ruoka tuli keittiölle valmiina pitopalvelusta ja tarjoiltiin. Nyt kaikki syntyy omassa keittiössä – alusta asti. Keittiötä remontoitiin, jotta kokonaisvaltainen ruoanlaitto on mahdollista.

– Oman kokin saaminen ei missään nimessä ollut säästö- vaan laatukysymys. Henkilökunnan toive oli saada edes itse tehtyä keittoa, Minna Ojapalo kertoo.

Mutta nyt tulee paljon muutakin.

– Meillä on joka päivä salaattipöytä, keitto ja jokin lämmin ruoka, sekä kasvislisäke tuoreista kasviksista. En käytä mitään valmista, vaan teen kaiken alusta asti, Leila Skyttä kertoo.

Päivittäin teatterilla ruokailee noin 50 henkeä. Määrä vaihtelee esimerkiksi sen mukaan, mitä näytelmiä harjoitellaan.

– Me katsomme harjoituslistoista, kuinka paljon talossa kulloinkin on väkeä ja varaudumme lounaaseen sen mukaan.

Teatterin ruokalassa käy muitakin kuin talon omaa väkeä. Osa kaupungin työntekijöistä on löytänyt tiensä maukkaiden lihapatojen äärelle.

Teatterin keittiössä syntyy nykyisin paitsi kehuttua lounasruokaa, myös väliaikatarjoiluja. Tällä kertaa Leila Skyttä leipoi kakkua 700 hengelle. Kuva: Sami Lettojärvi

Ryhmille illallista

Teatterikerho hoitaa myös väliaikatarjoilut. Tuttujen leivosten ja pienten suolaisten palojen lisäksi on mahdollista tilata kokonainen illallinen. Listalla on peräti viisi erilaista teatterimenua ja nyt pikkujoulukaudella kaksi teatterikappaleisiin sävellettyä menua.

– Meillä on teemamenu sekä Puhallukseen että Sound of Musiciin, Leila Skyttä kertoo.

Ruokaa tehdään vähintään 10 hengen ryhmille ja vain ennakkoon tilattuna.

Oikeaa ruokaa näyttämöllä

Kun näyttämöllä on kohtaus jossa syödään, näyttelijät syövät oikeaa ruokaa. Näyttämöruokien valmistaminen kuuluu tarpeistonhoitajan tehtäviin. Niissä otetaan aina huomioon esimerkiksi näyttelijöiden ruoka-allergiat ja ruokavaliot, joten näytelmiin on valmistettu muun muassa lihatonta karjalanpaistia.

Me Rosvolat -näytelmässä näyttelijät söivät aamiaiseksi näkkileipää, jonka päällä oli lihapiirakkaa, lihapullia, pekonia ja sinappia. Tarpeistonhoitaja paistoi pekonit esityksen aikana niin, että ne saatiin näyttämölle vastapaistettuina ja rapeina. Muutama vuosi sitten ohjelmistossa olleeseen Varasto-näytelmään tarpeistossa tehtiin jokaiseen esitykseen kiinalaista ruokaa.

Parhaillaan ohjelmistossa olevassa lastennäytelmässä Ystäväni Viiru Ukko Pesonen ja Viiru-kissa syövät lettuja. Ne paistetaan blinipannulla ja pakastetaan kahden kappaleen erissä. Jokaiseen esitykseen tarvitaan kaksi lettua.

Mitä juomiin tulee, alkoholi lavalla ei ole oikeaa. Kun näyttelijä siemaisee lavalla viskiä, senkin on tehnyt tarpeistonhoitaja. Se on kylmää teetä. Paras väri tulee kuulemma Lipton-teestä.

Lue myös: Teatteriarvio: Lahden kaupunginteatterin Puhallus on keskinkertaista viihdettä

Korjattu 11.10. klo 11.49: Sitä, kuka valmistaa ruoat näyttämölle.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi