Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Moni korvaa kesämökin matkailuajoneuvolla – "Kaikilla ei ole usean viikon yhtenäistä kesälomaa, matkailuautolla voi hyödyntää lyhyempiä aikoja"

Lahdessa järjestettävillä Caravan-messuilla myytiin viime vuonna ennätysmäärä uusia matkailuautoja. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa nelipäiväisenä.

Messilän leirintäalueella Hollolassa matkailuautopaikkaa vuokraava Rauni Kuisma vaihtoi miehensä kanssa asuntovaunun autoon puolisen vuotta sitten. "Tällä on helpompi liikkua", Kuisma perustelee. Menneenä kesänä pariskunta matkaili autollaan esimerkiksi Ahvenanmaalla. Kuva: Sami Kuusivirta

Asuntovaunut ja -autot kasvattavat suosiotaan Suomessa. Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtajan Antti Siljamäen mukaan asuntoautojen myynti on nousussa jo kolmatta vuotta, ja myös vaunujen menekki on vähitellen virkoamassa.

– Matkailuautonimikkeen alla myyntiään ovat kasvattaneet eniten retkeilyautot, Siljamäki kertoo.

Retkeilyautot ovat perinteisiä asuntoautoja pienempiä. Ne muistuttavat ulkoasultaan pakettiautoa, mutta sisältävät yleensä wc:t, suihkut ja muun matkailuautojen varustelun. Siljamäen mukaan retkeilyautobuumi on rantautunut Suomeen pienellä viiveellä Keski-Euroopasta, jossa ilmiö on ollut havaittavissa jo usean vuoden ajan.

– Düsseldorfissa järjestetään maailman suurimmat karavaanarimessut elokuun lopussa. Siellä oli tänäkin vuonna puolitoista isoa hallillista pelkästään retkeilyautoja. Messuilla tehtiin jälleen matkailuajoneuvojen myyntiennätykset.

Nuoret pariskunnat suosivat kompakteja retkeilyautoja

Siljamäen mukaan matkailuajoneuvojen ostajissa korostuu selvästi kaksi asiakasryhmää. Retkeilyautot kiinnostavat etenkin nuoria, noin 35-vuotiaita pariskuntia, joilla on maksimissaan yksi lapsi. Retkeilyautoissa ostajia houkuttelevat niiden pienet ja kätevät mittasuhteet, jotka mahdollistavat liikkumisen myös pienissä kaupunkitiloissa.

Siljamäen mukaan vanhemman ikäpolven harrastajat matkailevat usein perinteisemmin.

– Toinen erottuva joukko on 50–60-vuotiaat, jotka retkeilevät isoilla matkailuautoilla ja kuljettavat ehkä lapsenlapsia mukanaan. Monilapsisia perheitä löytyy sekä asuntovaunujen että -autojen käyttäjistä.

Moni valitsee matkailuauton kesämökin sijaan

Lahdessa järjestettävillä matkailuajoneuvojen Caravan-messuilla myytiin viime vuonna ennätysmäärä uusia matkailuautoja. Jälleen ensi viikonloppuna järjestettävien messujen projektipäällikön Anne Koskisen mukaan uusien matkailuajoneuvojen kaupasta noin 20 prosenttia on perinteisesti tehty messuviikonloppuna. Koskinen uskoo, että matkailuajoneuvojen kasvavaa suosiota selittää tarjonnan monipuolistuminen. Harrastus ei nykypäivänä välttämättä tarkoita pelkästään perinteistä karavaanarielämää leirintäalueilla. Koskinen uskoo lomanviettotapojen olevan muutoksessa.

– Kesämökkibuumi on ehkä vähän jäämässä. Monilla ei enää nykyään ole neljän tai viiden viikon yhtenäistä kesälomaa, jonka ajaksi lähdetään mökille. Matkailuautolla pystyy hyödyntämään lyhyempiä lomia ja olemaan eri paikoissa.

Asuntoautojen myynti on nousussa jo kolmatta vuotta, ja myös asuntovaunujen menekki on vähitellen virkoamassa. Kuva: Sami Kuusivirta

Caravan-messut tänä vuonna nelipäiväiset

Caravan-messut järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa nelipäiväisinä. Viime vuonna tapahtuma houkutteli kävijöitä kaikkiaan noin 18 000. Koskisen mukaan lisäpäivällä tähdättiin kävijävirran tasoittamiseen.

– Emme hae välttämättä väkimäärän kasvua vaan sitä, että kävijät jakautuisivat tasaisemmin. Jos paikalla olisi tuplamäärä ihmisiä, kaupat jäisivät ehkä vähemmälle.

Matkailuajoneuvotuojat ry:n Antti Siljamäki uskoo, että tulevana messuviikonloppuna kauppa käy.

– Toivon, että taso olisi vähintään sama kuin viime vuonna. Luvut antavat ymmärtää, että voisi tulla pientä kasvua. Nämä ovat kuitenkin ajoneuvoja, joiden hankintaa usein harkitaan ja mietitään pitkään.

Missä saa leiriytyä ja missä ei?

Aloittelevat matkailuautoilijat ja vaunun hankkineet joutuvat usein pähkäilemään, mihin paikkoihin ajokki on sallittua pysäköidä yöksi. Monille voi olla epäselvää, millainen majoittuminen tulkitaan leiriytymiseksi.

– Tämä on herättänyt aika paljon keskustelua viimeisten vuosien aikana, sillä missään laissa ei tarkkaan todeta, mitä tarkoittaa leiriytyminen ja mitä yöpyminen, sanoo Antti Siljamäki.

Alan yhdistysten vakiintuneen säännöstön mukaan yöpyminen katsotaan leiriytymiseksi, jos matkailija tuo pöytien tai tuolien tapaiset retkeilytavarat ulos ajoneuvosta tai virittää esimerkiksi markiisin auki. Näin ollen leiriytyminen ei ole sallittua esimerkiksi yleisillä parkkipaikoilla. Yöpymiseen tai lyhyempään lepoon tavalliset parkkipaikat kuitenkin sopivat, kunhan muistaa säilyttää irtaimen tavaran asuntoauton tai -vaunun sisällä ja noudattaa pysäköintisääntöjä.

Siljamäen mukaan asuntoautojen ja -vaunujen pysäköinnistä johtuneet ristiriitatilanteet ovat liittyneet yleensä roskaamiseen.

– Käsittääkseni myös luonnon helmaan leiriytyminen on pääsääntöisesti toiminut ihan hyvin. Ihmiset ymmärtävät olevansa toisten maalla ja kunnioittavat luontoa. Matkailuajoneuvolla roskaa ei pääse paljon kertymään, sillä niissä on roskakorit, ja wc:t tyhjennetään niille merkityillä paikoilla.

Matkailuajoneuvoalan Caravan-tapahtuma järjestetään Lahden Messukeskuksessa 20.–23.9.2018.

Lue myös: Lahden ainoa leirintäalue saa yrittäjän, luvassa uudisrakentamista ja ympärivuotista toimintaa
 
Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi