Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelaiset pääsevät äänestämään rahankäytöstä? "Saataisiin ideoita ja ratkaisuita, joita ei aikaisemmin ole tullut esiin"

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Pekka Komun (sd.) mukaan osallistuva budjetointi kannustaisi asukkaita aktiivisuuteen ja vaikuttamiseen. Kuva: Katja Luoma

Lahti harkitsee osallistuvaa budjetointia, jossa talousarvioon varattaisiin erikseen rahaa kaupunkilaisilta tulevien ehdotusten toteuttamiseen. Osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat otetaan mukaan pohtimaan ja myös päättämään siitä, mihin taloudellisia resursseja käytetään.

– Aluejohtokunta toimii ainoastaan Nastolassa. Aina välillä on keskustelua, että pitäisikö vastaavanlaista olla kaupunginosittain, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) toteaa.

Helsingissä kaupunkilaiset äänestävät vuosittain noin 4,4 miljoonan euron käytöstä asukkaiden ehdotusten perusteella. Äänioikeutettuja ovat kaikki 12 vuotta täyttäneet.

– Tällä sidotaan ihmisiä aktiivisuuteen ja kuntalaisvaikuttamiseen. Rahaa voi käyttää investointeihin, palkkoihin ja käyttötalousmenoihin.

Lahdessa osallistuvaan budjetointiin varattaisiin joitakin satojatuhansia euroja vuodessa.

– Tällä voi olla iso merkitys arkipäivän sujuvuuden kannalta tärkeisiin ratkaisuihin. Toivottavasti saataisiin ideoita ja ratkaisuita, joita ei aikaisemmin ole tullut esiin.

Suomessa osallistuvaa budjetointia on käytetty eri muodoissa muutamissa kunnissa. Kansainvälisesti menetelmää käytetään laajasti, ja siitä on saatu hyviä kokemuksia.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi