Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti ei vähennä opettajia, mutta aikoo säästää päivähoidosta – yhden kirjaston toiminta loppumassa

Elokuussa työnsä aloittanut kaupunginjohtaja Pekka Timonen julkisti ensimmäisen budjettiesityksensä.

Kaupunginjohtaja Pekka Timosen ensimmäisen budjettiesityksen lähtökohtana on 51,3 miljoonan euron vuosikate ja 5,5 miljoonan euron ylijäämä. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden kaupunki ei tingi perusopetuksen henkilöstökustannuksista. Sen sijaan varhaiskasvatuksessa ja kirjastopalveluissa on edessä sopeutustoimia.

Perusopetuksen oppilasmäärän ennustetaan kasvavan ensi vuonna noin 150 oppilaalla. Kaupunginjohtaja Pekka Timosen tiistaina julkistama talousarvioehdotus lähtee siitä, että perusopetuksen menot kasvavat noin 2,5 miljoonalla eurolla.

Kaupungin talousohjelma edellyttää perusopetukselta runsaan puolen miljoonan euron säästöä, joka on tarkoitus saavuttaa muun muassa vähentämällä osto- ja tukipalveluita. Talousohjelmaan sisältynyt henkilöstömenojen puolen miljoonan euron leikkaus ei sen sijaan toteudu, vaan kustannukset pidetään tämän vuoden tasolla.

Opetuksen henkilöstöresurssit halutaan säilyttää toimintakulttuurin muutoksen, lasten oppimisen ja koulunkäynnin tuen turvaamiseksi. Jos kaupunki leikkaisi menojaan, vaarana olisi myös valtiolta saatavan avustuksen menettäminen.

Päivähoidon kysyntä kasvaa, rahoitus ei

Päivähoidossa palveluiden kysyntä kasvaa, mutta siihen ja osallistumisasteen kasvuun ei ole varattu määrärahoja. Siksi varhaiskasvatuspalveluissa tarvitaan ensi vuonna merkittäviä sopeuttamistoimia, joihin sisältyvät tänä vuonna lakkautettujen Joutjoen päiväkodin ja kahden ryhmäperhepäiväkodin säästövaikutukset.

Lahden päivähoidossa palveluiden kysyntä kasvaa, mutta siihen ei ole varattu määrärahoja. Kuva: Sami Kuusivirta

Kaupunki aikoo myös hankkia tukipalveluita markkinaehtoisesti sekä tarkastella lasten kotihoidon tukea. Lisäksi tehdään selvitys ilta-, viikonloppu- ja vuorohoidon järjestelyistä.

Jalkarannan kirjastopiste kiinni

Talousarvioesitykseen sisältyy odotetusti kirjaus Nastopolin lukion lakkauttamisesta vaiheittain syyslukukaudesta 2019 alkaen. Ratkaisua perustellaan sillä, että nykyisellä lukiorakenteella ei ole mahdollista vastata talouden tasapainottamisohjelman vaatimuksiin ja lukiokoulutuksen kehittämistarpeisiin. Tämän vuoksi sivistyslautakunta selvittää kalliiksi tulevan Nastopolin lukio-opetuksen siirtämistä kaupungin keskustaan.

Nastopolin lopettaminen ja yhdistäminen Lahden lyseoon toisi vähintään puolen miljoonan euron vuotuisen säästön, mikä mahdollistaisi ryhmäkokojen pienentämisen ja kurssitarjonnan parantamisen kaupungin muissa lukioissa.

Talousarvioehdotus tuo toteutuessaan muutoksen myös kirjastoverkkoon. Esityksen mukaan Jalkarannan kirjastopiste lakkautettaisiin ensi vuonna.

Yhtymän menoihin korotus

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän maksuosuuteen on kaupunginjohtajan budjettiesityksen mukaan tulossa 7,4 miljoonan euron eli 2,1 prosentin korotus verrattuna tälle vuodelle tehtyyn varaukseen. Ongelmana tosin on, että kuluvan vuoden määrärahavaraus on lokakuun alun ennakkotietojen mukaan ylittymässä lähes 10 miljoonalla eurolla.

Kaupunki ja yhtymän muut omistajakunnat haluavat vahvistaa yhtymän talouden seurantaa ennakoitavuuden parantamiseksi. Yhtymän ja kuntien neuvottelut ensi vuoden talousarviosta ovat kesken.

Lahti Energian osinko 14,5 miljoonaa

Lahden ensi vuoden budjetin lähtökohtana on 51,3 miljoonan euron vuosikate ja 5,5 miljoonan euron ylijäämä. Kunnallisvero ja kiinteistövero pysyvät tämän vuoden tasolla.

Investointeja kaupunki aikoo tehdä ensi vuonna 109 miljoonalla eurolla, mistä eteläiseen kehätiehen kuluu 27,3 miljoonaa.

Kaupunki odottaa Lahti Energialta ensi vuonna 14,5 miljoonan euron osinkoa. Kuva: Sami Lettojärvi

Investointien takia Lahti velkaantuu siten, että kaupungin omaan toimintaan otetun velan määrä kasvaa 400 miljoonaan euroon vuoteen 2020 mennessä. Velkaantuminen on tarkoitus pysäyttää vuonna 2022.

Tytäryhtiöiltä saatavia osinkotuloja Lahti on budjetoinut ensi vuodelle noin 16 miljoonaa euroa, mistä Lahti Energian osuus on 14,5 miljoonaa.

Kova kasvutavoite

Lahden tavoitteena on kasvaa yli tuhannen asukkaan vuosivauhdilla, mikä edellyttää tulevaisuuteen tähtääviä investointeja. Kasvuodotukset perustuvat siihen, että Lahti pääsisi nykyistä vahvemmin osalliseksi kehityksestä, jossa väestö keskittyy pääkaupunkiseudulle ja muutamiin muihin kasvukeskuksiin.

Lahden tavoitteena on olla 125 000 asukkaan kaupunki vuonna 2022. Nyt Lahtelaisia on noin 120 000.

Avainkysymyksenä pidetään Lahden vetovoiman lisäämistä koulutetun työvoiman silmissä. Tätä voi edesauttaa, että Lappeenrannan teknillinen yliopisto on vaihtamassa nimensä Lappeenrannan–Lahden teknilliseksi yliopistoksi LUTiksi.

Kaupungin kasvuun varaudutaan muun muassa kehittämällä radanvarren aluetta, Ranta-Kartanoa ja keskusta-aluetta. Yritys- ja elinkeinotoiminnan sijoittumismahdollisuuksia pyritään parantamaan. Mahdollisesti 2020-luvulle anottavien Asuntomessujen valmisteluun ryhdytään ensi vuonna.

Lue myös: Lahti täydensi myytävien kohteiden listaa – tarjolle vuonna 1893 valmistunut koulurakennus
 
Talousarvio

Investointilistalla useita kouluhankkeita

Lahti investoi lähivuosina useisiin koulu- ja päiväkotikiinteistöihin.

Launeen monitoimitalo valmistuu vuonna 2020.

Rakokiven monitoimitalo valmistuu 2021.

Kivimaan koulun laajennus valmistuu 2021. Vanhan osan perusparannus ja muutostyöt valmistuvat 2023.

Laaksokadulle Paavolaan valmistuu uusi päiväkoti vuonna 2021.

Villähteen koulun vanhimpaan osaan tehdään perusparannus vuosina 2021–2022. Samassa yhteydessä koulun uudemmat osat korvataan uudisrakennuksella.

Paavolan kampusalueen suunnittelua jatketaan vuoteen 2020 saakka. 1 350 lukiolaisen ja lähes tuhannen peruskoululaisen kampus valmistuu 2022–2023.

Renkomäen uusi monitoimitalo pyritään toteuttamaan elinkaarimallilla siten, että tilat valmistuvat 2022.

Myllypohjan koulun perusparannus ja laajennus toteutetaan siten, että tilat valmistuvat vuonna 2024.

Kasakkamäen koulun perusparannus ajoittuu vuosille 2023–2024.

Uusi yhtenäiskoulu korvaa kirkonkylän ja Kukkasen koulujen tilat. Sijoituspaikka ratkaistaan hankesuunnitelman käsittelyn yhteydessä. Rakentaminen alkaisi vuonna 2022.

Harjun koulua korvaava uudisrakennus rakennetaan purettavan Tiirismaan koulun paikalle. Rakentaminen alkaisi vuonna 2023.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi