Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Konsultti kehottaa Lahtea vähentämään vuorohoitoa – myös Nastolan aluejohtokunta ehdolla säästökohteeksi

Konsulttitoimisto FCG:n mukaan Lahden on mahdollista saada miljoonien eurojen vuotuiset säästöt muun muassa toimitiloista sekä tietotekniikkapalveluista.

Vuorohoitoa on Lahdessa tarjolla muun muassa Kaarikadun päiväkodissa. Kuva: Katja Luoma

Lahden on mahdollista saada miljoonien eurojen vuotuiset säästöt muun muassa toimitiloista sekä tietotekniikkapalveluista, arvioi kaupungin uudistamisohjelmaa pohjustava konsulttiselvitys. FCG:n tekemässä selvityksessä esitetään myös konkreettisia toimenpiteitä, kuten varhaiskasvatuksen ilta- ja viikonloppuhoidon vähentämistä sekä Nastolan aluejohtokunnan lakkauttamista.

Selvityksen laatimisen taustalla on ohjelma, jonka avulla kaupunki tavoittelee 50 miljoonan euron talouden tasapainotusta vuoteen 2022 mennessä. Osa sopeutustarpeesta katettiin korottamalla veroja tälle vuodelle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) korostaa, että selvitys on vasta konsultin esitys.

– Esityksessä on asioita, joissa kannattaa mennä eteenpäin. Sitten on sellaisia, joista kannattaa tehdä jatkoselvityksiä sekä sellaisia, jotka voidaan hylätä.

Vuorohoidon osuus suuri

FCG kiinnittää huomiota ilta- ja viikonloppuhoidon korkeaan osuuteen Lahdessa. Lahdessa vuorohoidon osuus on 12,7 prosenttia, kun esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Oulussa osuus on 2–4 prosenttia ja Turussa 7 prosenttia.

Konsultin mielestä Lahdessa pitäisi tarkastella varhaiskasvatuksen palvelutarjonnan laajuutta. Jos vuorohoidon osuus laskettaisiin vertailukaupunkien tasolle, kaupunki säästäisi jopa miljoona euroa.

Toimiva päivähoito on varmistettava. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.)

Komu suhtautuu ehdotukseen kriittisesti.

– Asiaan täytyy perehtyä. Toimiva päivähoito on varmistettava ja töissä käynti tehtävä mahdolliseksi myös heille, jotka tekevät vuorotyötä vaikkapa kaupan kassalla.

"Aluejohtokunnasta hyviä kokemuksia"

Konsultin ehdotuksen mukaan Nastolaan kuntaliitoksen yhteydessä perustettu aluejohtokunta lakkautettaisiin. Samalla vahvistettaisiin koko kaupungin laajuista osallisuustoiminnan kehittämistä.

Komu ennakoi asian herättävän keskustelua.

– Aluejohtokunnasta on hyviä kokemuksia. Pidän selvänä, että se jatkuu ainakin tämän vaalikauden ja toivottavasti myös ensi kaudella. Pitää miettiä, pystymmekö katsomaan, onko toiminta sellaista, jota tapahtuu koko kaupungissa.

Aluejohtokunnan lopettaminen näyttäisi pahalta, kun kaupunki on samalla lakkauttamassa Nastopolin lukiota.

– Pidän tärkeänä, että Nastolaa kehitetään. Vaikka Nastopolin lukion lakkauttaminen näyttää todennäköiseltä, se ei tarkoita, että Nastola unohdettaisiin, Komu sanoo.

2020-luvun palvelumalli

Lahti pyrkii luomaan 2020-luvun palvelumallin, jossa muun muassa panostetaan sähköisin palveluihin, kootaan palveluita yhteisiin toimipisteisiin sekä tehdään yhteistyötä yritysten ja maakunnan kanssa.

Yhtenä viisastenkivenä uudistamisohjelmassa on "tiedolla johtaminen", johon liittyy selvityksen mukaan 8–16 miljoonan euron vuotuinen tehostamispotentiaali. Tiedolla johtaminen tarkoittaa muun muassa palveluiden tuotteistamista.

– Tiedolla johtaminen on tulevaisuuden tapa johtaa. Meidän tietenkin kannattaa olla etujoukoissa ottamassa sitä käyttöön. Kaupungeista Kerava on edellä kävijä. Menestyneet yritykset ovat ottaneet sen käyttöön. Meilläkin sivistyspuolella ollaan jo aika pitkällä tuotteistamisessa, Komu sanoo.

Lue myös: Lahtelaiset pääsevät äänestämään rahankäytöstä? "Saataisiin ideoita ja ratkaisuita, joita ei aikaisemmin ole tullut esiin"
 

Valtuusto käsittelee seminaarissa

Tietotekniikasta ja ohjelmistoista eli ict-palveluista Lahti maksaa nyt 8,8 miljoonaa euroa vuodessa. FCG:n tekemä vertailu muihin kaupunkeihin kertoo, että kuluissa voitaisiin säästää 2,3 miljoonaa euroa.

Tarkasteluun otetaan esimerkiksi henkilöstöhallinnossa käytettävän SAP-järjestelmä.

– SAP täytyy vakavasti käydä läpi, koska kuitenkin maksamme hyvin paljon siitä. On kestämätöntä, että kaikki ovat järjestelmään tyytymättömiä.

Konsultin mukaan Lahti voisi pitkällä aikavälillä hyötyä myös kohentamalla työttömien nuorten työelämävalmiuksia. Keskiasteen koulutuksen saavuttanut 25-vuotias tienaa vuodessa keskimäärin 6 650 euroa enemmän kuin jos hänellä olisi vain perusasteen koulutus. Laskennallisesti kaupunki voisi hyötyä nuorten koulutustason nostamisella miljoonia euroja.

Toimitilainvestoinneissa säästöpotentiaali on FCG:n mukaan 3–5 miljoonaa euroa vuodessa. Väistötilojen määrää pystyttäisiin merkittävästi pienentämään. Myös kiinteistöjen myyntiä voitaisiin tehostaa.

Selvitystä esitellään kaupunginhallitukselle 8. lokakuuta ja valtuustolle seminaarissa 19. lokakuuta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi