Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pienuus on Nastopolin lukion vahvuus ja heikkous - "Lopullisia päätöksiä ei pitäisi tehdä ennen kuin kaikki kivet on käännetty"

Lahden sivistyslautakunnan mukaan lukio-opiskelu Nastolassa tulee kalliiksi. Teollisuusryhmän asiamies Antti Pohjonen ihmettelee lakkautusta suunnittelevien kiirettä.

Keskustelutilaisuudessa Nastolan lukion opiskelijoiden ajatuksia kertoivat Venla Peräniemi, Ilona Löfberg, Noora Räsänen, Oona Liukkonen ja Ella Inkeroinen. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden kaupungin sivistyslautakunnalla ja lopetusuhan alla olevan Nastopolin lukion opiskelijoilla on erilainen näkemys koulun keskeisestä ominaisuudesta.

Opiskelijat pitävät koulun ja opetusryhmien pientä kokoa yksikön vahvuutena, mutta säästöjä hakevan sivistyslautakunnan laskelmissa pienuus näyttäytyy heikkoutena.

Lahden lukiojohtaja Heikki Turusen mukaan lukio-opiskelu Nastolassa maksaa oppilasta kohti noin puolitoista kertaa enemmän kuin suuremmissa yksiköissä Lahden keskustassa.

Opiskelijoiden mukaan muihinkin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota ennen kuin päätös lukion tulevaisuudesta tehdään.

Onko järkeä lakkauttaa hyväkuntoista ja toimivaa koulua, kun keskustan kouluissa on sisäilmaongelmia? Kuinka suuri säästö lukion lakkauttamisesta todellisuudessa seuraisi, kun tiloista pitää kuitenkin maksaa vuokraa vuoteen 2023? Kuka korvaa koulumatkat?

Nastolan Teollisuusryhmän asiamies Antti Pohjonen kysyi, onko Nastopolin lukiota markkinoitu, jotta opiskelijamäärä kasvaisi nykyisestä. Kuva: Sami Lettojärvi

Vähäinen opiskelijamäärä huolena

Nastolan ainoan lukion tulevaisuudesta keskusteltiin keskiviikkona Nastopolissa. Tilaisuudessa puheenvuoron käyttänyt Nastolan Teollisuusryhmän asiamies Antti Pohjonen ihmetteli kiirettä asian kanssa.

– Pitäisi ottaa vähintään aikalisä ja miettiä, millä edellytyksillä lukio voisi Nastolassa jatkaa. Pitää selvittää, voisiko Pajulahti ottaa lukion, tai löytyykö yhteistyömahdollisuuksia esimerkiksi Lahden yksityisen yhteiskoulun tai Iitin lukion kanssa. Lopullisia päätöksiä ei pitäisi tehdä ennen kuin kaikki kivet on käännetty, hän sanoi.

Sivistyslautakunta on valmis esittämään Nastopolin lukion lakkauttamista syksyllä 2019.

Rakokivessä toimivan lukion tulevaisuus on ollut epävarma vähäisen opiskelijamäärän takia. Opiskelijoita on nyt 127, kun määrä on aikoinaan ollut kaksinkertainen.

Lukiojohtaja Turusen mukaan nastolalaisia opiskelee suunnilleen yhtä paljon Nastopolissa kuin Lahden keskustan lukioissa.

– Myönnettävä on, että opiskelijoita on liian vähän, mutta mitä sen eteen on tehty. Onko koulua markkinoitu? Väitän, että markkinointiin panostamalla tänne saadaan yhtä paljon oppilaita kuin huippuvuosina oli, Teollisuusryhmän Pohjonen sanoi.

Nastopolin lukiota ylläpiti aiemmin Koulutuskeskus Salpaus. Kaupungin vastuulle toiminta siirtyi Lahden ja Nastolan yhdistyttyä. Jos Nastopolin lukiota ei ylläpidetä, rahaa on laskettu säästyvän noin 500 000 euroa vuodessa.

Keskustelutilaisuus houkutteli viitisenkymmentä ihmistä paikalle. Kuva: Sami Lettojärvi

"Lukio on tärkeä vetovoimatekijä"

Teollisuusryhmässä nähdään, että Nastopolin lukio on oleellinen osa Nastolan elinvoimaa ja teollisuuden henkilöstöpolitiikkaa.

– Se on tärkeä vetovoimatekijä, kun alueelle houkutellaan asukkaita. Tekniikan erityislukio voisi olla myös syöttöputki Lamkiin tai LUTiin. Sitä kautta olisi mahdollista saada sellaista työvoimaa, jota yritykset Nastolassa kaipaavat, kuten elektroniikan, ohjelmoinnin ja robottitekniikan osaajia, Pohjonen maalasi.

Nastopoli ehti olla Suomen ainoa tekniikan erikoislukio.

– Kuntaliitoksen jälkeen menetimme erityislukio-oikeuden, koska Lahden sivistystoimi teki päivityshakemuksen virheellisesti.

Nastopolissa voi yhä painottaa opintoja ohjelmointiin.

Lukion tulevaisuudesta kokoontui keskustelemaan ja kuulemaan noin 50 ihmistä.

Lahden kaupungin lukioissa on 2 200 opiskelijaa.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi