Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti saa Kariston koulun viivästymisestä mittavat korvaukset - kaupunki haluaa välttää oikeudenkäynnin

Kariston koulun oppilasmäärä on kasvanut nopeasti ja lisätilaa tarvittiin kipeästi. Arkistokuva on varsinaisesta koulusta. Kuva: Armi Salonen

Lahden kaupunki haluaa välttää oikeudenkäynnin Kariston koulun ja päiväkodin lisärakennuksen viivästymisestä ja tehdä sen sijaan sopimuksen rakennuksen tehneen Cramo Adapteon kanssa.

Lisärakennus viivästyi merkittävästi, kun rakennustyömaalla sattui mittava vesivahinko viime vuoden elokuussa. Tilan piti valmistua vuosi sitten syyskuussa, mutta lopulta se saatiin käyttöön vasta tänä syksynä. Kohde tarkastettiin kesällä, ja silloin todettiin, että rakennuksen virheitä ja puitteita on tarve korjata edelleen.

Mittavat hyvitykset

Kaupunki voisi haastaa Cramo Adapteon oikeuteen viivästyksestä, mutta prosessi kestäisi kauan, eikä sen lopputuloksesta olisi varmuutta. Koska lisärakennusta tarvitaan, Lahden konserni- ja tilajaostolle on esitetty, että kaupunki ja yritys tekisivät mieluummin asiasta sopimuksen. Neuvotellussa sopimuksessa urakan takuuaikaa pidennetään kahdesta vuodesta viiteen vuoteen.

Kaupunki voisi haastaa Cramo Adapteon oikeuteen viivästyksestä, mutta prosessi kestäisi kauan, eikä sen lopputuloksesta olisi varmuutta

Jos takuuaikana ilmenee epäkohtia, niiden tutkimuksesta aiheutuneet kulut maksetaan puoliksi. Jos Lahti on tyytymätön rakennukseen, sillä on oikeus luopua siitä viiden vuoden takuuajan jälkeen ilman erityistä syytä.

Cramolla on tällöin rakennuskohteen takaisinostovelvollisuus 406 000 euron kauppahintaan sekä velvollisuus kustannuksellaan purkaa ja poistaa rakennus perustuspalkkeineen koulutontilta kuuden kuukauden kuluessa. Jos kaupunki kuitenkin päättää pitää rakennuksen, se saa jättää maksamatta kolme viimeistä maksuerää, joiden suuruus on yhteensä 243 000 euroa, koska kohteen laatu ja arvo on alentunut.

Lue myös: Opettajien ylimääräisestä työstä pitää maksaa palkkaa – osa työstä tehdään nyt oppituntien ulkopuolella
 

Lisäksi Cramo maksaa viime kevään myöhästymisestä 67 000 euroa hyvitystä ja koko urakasta 108 000 euroa viivästyskorvausta. Lisäksi Cramo Adapteo on ilmoittanut korvaavansa varhaiskasvatukselle syntyneet ylimääräiset vuokra-, muutto- ja ateriankuljetuskustannukset.

Korvaus on yhteensä noin 45 000 euroa. Kaikki korvaukset ovat yhteensä lähes 20 prosenttia alkuperäisestä noin 2,2 miljoonan euron urakasta.

Konserni- ja tilajaosto päättää sopimuksen puoltamisesta tai hylkäämisestä maanantaina.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi