Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sitkeä vesikiista on hiertänyt vuosia Orimattilassa – kiinteistönomistajille kysymys voi olla tuhansista euroista

Vesiosuuskunta Villihiiden toiminta-alueesta on väännetty pitkään. ESS kävi kyselemässä villikkalalaisten tuntoja vuonna 2014. Kuva: ESS

Kiistely parinsadan kiinteistön vesihuollon järjestämisestä entisen Artjärven alueella Orimattilassa on jatkunut vuosia. Asia oli maanantaina jo viidennen kerran kaupunginhallituksen käsittelyssä.

Kiistan ytimessä on vesiosuuskunta Villihiisi, joka on pyrkinyt saamaan vahvistetuksi toiminta-alueensa Villikkalassa ja Hiitelässä jo helmikuusta 2014 lähtien. Vesiosuuskuntaa kuuluu nykyään noin 90 kiinteistöä, kun koko toiminta-alueella kiinteistöjä on parisataa. Iso osa vesiosuuskuntaan kuulumattomista kiinteistöistä vastustaa toiminta-alueen määrittelyä ja mahdollisista pakkoliittymisistä aiheutuvia kustannuksia.

Korkein hallinto-oikeus palautti käsittelyyn

Orimattilan kaupunginvaltuusto päätti jo lokakuussa 2015, ettei toiminta-aluetta vahvisteta. Perusteena päätökselle olivat alueelta saadut lukuisat kielteiset kannanotot ja se, että kyseessä oli haja-asutusalue, jolla ei ollut taajamarakennetta.

Villihiiden toiminta-alue palasi esityslistoille kuitenkin heinäkuussa 2017, kun korkein hallinto-oikeus piti voimassa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden aiemman ratkaisun, jonka mukaan asia piti palauttaa käsittelyyn. Hallinto-oikeuden mukaan kunnan on vahvistettava vesiosuuskunnan toiminta-alue, jos sille on vesihuoltolain mukaiset edellytykset. Hallinto-oikeuden ja myös korkeimman hallinto-oikeuden mielestä edellytykset täyttyivät Villihiiden kohdalla.

Puheenjohtaja epäilee vetkuttelua tahalliseksi

Vesiosuuskunta Villihiiden puheenjohtaja Solita Soinoja ihmettelee asioiden hidasta etenemistä.

– Kieltämättä tässä on kestänyt kauan. Tuntuu, että kyse on tahallisesta vetkuttelusta. Päätöstä ei haluta tehdä.

Elokuun asia jäi kaupunginhallituksessa pöydälle lisäselvityksiä varten. Pöydällepanoa esittänyt 1. varapuheenjohtaja Tero Nieminen (kesk.) kertoo halunneensa lisätietoa vesiosuuskunnan talousasioista.

– Villihiiden taloustilanteesta on kuulunut kaikenlaista. Vuonna 2015 kaupunginhallitus linjasi että talous on ok, mutta kolmessa vuodessa tilanne on voinut muuttua. Ihmisiä ei pidä pakottaa liittymään johonkin, missä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia, Nieminen sanoo.

"Moni asia meni metsään"

Niemisen mielestä iso syy ongelmiin ja eripuraan on, että asioita tehtiin aikanaan väärässä järjestyksessä. Vesijohto- ja viemäriputket rakennettiin ennen toiminta-alueen vahvistamista.

– Varmaan monta asiaa meni metsään Artjärven aikana. Oli eripuraisuutta siitä, onko perusteita alkaa ylipäätään tekemään putkea vai ei. Ei kiista kovin hyvää ole tehnyt kylän ilmapiirille.

Soinojan mukaan aikanaan toimittiin silloisten ohjeiden mukaan. Nyt tilanne olisi toinen.

– Silloinen Artjärven kunta patisti, että osuuskunta lähtisi viemään vesiasiaa eteenpäin. Silloin missään ei sanottu, että toiminta-alue olisi pitänyt hakea etukäteen. Toimimme sen mukaan kuin on pyydetty tekemään. Yli kymmenessä vuodessa moni asia on muuttunut. Nyt jos joku lähtisi rakentamaan vesijohtoa, niin ensin olisi haettava toiminta-alueet.

Pakkoliittymisestä tuhansien euron kustannukset

Tero Niemisen mukaan tehtävien päätösten pitäisi olla mahdollisimman oikeudenmukaisia kaikille. Mikäli talouksia pakotettaisiin liittymään Villihiiden vesiosuuskuntaan, olisivat kustannukset huomattavat, Orimattilan Veden hinnaston mukaan jopa noin 4 500–9 200 euroa kiinteistöä kohden.

Toisaalta vuosia jatkunut epävarmuus on vaikuttanut Villihiiden toimintaan. Soinojan mukaan moni kiinteistönomistaja on odottanut kaupungin päätöstä ennen omia ratkaisujaan.

Vaikka Orimattilan kaupunginvaltuusto hyväksyisi lähiaikoina vesiosuuskunta Villihiiden toiminta-alueen, voi kiinteistöjen liittymisissä vesiosuuskuntaan kulua vuosia. Ratkaisut tekee Orimattilan ympäristötoimi lausuntojen ja katselmusten perusteella. Nämäkin ratkaisut ovat valituskelpoisia.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi