Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdessa iso tarve ilta- ja viikonloppuhoidolle – yllätti Lahden päivähoitojohtajan

Laajan aukiolon päiväkoteja voi tulevaisuudessa olla nykyistä vähemmän.

Vuorotyötä tekevä Julia Markov haki tyttärensä Sofian Kaarikadun päiväkodista. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden päiväkodeissa tarjotaan ilta- ja viikonloppuhoitoa selvästi enemmän muissa suurissa kaupungeissa. Vuorohoidossa olevien lasten osuus on Lahdessa moninkertainen verrattuna pääkaupunkiseutuun, Tampereeseen ja Ouluun.

Lahdessa varhaiskasvatuksessa olevista lapsista 12,7 prosenttia on hoidossa iltaisin tai viikonloppuisin. Esimerkiksi Helsingissä vastaava osuus on vain 2,4 prosenttia. Maan kuudessa suurimmassa kaupungissa vuorohoitoa saa keskimäärin 3,5 prosenttia päivähoidossa olevista lapsista.

Vuorohoidon korkea osuus nousi esiin, kun konsulttiyhtiö FCG selvitti kaupungin toimintojen ja organisaation uudistamista. Päivähoitojohtaja Mika Harju pitää vertailun tulosta yllättävänä.

– Laki ja oikeus varhaiskasvatukseen on kaikille sama. Täytyy selvittää oma rakenne ja päästä siihen tarkemmin kiinni, hän toteaa.

Hoitoa ympäri vuorokauden

Lahdessa kaupungin päiväkodit ovat lähtökohtaisesti auki kello 6–18. Kuudessa päiväkodissa tarjotaan hoitoa kello 5–23. Paavolan päiväkoti toimii myös viikonloppuisin. Kaarikadun ja Aurinkorinteen päiväkodeissa hoitoa on tarjolla ympäri vuorokauden.

Asemantaustassa sijaitsevassa Kaarikadun päiväkodissa on 138 paikkaa.

– Melkein kaikki lapset ovat vuorohoidossa. Muutama paikka on vapaana. Jos äkillistä tarvetta tulee, pystymme hoitoa tarjoamaan, päiväkodin johtaja Petri Salminen sanoo.

Lahtelainen Julia Markov saapuu hakemaan nelivuotiasta Sofia-tytärtään hoidosta.

– Olen vuorotyössä Launeen Prismassa. Aika usein olen lauantaisin ja sunnuntaisin töissä. Saimme hoitopaikan aika hyvin. Tämä on kätevä. Minulla ei ole autoa ja kuljen kävellen. Vienti ja hakeminen on aina oma juttunsa.

546 lasta vuorohoidossa

Kuva: Anssi Hietamaa

Ilta- ja viikonloppuhoitoa tarjotaan, jos vanhempien työ tai opiskelu sitä edellyttää. Vuorohoidossa on tällä hetkellä 546 lasta.

– Meillä on ollut vuorohoidossa useamman vuoden ajan 400–500 lasta. Kauppojen aukiolon laajeneminen ei tuonut määrään äkillistä muutosta. Ehkä enemmän vaikuttaa yleinen taloustilanne. Kun kauppa käy ja tehtaat pyörivät, tarvitaan myös työntekijöitä. Kausivaihteluun voi vaikuttaa, että kesäkaudella ravintolat ja muut ovat vireämmin auki, Harju kertoo.

Palvelua ei ehkä olisi tarjolla niin monessa yksikössä kuin tällä hetkellä. Päivähoitojohtaja Mika Harju

Yksinhuoltajaperheiden osuus (30 prosenttia) lapsiperheistä ei Lahdessa poikkea useimmista vertailukaupungeista. Esimerkiksi Helsingissä ja Turussa yksinhuoltajaperheiden osuus on korkeampi kuin Lahdessa.

– Täytyy miettiä, onko taustalla elinkeinorakenteeseen liittyviä syitä. Voiko olla niin, että perheiden omat järjestämismahdollisuudet ja turvaverkot ovat erilaiset. Tarkoitus on käydä tutustumassa johonkin vertailukaupungeista ja käydä keskustelua.

Lue myös: Tuhat uutta työpaikkaa toi mietittävää Lahdelle – "Tarkoittaa 200 päivähoitopaikan lisätarvetta"
 

Yksityisten työpaikkojen osuus suuri

Lahdessa on maan keskiarvoa enemmän teollisuuden työpaikkoja. Toisaalta teollista työtä ei välttämättä tehdä vuoroissa.

– Teollisuudessa vuorotyötä tehdään silloin, kun tilauskannat sitä vaativat, ei kuitenkaan välttämättä jatkuvasti, ellei prosessi sitä vaadi. Teollisuuden henkilöstövaltaisuus on vähentynyt ja asiantuntijoiden osuus noussut. Asiantuntijatyötä tehdään yleensä normaalin työajan puitteissa, Lahden Teollisuusseuran toiminnanjohtaja Valtteri Simola huomauttaa.

Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Outi Hongisto muistuttaa, että Lahdessa on paljon avoimen sektorin työpaikkoja ja vähän valtion työpaikkoja, joissa on paljon virka-aikana tehtävää työtä.

– Jos paikat ovat täynnä ja kysyntää on, voiko ilta- ja vuorohoidon nähdä myös positiivisessa mielessä olkoonkin, että se ilmeisesti on hyvin arvokasta.

Palveluverkosta selvitys

"Varmaan tällä hetkellä hyvä työllisyystilanne näkyy vuorohoidon tarpeessa", sanoo Kaarikadun päiväkodin johtaja Petri Salminen. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahti käyttää vuorohoitoon vuosittain 1,5 miljoonaa euroa. FCG:n mukaan kaupunki voisi säästää jopa miljoonan, jos vuorohoidon osuus laskisi verrokkikaupunkien tasolle.

– Säästöpotentiaali on laskennallinen. Se tarkoittaisi, että vuorohoidossa olisi 150 lasta, Harju sanoo.

Päivähoitojohtajan mukaan vuorohoitopaikan löytymisessä ei ole ollut eroa verrattuna normaaliin päivähoitoon. Harju vakuuttaa, että vuorohoitoa järjestetään jatkossakin tarpeiden mukaisesti. Vuorohoitoa tarjoavien päiväkotien määrä saattaa kuitenkin vähentyä.

– Määrää ei voi vähentää ohi tarpeen. Jos järjestämispaikkoja keskitetään, silloin kuljetusmatkat saattavat pidentyä. Palvelua ei ehkä olisi tarjolla niin monessa yksikössä kuin tällä hetkellä.

Talven aikana on tarkoitus selvittää, kuinka monessa yksikössä vuorohoitoa annetaan.

– Elokuuhun mennessä katsotaan, miten rakenne vastaa kysyntään ja onko siinä muutostarpeita. Tarkasteluun liittyy alueellinen saavutettavuus. Selvityksen jälkeen tehdään poliittiset päätökset.

Vuorohoidossa työskentelee 45 varhaiskasvatuksen työntekijää.

– Henkilöstön käyttöä pystytään tehostamaan jonkin verran, Harju ennakoi.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi