Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

ESS:n uusi päätoimittaja Markus Pirttijoki aikoo kiertää Päijät-Hämeen kunnat heti keväällä: "Lähdetään yhdessä nostamaan tätä maakuntaa"

Helmikuussa aloittava uusi päätoimittaja haluaa Etelä-Suomen Sanomien olevan aiempaa enemmän keskustelun herättäjä ja puheenaiheiden nostaja.

Markus Pirttijoki aloittaa Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajana helmikuussa. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Aamulehdessä, Kauppalehdessä ja MTV:llä. Keväästä 2013 hän on toiminut Kainuun Sanomien päätoimittajana. Kuva: Sami Lettojärvi

Etelä-Suomen Sanomien tuleva päätoimittaja Markus Pirttijoki haluaa olla lukijoiden tavoitettavissa ja tavattavissa heti helmikuusta alkaen. Pirttijoki aikoo käynnistää autonsa ja lähteä tutustumaan Päijät-Hämeeseen heti uuden pestinsä aluksi.

– Aion heti ensimmäisenä keväänä kiertää kaikki alueen kunnat. Haluan tavata lukijoita, paikallisia yrittäjiä ja tietenkin paikallisia poliitikkoja, Pirttijoki sanoo.

Vastaavanlaisia kierroksia Pirttijoki on tehnyt nykyisessäkin tehtävässään Kainuun Sanomien päätoimittajana.

– On tärkeä pysyä kärryillä siitä, mitä missäkin paikkakunnalla puhutaan. Keskusteluyhteys on tosi tärkeää pitää auki kaikkiin suuntiin.

Utelias ja nöyrä

Kuhmossa lapsuutensa viettänyt Pirttijoki asui Kainuussa elämänsä parikymmentä ensimmäistä vuotta. Sen jälkeen hän on kulkenut Tampereen ja pääkaupunkiseudun kautta takaisin Kainuuseen.

Kainuun Sanomien päätoimittajana hän on toiminut vapusta 2013 alkaen. Ennen päätoimittajapestiä hän ehti työskennellä taloustoimittajana Aamulehdessä ja Kauppalehdessä. MTV:llä Pirttijoki toimi talouden ja politiikan toimittajana sekä uutispäällikkönä.

Helmikuun alkuun mennessä Pirttijoki aloittaa työt Kainuun Sanomia useamman pykälän isomman maakuntalehden päätoimittajana. Hän sanoo suhtautuvansa uuteen pestiin nöyrin mielin.

– Olen hyvin utelias ja erittäin innostunut. Odotan kovasti sitä, että pääsemme työhön käsiksi. Haluan oppia tuntemaan, mitä lahtelaisuus ja päijäthämäläisyys on.

Pirttijoki muuttaa Lahteen heti alkuvuodesta. Perhe seuraa perässä ensi kesänä. Pirttijoen perheeseen kuuluvat vaimo, 12-vuotias poika ja koira.

– Poika saa käydä alakoulun loppuun tutussa ympäristössä ja käydä luokkaretkellä, johon jo rahaa kovasti kerää, Pirttijoki sanoo.

Pirttijoen mukaan on täysin mahdoton ajatus, että maakuntalehden päätoimittaja asuisi jossain muualla kuin lehden omalla alueella.

Puheenaiheet, palvelu, persoonallisuus

Pirttijoki kehuu Etelä-Suomen Sanomia. Erityisesti runsas paikallinen sisältö on pistänyt silmään, kun hän on viime ajat lukenut lehteä aiempaa intensiivisemmin. Hänen mukaansa tuote on kunnossa niin printissä kuin verkossa.

Pirttijoen johdolla Etelä-Suomen Sanomat on nykyistäkin aktiivisempi keskustelun herättäjä.

– Haluan korostaa puheenaiheita, palvelua ja persoonallisuutta. Lehden pitää olla vielä enemmän luomassa puheenaiheita, eikä vain keskittyä kertomaan asioista.

Pirttijoki haluaa, että ESS hyödyntää jatkossa nykyistä enemmän verkon tarjoamia mahdollisuuksia. Enemmän liikkuvaa kuvaa, podcasteja ja aiempaa tiiviimpää yhteistyötä radion kanssa, hän visioi.

– Meidän kannattaa ehdottomasti hyödyntää radiota lehdessä ja verkossa aloitettujen keskustelujen jatkajana.

Uuteen tehtävään hän pääsee paneutumaan huolella. Neljässä kuukaudessa hän aikoo päästä mahdollisimman hyvin perille siitä, mitä uusi pesti Lahdessa pitää sisällään ja millaisessa toimintaympäristössä lehti toimii. Pirttijoki haluaa teettää lukijatutkimuksen omien havaintojensa tueksi.

– Minun pitää tarkkaan tietää, mitä mieltä lukijat lehdestä ovat.

Päijät-Hämeessä ja Kainuussa yhteneväisyyksiä

Päijät-Häme ja Lahti eivät ole Pirttijoelle ennestään kovin tuttuja. Sen hän tietää, että Lahti ja koko maakunta ovat mainettaan parempia.

– Kainuu on mainettaan parempi, mutta niin on Lahti ja Päijät-Hämekin.

Maantieteellisesti alueet ovat kaukana toisistaan, mutta suhde metropolialueeseen on molemmissa tapauksissa hieman kinkkinen, hän sanoo.

– Molemmille sijainti on haaste. Kainuu on kaukana, joissain asioissa liian kaukana. Lahti ja Päijät-Häme ovat taas ehkä liian lähellä metropolialuetta.

"Tulen lukijoille töihin"

Maakuntalehden tehtävä on puolustaa aluettaan ja sen ihmisiä henkeen ja vereen, mutta myös haastaa ja sparrata alueen toimijoita.

– Maakuntalehti on kuin hyvä isosisko tai isoveli. Se saattaa välillä vähän härnätä ja kiusata, mutta kovan paikan tullen puolustaa. Etelä-Suomen Sanomien ykköstehtävä on puolustaa Päijät-Hämettä kaikelta sellaiselta kehitykseltä, joka on haitallista sen asukkaille.

Pirttijoki sanoo, ettei tule töihin vain Etelä-Suomen Sanomiin, Mediatalo ESAan ja Keskisuomalainen-konserniin.

– Tulen lukijoille töihin. Olen lukijoita varten ja lukijoiden asialla. Vastineeksi toivon, että teemme yhdessä asioita. Toivon, että emme katso vain yhden kunnan tai yhden firman vinkkelistä. Pelkkä lahtelaisuus ei riitä. 200 000 ihmistä saa aikaan enemmän ääntä kuin 100 000.

– Lähdetään yhdessä nostamaan tätä maakuntaa, Pirttijoki haastaa.

Päätoimittaja

Markus Pirttijoki

43-vuotias Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja viimeistään 1. helmikuuta alkaen.

Työskennellyt Kainuun Sanomien päätoimittajana toukokuusta 2013.

Taloustoimittajan töitä Aamulehdessä ja Kauppalehdessä. MTV:llä talouden ja politiikan toimittajana ja uutispäällikkönä.

Ylioppilas. Suorittanut Aamulehden toimittajakoulun.

Perheeseen kuuluvat vaimo, 12-vuotias poika ja puolivuotias ja 50-kiloinen Dogo argentino -koira.

Harrastaa sienestystä, laskettelua, hiihtoa ja mökkeilyä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi