Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hollolan Pyhäniemen kartanon myynti kuivui kokoon - "Kauppa oli sinettiä vaille valmis, mutta nyt kävi näin"

Hollolan Pyhäniemen kartanon kauppa on osoittautunut odotettua vaikeammaksi, kun aivan loppusuoralle edenneet myyntineuvottelut tärkeimmän ostajaehdokkaan kanssa kariutuivat. Jatkuuko Pyhäniemen asema paikallisena kulttuurin kehtona sittenkään ja milloin löydetään seuraava kiinnostunut ostajaehdokas?

Hollolan Pyhäniemen kartanon kulttuuritapahtumien jatkuminen tulevina kesinä on epävarmaa, koska kartanon uudesta omistajasta ei ole mitään tietoa. Viime vuoden elokuussa yleisö nautti laulaja Saara Aallon konsertista. Kuva: Viena Kytöjoki

Hollolan Pyhäniemen kartano saa edelleen odottaa uutta omistajaansa. Varteenotettava ostajaehdokas vetäytyi viime viikolla pois myyntineuvotteluista, kun kiinnostusta arvokiinteistön hankkimiseen ei enää ollutkaan.

– Kauppa oli sinettiä vaille valmis, mutta nyt kävi näin, pahoittelee kohdetta myyvän Huoneistoforum oy:n toimitusjohtaja Jukka Ignatius.

Kartanoa oltiin keväästä asti kauppaamassa ulkomailla asuvalle suomalaispariskunnalle, joka varsin nopeasti oli osoittautunut parhaaksi vaihtoehdoksi kaikista ostajaehdokkaista. Kauppaa hierottiin lakimiesvoimin kuukausikaupalla.

Lisää maata

Ennen hankkeen hautautumista oli hinnan lisäksi ehditty sopia paljosta muustakin. Pariskunta muun muassa halusi ostaa maa-alueita myös kauempaa kuin kartanon välittömästä läheisyydestä. Aluksi myynnissä oli vain neljän hehtaarin alue.

– Se oli tähän hommaan alun perinkin liian vähän kaikkien ostajaehdokkaiden mielestä, myöntää Jukka Ignatius.

Neuvoteluissa päästiin siihen, että kaupat tehdään 20 hehtaarista, jossa on kartanon lähimpien maiden lisäksi mukana myös Pyhäniemen Kiinteistöt oy:n maita. Kiinteistöyhtiö samoin kuin itse kartano ovat liikemies Mika Lehdon omistuksessa.

Samoin pariskunta tinki kauppaan mukaan kartanon irtaimiston arvokkaine flyygeleineen. Myyjä oli ensin myymässä päärakennuksen tyhjänä.

Tulevaisuus avoinna

Pyhäniemen kartanomiljöössä on Lehdon aikana järjestetty taidenäyttelyitä, puistokonsertteja sekä kesäteatterinäytäntöjä. Toimitusjohtaja Ignatiuksen mukaan kulttuuritoiminta Pyhäniemessä olisi jatkunut ja ehkä laajentunutkin, jos pariskunnasta olisi tullut arvokiinteistön uusi omistaja. He eivät olisi tulleet asumaan Pyhäniemeen.

Nyt myynnissä on taas palattu aloituspisteeseen, eikä kartanon tulevasta käytöstä voida sanoa mitään varmaa. Ignatius huomauttaa, että seuraavalle ostajaehdokkaalle on tarjolla valmiiksi neuvoteltu kauppa.

– Suorastaan toivoisin, että Lahden seudulla joku yritys- tai ihmisrypäs tarttuisi tilaisuuteen. Jos kulttuurihenkisyyttä löytyy ja rakennus nähdään arvokkaaksi, niin nyt olisi hyvä tilaisuus lähteä tukemaan kulttuuritoimintaa.

Lava on purettava

Myyntineuvottelujen aikana kartanon päärakennus ja lähirakennukset tutkittiin tarkoin eikä niiden kunnossa ilmaantunut mitään hälyttävää.

– Ainoa häiritsevä tekijä on esiintymislava-telttakatossysteemi, jonka Museovirasto on vaatinut poistettavaksi. Tilapäinen rakennuslupakin on jo rauennut, sanoo Jukka Ignatius.

Lue myös: Miksi viehko talo Mukkulassa on pelkkä koriste? "Ei voi olla muuta mieltä kuin että hassuahan se on"
 

Empirekartano tuli tämän vuoden keväällä myyntiin, kun Mika Lehdon ottama 1,5 miljoonan euron velka erääntyi maksettavaksi, ja kartano oli velan panttina. Velkaa perii miljardööri Antti Herlinin Security Trading oy.

Lehto ei halunnut maanantaina kommentoida Pyhäniemen kartanon myyntitilannetta, vaan ohjasi kyselyt Ignatiukselle.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi