Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pyhäniemen kartanon tulevasta hinnasta tyly arvio - "Sillä ei Helsingistä hääviä kämppää saa"

Hollolan Pyhäniemen kartanon myynnissä on palattu lähtöruutuun, kun tarjouskilpaan perustunut ostajan etsintä meni myttyyn. Liikemies Mika Lehdon velan panttina olevalle kartanolle haetaan realistista kiinteää hintaa, josta ainakaan velkoja ei suuria toiveita elättele.

Liikemies Mika Lehdon aikana Pyhäniemen kartanomiljööstä on tullut useiden yleisötilaisuuksien tapahtumapaikka. Kulttuuritapahtumien jatkuminen tulevina kesinä on hämärän peitossa. Kuva: Mirja Hussain

Hollolan Pyhäniemen kartano on tulossa myyntiin kiinteällä hinnalla, kun tarjouskilpaan perustunut kaupanteko ei tuottanut toivottua tulosta. Lähiviikkoina selvinnee, mille tasolle 18 huonetta, keittiön ja kuusi vessaa sisältävän rakennuksen ja sen ympäristön lähtöhinta asettuu.

Pyhäniemi on panttina kiinteistön omistavan Mika Lehdon 1,5 miljoonan euron velasta miljardööri Antti Herlinille. Häntä edustava Captare oy:n toimitusjohtaja Markku Laulumaa arvioi kauppahinnan alkavan ykkösellä.

– Jos kartanon hinnan toteutuma on miljoona ja jotain sataatuhatta euroa, niin sillä ei hääviä kämppää Helsingistä saa.

Niin kauan kuin velan vakuutena oleva Pyhäniemi on myymättä, ei Herlin saa ainakaan pantin avulla rahojaan Mika Lehdolta. Saman velan toisena panttina oleva Storklobbin mökkisaari Sipoon edustalla ei todennäköisesti yksin riitä kattamaan puolentoista miljoonan rästejä.

Laulumaa ei sano suoraan, että velkojan kärsivällisyys olisi loppumassa.

– Mitään takarajaa en osaa sanoa, mutta ilman muuta toivomme nopeaa ratkaisua tässä asiassa.

Tarjouskilvasta ei pidetty

Kohdetta myyvän HuoneistoForumin toimitusjohtaja Jukka Ignatius uskoo osan ostajaehdokkaista vieroksuneen tarjouskilpaa. Siksi käyttöön otetaan realistinen pyyntihinta, jonka määrittelemiseen tarvitaan kartanon omistajan Mika Lehdon sekä ulosottoviranomaisten lupa.

– Sen jälkeen se (so. kartano) ei tule kauan markkinoilla olemaan.

Kartano aiotaan kaupata samassa laajuudessa kuin se oli jo menossa aikaisemman tarjouskilvan parhaalle ostajaehdokkaalle.

Tämä ratkaisu merkitsee, että kartanorakennukset ja niiden lähialueet sisältävän kahden hehtaarin maapalan lisäksi myydään yhteensä noin 20 hehtaaria kaavoitettuja alueita. Kaavamaat ovat Lehdon omistaman Pyhäniemen kiinteistöt oy:n hallussa.

Panttivapaita maita

Myytävällä alueella on Ignatiuksen mukaan tuhansia neliöitä rakennusoikeutta. Kiinteistöyhtiön maat eivät myöskään ole minkään velan panttina.

Uusi omistaja on saamassa vielä parin hehtaarin maapalan Kutajärven kaakkoispuolelta, jossa kartano omistaa metsää ja pienen lammen. Niin ikään kartanon irtaimisto vaihtaisi omistajaa samalla kaupalla.

– Minulla on tietynlaista lukkarinrakkauta Lahden suunnalle. Siellä voisi olla joku yhteisö tai taho, joka kartanon hankkisi, ja se pysyisi kuntalaisten käytössä niin kuin se on taidenäyttelyiden osalta tähänkin asti ollut, sanoo Jukka Ignatius.

Kaupan myötä päättyy Mika Lehdon vuonna 2009 alkanut kausi kartanon omistajana. Taiteen ystäväksi ilmoittautunut Lehto edisti empire-kiinteistön kulttuurikäyttöä ja kunnosti tiloja. Kulttuurin kehdoksi ehostettu Pyhäniemi on palkittu Etelä-Suomen Sanomien myöntämällä Aukusti-palkinnolla.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi