Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Henkilöstön edustajat pettyivät Lamkin irtisanomispäätöksiin – "Halvaannuttaa kehittämisen ja vaikuttaa välillisesti myös opetukseen."

Lamk ilmoitti yt-neuvotteluissa päätetyistä irtisanomisista tiistaina. Pääluottamusmiehet pitävät 30 hengen irtisanomista ylimitoitettuna. Rehtorin mukaan muutokset eivät vaikuta opetuksen laatuun.

Lamkin rehtori Turo Kilpeläinen uskoo, että irtisanomiset eivät vaikuta opetuksen laatuun. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden ammattikorkeakoulun (Lamk) henkilöstön edustajat ovat eri mieltä yt-neuvotteluissa linjatusta irtisanomistarpeesta. Lamk ilmoitti tiistaina, että yt-neuvottelut päättyvät 30 henkilön irtisanomiseen, ja työvoiman vähennys kohdistuu hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöön. Lisäksi tulee 10 merkittävää tehtävänkuvien muutosta, jotka saattavat myöhemmin johtaa irtisanomisiin.

– Vähennykset ovat todella rajut ja tulevat halvaannuttamaan kehittämisen. Voidaan myös kysyä, ovatko nämä tarpeettoman kovat, sanoo Lamkin asiantuntijoiden ja ylempien toimihenkilöiden luottamusvaltuutettu Sari Niemi.

Luottamushenkilöt jättivät yt-neuvottelujen päätöksestä Lamkin hallitukselle eriävän mielipiteen. Osa luottamushenkilöistä olisi toivonut irtisanomisten korvikkeiksi osa-aikaistamisia ja lomautuksia.

Niemi uskoo, että yt-neuvotteluissa tehdyt irtisanomispäätökset vaikuttavat negatiivisesti opiskelijoiden arkeen.

– Totta kai tämä vaikuttaa välillisesti myös opetukseen, sillä tukipalveluista lähtee henkilökuntaa, joka on auttanut opettajia.

Rehtori: "Ei vaikutuksia opetukseen."

Lamkin rehtori ja hallituksen puheenjohtaja Turo Kilpeläinen uskoo, että nykyisten tai tulevien opiskelijoiden ei tarvitse olla huolissaan.

– Toimenpiteet kohdistuvat muualle kuin opetukseen. Muutokset on rakennettu sillä tavalla, että perustoimintamme pystyisi jatkumaan normaalilla tavalla. Toiminnallisilla muutoksilla pyrimme luomaan edellytyksiä sille, että opetus sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta kehittyvät pitkällä tähtäimellä eteenpäin, Kilpeläinen sanoo.

Kilpeläisen mukaan yt-neuvotteluissa otettiin huomioon myös Lahden ammattikorkeakoulun ja Saimaan ammattikorkeakoulun todennäköinen yhdistyminen.

– Mahdollinen fuusio haluttiin nopeasti julki sen vuoksi, että se voidaan ottaa huomioon tässä prosessissa. Näitä viedään kuitenkin eteenpäin kahtena erillisenä asiana.

Lamkin opiekslijakunnan hallituksen puheenjohtaja Tiia Kettunen uskoo, että organisaatio muuttuu selkeämmäksi. Kuva: Sami Lettojärvi

Opiskelijakunta ei erityisen huolissaan

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan Lamkon hallituksen puheenjohtaja Tiia Kettunen ei ole huolissaan yt-neuvottelujen vaikutuksesta opiskelijoiden arkeen.

– Kun vähennykset eivät kohdistu opetushenkilöstöön, sen ei pitäisi vaikuttaa riviopiskelijoihin mitenkään. Välillisiä vaikutuksia voi aina tulla, mutta niistä ei voi vielä tietää. Vaikka neuvottelut eivät ole kivoja kenellekään, olemme kuitenkin positiivisella mielellä. Organisaatiokuvio selkeytyy muutosten myötä, Kettunen uskoo.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi