Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Jalkarannasta tulee tarjolle harvinainen tonttirypäs – "Viihtyvyyden kannalta paikka on ihan timanttinen"

Lahden kaupunki asettaa luovutettaviksi kaikkiaan 38 uutta omakotitonttia, joista 20 sijaitsee Sammalsuonkadulla Tapanilakodin alueella.

Tapanilakodin alueen asuntorakentaminen pääsee alkamaan kesäkuussa. Vanhainkodin matalan osan purkutyö valmistuu marraskuun puoliväliin mennessä. Kuva: Vili Uuskallio

Lahden kaupunki saa vihdoin tarjolle omakotitontteja Jalkarannasta. Syksyllä tulee luovutettaviksi kaikkiaan 38 uutta omakotitonttia, joista 20 sijaitsee Sammalsuonkadulla Tapanilakodin alueella.

Samassa mittakaavassa Jalkarannan tontteja ei ole tullut tarjolle vuosikymmeniin, kertoo kaupungingeodeetti Juha Helminen. Edellisen kerran kaupunki myi Jalkarannan tontteja kymmenisen vuotta sitten, jolloin Vesijärven läheisyydessä Lestikadulla oli tarjolla muutama tontti.

Tontit ovat huippuhyviä, mutta kaupungille ne eivät ole halpoja. Kaupungingeodeetti Juha Helminen

Tapanilakodin puistoon rajoittuvat 12 tonttia luovutetaan tarjouskilpailulla ja loput kahdeksan tonttia pisteytysmenettelyllä, jossa otetaan huomioon perheen koko, tulotaso, hakijoiden ikä, nykyinen asumismuoto sekä aiempi tontinhakuhistoria.

Tapanilakodin tonttien koko on noin tuhat neliötä. Tarjouskilpailutonttien pohjahinta on 60 000 euroa, jolla neliöhinnaksi tulee noin 59 euroa. Pisteytyksen perusteella luovutettavien tonttien lunastushinta on 55 000 euroa.

– Katsoimme, mihin hintaan yksityiset ovat alueen tontteja luovuttaneet. Tontit ovat huippuhyviä, mutta kaupungille ne eivät ole halpoja, koska vanhoja rakenteita joudutaan purkamaan pois, Helminen toteaa.

Purkutyöt käynnissä

Kuva: Anssi Hietamaa

Käytöstä poistetun Tapanilakodin matalan osan purkutyöt ovat käynnissä. Alueen keskellä jäävät suojellut vanhainkoti- ja päiväkotirakennukset.

– Vanhainkodin suojellut päärakennukset ovat myynnissä. Toivomme, että ne saavat saneeraajan, jotta kokonaisuus saadaan mahdollisimman nopealla aikataululla kuntoon. Vanhoihin kiinteistöihin voisi tulla asumista jossain muodossa.

Lue myös: Lasinsirpaleita, hajotettuja ovia ja kalusteita, pääovi törröttää avoimena – nuoret valtasivat Tapanilakodin, alueen asukkaat kiirehtivät purkamista
 

Tapanilakodin alueen tonttien haku alkaa 3. lokakuuta ja päättyy lokakuun lopussa.

– Sijainti on erinomainen. Uusi monitoimitalo on vieressä. Ulkoilumaastot ovat erinomaiset. Oletamme, että hakijoita on, koska Jalkarannasta kuitenkin tontteja niin paljon kysellään, Helminen sanoo.

"Hirveästi kyselty"

Tapanilakodin alue on puistomainen. Vanhassa puurakennuksessa toimii Steiner-päiväkoti. Kuva: Vili Uuskallio

Tekninen ja ympäristölautakunta päätti syksyllä luovutettavista tonteista tiistaina. Lautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (kok.) uskoo, että Tapanilakodin alueen tontit menevät kuumille kiville.

– Kaupungilta on hirveästi kyselty, että koska Jalkarantaan pääsisi rakentamaan. Alueen asuntokanta on vanhaa. Monet perheet haluavat asua uusissa ja moderneissa taloissa. Kaupunkirakenteen, asumisen ja viihtyvyyden kannalta paikka on ihan timanttinen.

Vanhainkodin matalan osan purkutyöt päättyvät marraskuun puoleenväliin mennessä. Kunnallistekniikka tehdään talven aikana siten, että omakotitaloja päästään rakentamaan kesäkuun alussa.

Syksyn muut uudet tontit sijaitsevat Kytölänmäellä Häkiläkadun varrella (15) ja Nikkilässä Ailinkadun varrella (3). Kytölän sijaitsevat Kytölän Selkätien eteläpuolella etelään viettävässä rinteessä.

Kaupungilla on vapaita omakotitontteja yhteensä 94 kappaletta. Nämä tontit sijaitsevat pääosin Kytölässä, Kunnaksessa ja eri puolilla Nastolaa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi