Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Osta tilalta -päivä liputtaa lähiruoan ja elävän maaseudun puolesta, Päijät-Hämeestä mukana 11 tilaa

Suoramyynti tilalta on tuottajalle kannattavaa ja kuluttajalle edullisempaa kuin kaupasta ostaminen, sanovat lihakarjaa kasvattavat Petri ja Minna Hietala.

Petri Hietala kasvattaa puolisonsa kanssa lihakarjaa Nastolan Ruuhijärvellä. Sukutila on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1544. Kuva: Sami Lettojärvi

Lauantaina vietetään valtakunnallista Osta tilalta! -päivää. Päijät-Hämeessä tapahtumaan osallistuu ainakin 11 tilaa.

Yksi osallistujista on Hietalan tila Nastolan Ruuhijärvellä. Petri ja Minna Hietala osallistuvat kolmatta kertaa järjestettävään tempaukseen ensimmäistä kertaa.

– Jotain pitää keksiä. Uusia tulovirtoja tarvitaan. Suuri peltomäärä takaa sen, että on paljon töitä, mutta ei välttämättä enää tuloja, kun kuluja on niin paljon, isäntä sanoo.

Hietalat kasvattavat Ruuhijärvellä lihakarjaa. 90 hehtaarin peltoala, sisältäen vuokramaat, tuottaa pääasiassa apetta tilan 130–140 naudalle.

Suoramyyntiä tilalla on harjoitettu parisen vuotta.

– Suoramyynnin osuus kasvaa koko ajan. Se on nyt noin 10 prosenttia meidän liikevaihdosta.

Paljon on puhuttu siitä, että Suomessa tuottajahinnat ovat matalat ja suurin osa elintarvikkeiden hinnoista menee kaupan ja teollisuuden taskuihin.

Petri Hietala sanoo, että tilalta voi ostaa naudan sisäfilettä edullisemmin kuin kaupasta, ja myynti on tuottajalle kannattavaa.

– Sisäfile maksaa meillä suoramyynnissä 30 euroa kilolta. Siitä jää meille 24 euroa. Jos liha menee myyntiin teollisuuden ja kaupan kautta, saamme kilosta 2,50–3,50 euroa.

Asiakas voi nähdä, miten eläimet elävät

Ruuhijärvellä naudat kasvavat kylmäpihatossa, jonka suuria ovia pidetään kiinni vain pakkasella ja kovemmalla viimalla.

– Naudat viihtyvät viileässä. Pihatossa on noin viisi astetta lämpimämpää kuin ulkona.

Hietalan lehmät teurastetaan suunnilleen 17 kuukauden iässä, sonnit muutamaa kuukautta iäkkäämpinä. Teurastus tapahtuu naapurikunta Iitissä.

– Tuotantoketju on lyhyt ja läpinäkyvä. Kun lihan ostaa suoraan tuottajalta, asiakkaan on mahdollista nähdä, missä olosuhteissa eläimiä pidetään ja teurastajankin nimi tiedetään.

Hietalan tilan lihoista valmistetaan myös makkaraa. Kuva: Sami Lettojärvi

Osa Hietalan tilan lihoista päätyy makkaraksi. Makkarat valmistaa Orimattilassa Hietalan omalla merkillä Maatila-Liha Meronen.

– Meidän ruisleipään käytettävä vilja tulee naapureilta. Jauhot myllytetään Vuolenkoskella. Alueen pienten toimijoiden kanssa tehdään yhteisyötä, Minna Hietala kertoo.

Leivän leipoo isäntä.

– Leipään tulee vain taikinajuuri, ruisjauhoa, vettä ja suolaa. Juuri on äidin peruja. Hän alkoi valmistaa leipää kotona leipomolakon aikaan 1980-luvulla, isäntä kertoo.

Kun lihan ostaa suoraan tuottajalta, asiakkaan on mahdollista nähdä, missä olosuhteissa eläimiä pidetään ja teurastajankin nimi tiedetään. Petri ja Minna Hietala

Suoramyynnistä haetaankin pihvilihan lisäksi grillimakkaraa ja ruisleipää.

– Jauhelihaakin myydään, mutta se on hankalampi tuote. Jauhelihaa saa pitää myynnissä ainoastaan kaksi päivää ja meillä lihapäivä, jolloin nauta teurastetaan, on vain kerran kuukaudessa.

Hietalan tilalla pitkä historia

Hietala tila on toiminut Ruuhijärvellä vuodesta 1544 ja siirrettiin nykyiselle paikalleen isojaon aikaan. Nykyinen 17. sukupolvi on hallinnut tilaa vuodesta 1994.

Hietalat ovat kokeilleet suoramyyntiä erilaisissa tapahtumissa, kuten Kylämarkkinoilla Lahden satamassa, Nastolan Rakokiven sadonkorjuussa ja Ruuhijärven rockabillyfestareilla.

Kokemukset ovat olleet myönteisiä, mutta Osta tilalta! -päivältä talonväki ei oikein tiedä mitä odottaa.

– Ihmeitä ei odoteta, mutta on kuitenkin varauduttu vähän suurempaan menekkiin. Lihapäivä katsottiin tapahtuman mukaan. Lauantaina tarjolla on naudan jauhelihaa. Lisäksi myynnissä on kokolihaa, erilaisia makkaroita, jauhoja, härkäpapuja ja herneitä. Naapurista Kunnaksen tilalta tulee kukkia, Huovilalta, toiselta puolelta mäkeä, perunoita ja Liljalta Vierumäeltä monenlaista luomu- ja lähiruokaa, Minna Hietala kertoo.

Kaikkien Osta tilalta! -päivässä mukana olevien tilojen osoitteet ja aukioloajat löytyvät verkosta osoitteesta ostatilalta.fi

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi