Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hammashoidon maksuilla ei ole kattoa toisin kuin muussa julkisessa hoidossa

Suuret ikäluokat ovat julkisen hammashoidon uusi asiakasryhmä. "Aiemmin osa ikäihmisistä oli hampaattomia. Nyt heillä on omat hampaat", selittää ylihammaslääkäri Teija Niiranen hoidon kysynnän syitä. Kuva: Katja Luoma

Julkiseen hammashoitoon maltetaan jonottaa jopa kuukausikaupalla, koska sen hinta on aivan eri luokkaa kuin yksityisellä. Nyrkkisääntö on noin puolet tai jopa vain kolmannes. Kela korvaa osan yksityisestä hoidosta, mutta korvaus ei kata eroa.

Valtio määrää julkisen hammashoidon asiakkaalta perittävän maksimihinnan, ja valtaosa kunnista myös hinnoittelee maksimin mukaan. Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaille.

Terveyskeskuksissa on hoidettu kaiken ikäisten hampaita vuodesta 2002 lähtien. Päijät-Hämeessä yli 40 prosenttia aikuisista käyttää julkista hoitoa. Suuret ikäluokat ovat eläköitymisen myötä siirtyneet julkisen hammashoidon asiakkaiksi hinnan ja helpottuneen pääsyn vuoksi. He ovat uusi asiakasryhmä:

– Aiemmin osa ikäihmisistä oli hampaattomia. Nyt heillä on omat hampaat, selittää Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän tulosyksikön päällikkö, ylihammaslääkäri Teija Niiranen hoidon kysynnän syitä.

Tutkimuksen mukaan Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän potilaat ovat olleet saamaansa hoitoon hyvin tyytyväisiä.

Ei ylärajaa

Verovaroin tuettu hoitokin voi olla pienituloiselle liian kallista, etenkin jos hoitoja tarvitaan paljon. Tämä korostuu suurissa hammasremonteissa, sillä asiakkaalta perityillä maksuilla ei ole vuosittaista kattoa, toisin kuin muussa julkisessa hoidossa.

Tämä johtaa ikävimmillään tilanteeseen, jossa potilaan suun huono kunto estää esimerkiksi lonkkaleikkauksen, mutta potilaalla ei kuitenkaan ole varaa hampaiden suurremonttiin.

– Proteesin laitto vaatii monta toimenpidettä ja hinta voi nousta 1 200 euroon, tietää Niiranen. Proteesin hintaa nostaa se, ettei valtio tue teknikon työn osuutta.

Viimeisenä vaihtoehtona on hakea toimeentulotukea.

Uudistus tulossa

Hammashoidon maksukattoon on ilmeisesti tulossa muutos, sillä hallitus on valmistellut esityksen maksukaton laajennukselle. Se on tarkoitus antaa eduskunnalle tänä syksynä.

Oma lukunsa on tuleva sote-uudistuksen valinnanvapaus. Sen periaate on, että potilas voi valita hoitopaikkansa julkiselta tai yksityiseltä puolelta ja maksaa aina saman, tuetun hinnan. Maakunta maksaa loput.

– Jos asiakasmaksut ovat samat, valinnanvapaus tarvitsee lisää rahaa. Ehkä asiakasmaksut nousevat, Niiranen sanoo.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi