Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kotisairaala siirtyy osaksi Akuutti24:ää - jatkossa potilas voi saada osastotason erikoissairaanhoitoa kotona

Esimerkiksi veripitoisuuksien kontrolleja voidaan tehdä kotonakin. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kotisairaalatoiminta siirtyy osaksi Akuutti24:n toimintaa. Samalla kotisairaalan toimintaa kehitetään ja laajennetaan.

Aiemmin kotisairaalassa on tehty lähinnä perusterveydenhuollon toimenpiteitä, mutta jatkossa kotisairaalassa saa sairaalaosastotasoista hoitoa omassa kodissa. Tyypillisiä kotisairaalan tapauksia voivat olla vaikka erilaisten ihosairauksien hoidot tai munuaissairauksien hoidot tai saattohoitopotilaiden kivunlievitys.

Vaikka kotisairaala on jatkossa osa Akuuttia, kotisairaalan toimenpiteet ovat yleensä suunniteltuja ja etukäteen tiedossa.

– Asiakkaan näkökulmasta toiminta jatkuu ennallaan, mutta sitä kehitetään niin, että jatkossa kotona voidaan tarjota lääketieteellisesti vaativampia palveluita, ensihoito- ja päivystyskeskuksen johtaja Liisa Kokkonen sanoo.

Yhteistyössä ensihoidon kanssa

Päätös muutoksesta tehtiin hyvinvointiyhtymässä viime keväänä. Toiminnan tavoitteena on korvata sairaalahoitojakso kokonaan tai lyhentää sitä varhaisella kotiutumisella. Kotisairaala on jatkossa osa Akuutin kenttäpalveluita yhdessä ensihoidon kanssa. Tarvittaessa kotisairaalan työntekijät voivat tulla myös muiden potilaiden luokse, jos ambulanssia ei ole saatavissa.

– Kun väkeä on kentällä kotisairaalan tehtävissä, heitä voidaan käyttää osaan ensihoidon tehtävistä, Kokkonen sanoo.

Ensihoidolla on nykyään kaksi yksikköä, jotka hoitavat potilasta kotona kuljettamatta tätä sairaalaan, ja kotisairaalan mukana näitä yksiköitä tulee muutama lisää.

Kotisairaala ja ensihoito tekevät jo nyt tiivistä yhteistyötä, koska asiakkaat ovat usein samoja. Kymmenen viime vuoden aikana ensihoidon työkin on painottunut koko ajan enemmän ja enemmän sitä kohti, että potilasta ei kuljeteta sairaalaan, vaan koko tilanne hoidetaan paikan päällä.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi