Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lamkin tuliteristä tiloista menossa rankka jälkipyykki – urakkamaksuista riitaa, arkkitehti raivoissaan turvariskeistä

Lahden ammattikorkeakoulu viettää tupaantuliaisia Mukkulankadulla marraskuun 9. päivänä. Uusia tiloja on julkisuudessa kehuttu, mutta kulissien takana on samaan aikaan käyty vihaista vääntöä hankkeen osapuolten kesken. Lamkin tilojen pääsuunnittelija purkaa tuntojaan suorastaan harvinaisella suorasukaisuudella.

Väärin toimiva palo-ovi ei pidättele voimalla leviävää tulipaloa, varoittaa Lahden ammattikorkeakoulun tilojen pääsuunnittelija, lahtelainen arkkitehti Seppo Markku. Kuva: Petri Koivisto

Lahden ammattikorkeakoulun (Lamk) tuliteristä tiloista on käynnissä ankara jälkipyykki. Työn tilaajalla ja urakoitsijoilla on erimielisyyksiä töiden laskutuksesta, ja hankkeen pääsuunnittelija arvostelee ankarasti kiinteistöön jääneitä paloturvallisuuspuutteita.

Iskun tehdasrakennukseen Mukkulankatu 19:ään rakennettu Lamkin uusi koti otettiin toden teolla käyttöön syyskuun 17. päivänä, kun opiskelijat tulivat taloon. Pääsuunnittelija, lahtelainen arkkitehti Seppo Markku ei olisi heitä sinne päästänyt. Toimitilat ovat keskeneräisyytensä vuoksi vaaralliset.

Markku viittaa poistumisteihin, jotka ovat työmaatarvikkeiden vuoksi osittain tukossa. Palo-ovissa ja palo-osastoinnissa on yhä puutteita, joiden vuoksi tulipalo voisi levitä avoimessa tilassa hallitsemattomasti.

Saneeraustyön keskeneräisyys näkyy muun muassa listoituksen ja kynnysten paikoittaisena puuttumisena. Kuva: Petri Koivisto

Porraskaiteita on asentamatta tai ne on osittain väärin kiinnitetty. Poistumisteiden viimeistelemättömyys aiheuttaa paniikkitilanteissa kaatumisen vaaran. Se voi olla kohtalokasta, kun noin 5 000 ihmistä yrittää päästä nopeasti ulos talosta.

– Olen äärimmäisen ylpeä tästä hankkeesta, mutta äärimmäisen vihainen, että tämä on turvallisuusasioiden osalta jätetty kesken, ripittää Markku.

"Järjettömiä riskejä"

Seppo Markku katsoo käyttöönottotarkastuksessa saaneensa päätoteuttajalta katteettomia lupauksia, että kiinteistön paloturvallisuus on kunnossa ennen opiskelijoiden saapumista. Hän kohdistaa arvostelunsa rakennushankkeen ylimpään johtoon.

– He ottavat aivan järjettömiä riskejä.

Hän huomauttaa, että Mukkulankadun työmaalla on ollut valtava kiire. Hankkeen vetäjien aika ja voimat ovat huvenneet, ja ammattikorkeakoulun on pakko toimia keskeneräisissä tiloissa.

Yhteistyö osapuolten välillä ei Markun mielestä ole muutenkaan ollut saumatonta.

– Lamkin henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa tiivissä yhteistyössä toteutettu suunnitteluprosessi on ollut Suomen parasta, mutta toteutusvaihe on ollut käsittämätöntä taaperrusta.

Viranomaiset: ei hätää

Viranomaisten kanta Mukkulankatu 19:n paloturvallisuuteen on maltillisempi.

– Sellaisia puutteita ei ole, jotka aiheuttaisivat suoranaista hengenvaaraa, arvioi valvontainsinööri Hermanni Heikkilä Lahden kaupungilta.

Porrastasanteelle on jäänyt vaarallinen kolo. Siitä varoitetaan rakennustyömaan merkkinauhoilla. Kuva: Petri Koivisto

Kaupungin rakennusvalvonta teki Lamkin tiloissa osittaisen loppukatselmuksen syyskuun 14. päivänä. Paikat olivat siinä kunnossa, että ne voitiin ottaa käyttöön. Katselmuskirjaan merkittiin kuitenkin huomautus, että yhä työn alla olevat alueet on eristettävä käytössä olevista tiloista.

– Viimeistelytöitä siellä on hirveästi kesken, sanoo Heikkilä.

Palotarkastus paikan päällä tehtiin elokuussa. Palo-ovia puuttui vielä tuolloin, alkusammutuskalusto ei ollut kokonaan paikoillaan eikä tarkastuslaitoksen tekemiä kaikkia korjauskehotuksia oltu siihen mennessä noudatettu. Nämä puutteet eivät paloinsinööri Tapio Aaltosen mukaan olisi estäneet uusien tilojen käyttöönottoa.

Jos laiminlyönnit turvallisuuspuolen asioissa ovat tuntuvia, viranomainen voi määrätä jälkitarkastuksen. Aaltosen mukaan tällaiset tilanteet ovat kuitenkin harvinaisia.

Saatavista riidellään

Melkein kolme vuotta kestänyt saneeraus on samalla kärjistänyt urakoitsijoiden ja työn tilaajan välejä. Tilaajana ja urakkapalkkioiden maksajana toimii Keskusportti Kiinteistö oy, jota Isku Invest oy omistaa 40 prosentin osuudella. Yhtiöissä on samat vastuuhenkilöt.

ESS:n tavoittama yrittäjä ei halua esiintyä nimellään, koska se kiristäisi suhteita maksajaan vielä lisää. Hän laskee yrityksensä joutuvan viikottain karhuamaan 150 000–200 000 euron saatavia, jotka ovat erääntyneet.

Reikä seinässä sisältää sen riskin, ettei palo-osastointi tositilanteessa toimi suunnitellulla tavalla. Kuva: Petri Koivisto

Yrittäjän mukaan maksut viipyvät ilman syytä. Jokaista laskua joutuu peräämään useilla yhteydenotoilla. Maksajan ostoreskontrassa eli saapuvien laskujen valvonnan puolella ei vastata enää puhelimeen. Toiminnassa on vedättämisen makua.

– Tilaaja viivyttelee työn vastaanottoa, että saa lisää maksuaikaa, arvostelee yrittäjä.

Hän epäilee, että Lamkin kiinteistön rakennuttaja haukkasi urakassa liian ison palan. Talousarvio on pettänyt, ja kassakriisi hidastaa suoritusten maksamista urakoitsijoille.

Arvostelu ei ole kostamista

Velkojapuolelle kuuluu myös pääsuunnittelija Seppo Markku, jonka toimistolle ei ole maksettu palkkioita seitsemän kuukauden ajalta. Markku kiistää, että hänen esittämänsä arvostelun takana olisi mielipaha vielä saamatta jääneistä saatavista.

– Nämä asiat olisi otettu esille kaikissa tilanteissa. Se on eräs pääsuunnittelijan lakisääteisistä velvollisuuksista.

Markku tähdentää olevansa kiinnostunut ainoastaan siitä, että Lamkin tiloissa olisi turvallista opiskella.

Arkkitehti Seppo Markku pitää erittäin vaarallisena, että Lamkin tilojen poistumistiet on osittain tukittu työmaan tarvikkeilla. Noin 5 000 henkilön pitäisi pystyä pääsemään nopeasti ulos, hän muistuttaa. Kuva: Petri Koivisto

Urakoitsijat rahastavat?

Keskusportti Kiinteistö oy:n toimitusjohtajalla Asko Dahlbomilla on voimakkaasti poikkeava näkemys laskutuserimielisyyksistä. Hän painottaa, että töiden on ensin oltava sovitulla tavalla valmiina ennen kuin lasku voidaan maksaa.

– Tässä noudatetaan normaalia sopimuskäytäntöä.

Dahlbomin mukaan urakoitsija pyrkii rahastamaan työn tilaajaa laskuttamalla erikseen muutos- ja korjaustöistä, joiden piti sisältyä alkuperäiseen urakkaan.

– Se on normaali jekku, jota yritetään.

Liikaa töitä kerralla?

Toimitusjohtaja Asko Dahlbom arvioi Lamkin työmaan viivästymisen johtuvan ainakin osittain siitä, että rakennusfirmat kahmivat korkeasuhdanteen aikana urakoita niin paljon kuin suinkin. Silloin väkeä ei riitäkään työmaalle tarpeeksi. Lisäksi yritysten yhteistyö omien aliurakoitsijoiden kanssa alkaa ontua.

Dahlbomin mukaan myös työn laatu on aiheuttanut ongelmia. Urakoitsijoiden kanssa on joissakin tapauksissa jouduttu keskustelemaan, miksi tulos ei ole toivotunlainen.

– Jos seinä on paksumpi kuin ovi, se on listoittajalle mielenkiintoinen haaste. Onko yhteensopivuuden ratkaiseminen suunnittelijan vai listoittajan ongelma?

Kynnyksen puute hätäulostiellä voi pääsuunnittelijan mukaan koitua kohtalokkaaksi, jos joku kaatuu tuhansien ihmisten rynnätessä ulos. Kuva: Petri Koivisto

Toisena esimerkkinä Dahlbom mainitsee sokkelin ulkopinnan muuraustyön. Tilaaja ei riemuitse, jos priimavaluna tilattua työtä joudutaankin vielä erikseen piikkaamaan ja viimeistelemään.

Päätoteuttaja vaikenee

Lahden ammattikorkeakoulun työmaalla on ahertanut noin 300 urakoitsijaa. He ovat sopimussuhteessa suoraan Keskusportti Kiinteistöön. Saneerauksessa ei ole pääurakoitsijaa vaan päätoteuttaja, joka on WSP Proko oy. Yhtiö toimii tilaajan edunvalvojana koko hankkeessa.

WSP Prokon projektipäällikkö Kari Puttonen ei ota kantaa Mukkulankadun kiinteistön turvallisuuteen tai urakoitsijoiden palkkioihin. Hänen mukaansa kaikki kommentointi edellä mainituista aiheista kuuluu työn tilaajalle.

Lahden ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen ei puolestaan halua ottaa kantaa, onko Lamk vuokralaisena oikeutettu peräämään vuokranantajalta sopimussakkoa tilojen valmistumisen viivästymisestä.

– Valitettavasti asia on Lamkin ja sopimuskumppanin välinen, enkä siksi voi avata asiaa enempää.

Lue myös: Lahden ammattikorkeakoulun vararehtori irtisanoutui
 
Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi