Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ranta-Kartanon viihdekeskuksen palveluista tehty esisopimuksia – "Olemme aikataulussa"

Etelä-Suomen Sanomat kysyi, missä vaiheessa ovat keskusta-alueen ja sen lähiympäristön hotellisuunnitelmat.

Kuva: Anssi Hietamaa

Lahdessa saadaan odottaa vielä vuosien ajan uusia hotelleja tai nykyisten kohteiden laajentamista. Kaupungissa on selvitysvaiheessa useita hotellihankkeita, mutta niiden toteutumisesta ei vielä tässä vaiheessa ole varmuutta. Etelä-Suomen Sanomat kysyi, missä vaiheessa ovat keskusta-alueen ja sen lähiympäristön hotellisuunnitelmat.

Ranta-Kartano aikataulussa

Ranta-Kartanon alueelle suunnitellaan lahtelaisen kiinteistösijoitusyhtiön Kinos Property Investmentin johdolla mittavaa vapaa-ajankeskusta, johon on kaavailtu hotellia, kylpylää, 50 metrin uima-allasta, kauppoja ja ravintoloita. Rahoitus yli sadan miljoonan euron hankkeeseen tulisi kansainvälisiltä sijoittajilta sekä kaupungilta, joka maksaisi arviolta 27 miljoonaa euroa maksavan uimahallin.

Ranta-Kartanoon suunnitellaan viihdekeskusta, johon sisältyisi hotelli, kylpylä, 50 metrin uima-allas, ravintoloita ja liiketiloja. Kuva: Sigge Arkkitehdit
Toivotaan, että saisimme rajattua neuvottelukumppanit yhteen talven ja kevättalven aikana. Kinos-yhtiön toimitusjohtaja Arto Korhonen

Kokonaisuuden toteutuksen on arvioitu vievän 4–5 vuotta. Tässä vaiheessa hankkeelle kuuluu hyvää, sanoo Kinoksen toimitusjohtaja Arto Korhonen.

– Muutamia esisopimuksia on tehty eri toiminnoista, joita sinne olisi sijoittumassa. Olemme aikataulussa. Neuvottelut kylpylähotellin operaattorista ovat pääteemamme. Asia etenee ihan positiivisesti.

Vaihtoehtoja hotellioperaattoriksi on Korhosen mukaan useita.

– Toivotaan, että saisimme rajattua neuvottelukumppanit yhteen talven ja kevättalven aikana. Ensi vuoden aikana saataisiin tehtyä investointipäätös. Kaikki muu on kohtuullisen paljon helpompaa, kun hotellioperaattori saadaan konsepteineen lukittua hankkeeseen.

Matkakeskuksen vieressä neuvottelut kesken

Matkakeskuksen länsipuolelle on kaavoitettu noin 30 000 kerrosneliötä uutta asunto-, toimisto- ja liikerakentamista. Entisen postikiinteistön paikalle on suunniteltu 10-kerroksista hotellia ja liiketiloja.

Matkakeskuksen länsipuolelle on kaavoitettu asumista ja hotelli. Kuva: Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy

Alueen maanomistajia ovat kiinteistösijoittaja Pasi Tinnilä, kaupunki ja VR-Yhtymä. Tinnilä ennakoi toteutuksen alkavan asuntorakentamisesta.

– Hotellin osalta neuvottelut ovat edelleen kesken. Monen asiantuntijan silmissä matkakeskus on sellainen paikka, että jos Lahteen hotelli rakennetaan, se rakennetaan siihen. Lahdessa ei ole markkinarakoa viiden tähden hotellille, mutta tarvetta on ilman lisäpalveluita olevalle majoitushotellille.

Aikataulut ovat tässä vaiheessa auki.

– Purkutyö alkaa heti, kun jostain tehdään rakentamispäätös. Muuten meillä ei ole kiirettä.

Luhdan korttelista tietoa loppuvuodesta?

Paavolassa uudistamista odottaa Luhdan kortteli, jossa sijaitsee muun muassa entinen Anttilan tavaratalo. Kaavan mukaan kortteliin voi tulla 40 000 kerrosneliötä uutta rakentamista. Suunnitelmiin sisältyy esimerkiksi 18-kerroksinen tornitalo.

Yhtenä vaihtoehtona on hotellin rakentaminen. Luhta Kiinteistöjen toimitusjohtaja Hannu Leminen ennakoi keväällä, että hankkeesta voi olla syyspuolella enemmän kerrottavaa.

– Neuvotteluja on kovasti käynnissä. Olemme optimistisella mielellä. Vielä ei ole valmista julkaistavaa. Mennään lähemmäs vuodenvaihdetta, Leminen kertoo.

Aleksin sillasta kutsukilpailu

Sokoksen ja Seurahuoneen yhdistävästä sillasta järjestetään ideakilpailu. Kuva: A1-arkkitehdit

Osuuskauppa Hämeenmaa haluaisi muuttaa Sokoksen tavaratalon tyhjillään olevan kolmoskerroksen hotellikäyttöön. Tätä tarkoitusta varten tarvittaisiin Aleksin ylittävä silta, joka yhdistäisi Seurahuoneen ja Sokoksen kiinteistöt toisiinsa.

Siltaehdotus on saanut osin ristiriitaisen vastaanoton. Sillasta on tarkoitus järjestää ideakilpailu mahdollisesti vielä loppuvuoden aikana.

– Neuvottelut ovat menossa siitä, että mihin kohtaan sillan toinen pää tulee. Sopimusta ei vielä ole. Pyrimme ratkaisemaan asian lähimmän kuukauden-puolentoista sisällä. Alustavasti ideakilpailussa olisi mukana neljä kutsuttua arkkitehtitoimistoa. Yleisökin ehkä pääsisi arvioimaan, Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto kertoo.

Sokokseen kiinteistöön tehtäisiin 60–70 hotellihuonetta.

– Kaavoitus vie vajaan vuoden. Jos valituksia ei tule, hotellihuoneita lähdetään tekemään heti, kun kaava on lainvoimainen. Rakentaminen veisi vajaan vuoden.

Ajatus huoneistohotellista haudattiin

Sibeliustalon vastapäiselle tyhjälle tontille kaavailtiin Lahti Suites huoneistohotellia. Rakennusliike YIT:n ajatuksena oli tehdä huoneistoja yhdistetyiksi sijoitus- ja loma-asunnoiksi. Kohteen ennakkomarkkinointi ei kuitenkaan vetänyt riittävän hyvin, minkä vuoksi YIT luopui hankkeesta vajaat kaksi vuotta sitten.

– Olemme haudanneet hankkeen. Sopimus kaupungin kanssa ei enää ole voimassa. Tällä hetkellä hanke ei ole relevantti, aluejohtaja Jukka Pohjola toteaa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi