Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ranta-Kartanon hotellihanke: Nyt neuvotellaan ulkomaisen yrityksen kanssa – katso videon kaupungin suunnitelmista

Illan keskustelutilaisuus veti tuvan täyteen väkeä. Ihmiset kyselivät hotellista, uima-altaasta, taideohjelmasta, monitoimikorttelista, puistoväylästä ja alueen pysäköinnistä.

Lahden kaupungin järjestämä Ranta-Kartanoilta veti keskiviikkona paljon yleisöä Svinhufvudinkadulle. Kaupungin suunnittelijoiden lisäksi paikalla oli esimerkiksi hotelli- ja kylpylähankkeen edustajia.

Lahtelaista Synnöve Mynttistä kiinnosti eniten uimahalli, jonka kaupunki on luvannut rakentaa, mikäli hotellihanke etenee.

– Toivon todella, että tänne saataisiin 50 metrin allas – saisimme harrastajille nykyistä paremmat tilat, Mynttinen sanoo.

Uimahalli tulisi hotelli- ja viihdekeskuksen yhteyteen, Kisapuiston puoleiseen kortteliin. Lahden kaupunki on tehnyt Kinos Property Investmentin kanssa sopimuksen alueen asemakaavan käynnistämisestä.

Ranta-Kartanon suunnitelmat herättivät keskustelua. Pertti Vartiainen kysyy taideohjelmasta. Synnöve Mynttinen (keskellä) tutkii esityksiä. Kuva: Katja Luoma

Kinos käy parhaillaan neuvotteluja kansainvälisten hotellioperattorien kanssa.

– Toivomme, että hotelliyritys on tiedossa ensi keväänä. Kotimaiset hotellit eivät ole olleet tästä kiinnostuneita, vaan neuvotteluja käydään nyt sellaisen ulkomaisen tahon kanssa, jolla ei ole aiempaa toimintaa Suomessa. Saatamme siis saada hotellin, joka rantautuu Suomeen Lahdessa, kertoo projektipäällikkö Hannu Mäntyharju Kinoksesta.

Rakentaminen alkaisi aikaisintaan 2020

Hotellin ja uimahallin lisäksi alueelle tulisi lomahuoneistoja, kylpylä, liiketiloja ja pysäköintitalo. Hotellissa on suunnitelman mukaan 160 huonetta ja 100 loma-asuntoa – vuodepaikkoja yhteensä 800.

Jos kaavasta ei valiteta, rakentamaan päästään aikaisintaan vuonna 2020.

– Silloin koko hotelli- ja kylpyläkokonaisuuden rakentaminen alkaa kerralla. Tämä on niin tiivis alue, ettei tätä voi tehdä osissa, Mäntyharju sanoo.

Alkuun ensi vuonna

Ensimmäisenä Ranta-Kartanon alueen rakentaminen alkaa Skanskan korttelista, jonka kaavoitus on jo lainvoimainen. Vanhan huoltoaseman purkutyöt on tehty ja maanpuhdistus jatkuu vuoden loppuun. Rakentaminen voinee alkaa ensi vuoden alussa.

Fellmannin puiston puoleiseen kortteliin on tulossa erilaisia asuntoja. Skanskan edustaja ei ollut eilisessä asukasillassa paikalla, mutta yhtiö on luvannut kertoa suunnitelmistaan myöhemmin.

Ranta-Kartanoon halutaan myös uudenlaista asumista. Lahden vanhusten asuntosäätiö ja Avain Yhtiöt haluaisivat yhdessä toteuttaa yhteisölliseen asumiseen pohjautuvan korttelin. Monipuolisia asumismuotoja yhdistävässä korttelissa voisi asua pieniä ja suuria perheitä sekä kaiken kuntoisia ikääntyneitä.

Hotellihanke herätti runsaasti keskustelua. Hannu Mäntyharju esittelee. Kuva: Katja Luoma

Kortteliin tulisi vuokra- ja asumisoikeusasuntojen lisäksi erityisesti senioreiden vuokrakoteja. Taloihin tulisi tavanomaista isompia yhteisiä tiloja.

Synnöve Mynttinen uskoo, että monisukupolvikorttelit toimivat, jos niiden tilat ovat muunneltavia.

– Jos toivotaan, että ihmiset asuvat samassa talossa kauan, heidän tilantarpeensa muuttuvat. Tästä syystä olisi hyvä, että myös seiniä voisi siirrellä.

Puistoväylä rannasta keskustaan

Yleisö kiersi asukasillassa eri pisteillä kuuntelemassa asiantuntijoita. Kaisa Berry Berry Creativesta esitteli alueelle suunniteltua taideohjelmaa.

Jos suunnitelmat toteutuvat, taidetta integroidaan alueen rakennuksiin ja sitä tulee esimerkiksi sisäänkäyntien yksityiskohtiin ja valaistukseen. Rakennusten aulatiloissa voisi olla taidepergoloita.

Alueesta halutaan myös vihreä. Kortteleihin halutaan vih­reät sisäpihat, ja alueen läpi kulkee nykyisen Jalkarannantien paikalla puistoväylä rannasta kaupunkiin.

Alueen hankkeisiin sai tutustua eri pisteissä, jossa asiantuntijat vastasivat kysymyksiin ja kirjasivat kommentteja ylös. Kuva: Katja Luoma

Synnöve Mynttinen kyselee, tulisiko alueelle hyötykasveja, joiden kasvatusta talojen seinissäkin ollaan tutkimassa Helsingin yliopistossa. Kaisa Berry kirjaa Mynttisen kysymyksen ylös.

Illan keskustelu oli vilkasta. Suunnitelmia voi kommentoida vielä marraskuun seitsemänteen päivään asti kaupungin nettisivuilla.

Ranta-Kartano

Suunnitelmat kommentoitavana

Ranta-Kartanon alueen suunnittelu alkoi yli kymmenen vuotta sitten. Aluetta rajaavat Kyösti Kallion katu ja Kartanonkatu.

Nyt on vireillä asemakaavamuutos, joka toteutuessaan mahdollistaisi esimerkiksi Kinoksen suunnitteleman hotelli- ja viihdekeskuskokonaisuuden rakentamisen.

Korkeiden, 10-kerroksisten talojen suuntaa on käännetty kadun suuntaiseksi uudessa luonnoksessa. Näin näkymät Vesijärvelle päin olisivat esteettömämmät kuin vanhassa kaavassa.

Suunnitelmia voi kommentoida esimerkiksi kaupungin nettisivuilla www.lahti.fi/kaavoitus.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi