Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden bussireitit suunnittelussa – nyt kannattaa antaa palautetta

Nastolaan on tulossa uusi nopeampi bussiyhteys, yksi linja ulottuisi Hollolan kirkolle. Lahden seudun liikenne on suunnitellut uudistuksia niin, että asukaspalautteet on yritetty huomioida. Vieläkin voi vaikuttaa, sillä uudistus valmistuu vasta muutaman vuoden päästä.

Uusi runkolinjasto on tarkoitus ottaa käyttöön vaiheittain nykyisten liikennöintisopimusten päättyessä vuosien 2019–2022 aikana. Kuva: Janne Ranne

Lahden seudun liikenne on julkaissut ensimmäiset runkolinjaston luonnokset tulevista bussireiteistä. Suunnittelun apuna on käytetty asiakaskyselyä.

Ensimmäisenä suunnittelupöydällä ovat olleet Hollolan, Lahden ja Nastolan väliset linjat, eli nykyisten linjojen 4 (C,K,S, R), 8, ja 11 (A, B, K, T) alueet.

– Näitä linjoja tarkastellaan, koska niiden liikennöintiä kilpailutetaan nyt. Sopimukset ovat päättymässä ensi kesänä, kertoo joukkoliikennesuunnittelija Katja Suhonen.

Myöhemmin syksyllä myös muut linjat otetaan tarkasteluun.

– Silloin nyt suunnittelussa oleviin linjoihin voidaan vielä tehdä muutoksia.

Koko uudistus valmiina vasta 2022

Suhonen kertoo, että linjastoa pyritään suunnittelemaan kokonaisuutena, mutta muutoksia toteutetaan askel kerrallaan. Koko uudistuksen pitäisi olla valmiina vuonna 2022, eikä liikennöintikustannuksia aiota kasvattaa.

Tässä vaiheessa LSL ei ole katsonut, piteneekö esimerkiksi joillakin kävelymatka linja-autopysäkille.

– Pysäkkien paikkoihin ei ole vielä kiinnitetty huomiota, voi olla, että joissakin kohdissa niiden määrä harvenee.

Toisaalta runkolinjojen pysäkiltä kulkee busseja useammin ja nopeammin kuin tavallisilta linjoilta.

Suhonen toivoo, että LSL saisi paljon palautetta linjasuunnitelmista. Palautetta voi antaa 19.9. asti esimerkiksi LSL:n sivuilla.

– Palaute auttaa meitä suunnittelussa. Olisi myös arvokasta tietää, jos linjat vaikuttavat hyviltä.

Uusi linja Nastolaan

Julkaistuissa suunnitelmissa on jo yritetty huomioida asukaskyselyssä aiemmin esitettyjä toiveita.

Nastolalaisten toiveena ovat olleet nopeammat yhteydet vanhaan Lahteen. Nykyiset 4- ja 4C-vuorot säilyisivät suunnitelman mukaan suunnilleen ennallaan ja lisäksi Nastolaan liikennöisi uusi linja 9. Se tarjoaisi paitsi nopeamman yhteyden keskustaan, myös enemmän vuoroja Kouvolantien työpaikkojen luo.

Linjan 9 on suunniteltu liikennöivän arkisin kerran tunnissa, ruuhka-aikoina kuitenkin kaksi kertaa tunnissa. Viikonloppuisin vuoroja ajettaisiin kerran tunnissa.

Uusi linja 9 ajaisi matkakeskuksen ja kauppatorin kautta Metsämaalle. Linja 4 puolestaan ajaisi suoraan Viipurintien ja Karjalankadun kautta torille ja sieltä matkakeskuksen kautta Hollolaan Tiilikankaalle.

Lahden Herrasmanniin, Kaukkariin ja Koivukumpuun liikennöisi Hollolasta Tiilijärveltä saapuva linja 8. Arkisin vuorot ajaisivat vuorotellen Herrasmanniin ja Koivukumpuun, kuten nykyäänkin. Ajoaikaa keskustaan on nopeutettu siten, että vuorot ajaisivat suoraan Ahtialantietä.

Hollolan rantatieltä keskustaan

Hollolan kirkonkylältä on toivottu suorempia vuoroja keskustaan Rantatien ja Jalkarannan kautta. Ne on suunniteltu toteutettavaksi niin, että muutama linjan 1 vuoro ulotettaisiin ajamaan kirkonkylälle saakka. Näin Rantatielle tulisi liikennöintiä aamu- ja iltapäiväruuhkien aikoihin.

Salpakankaalla kaikkien linjojen reittiä muutettaisiin siten, että kuntakeskuksen palvelut olisivat paremmin saavutettavissa. Linjojen reitit siirtyisivät Keskuskadulta Terveystielle. Linja 11 saisi varrelleen myös Kuntotien, jonne joukkoliikennettä on toivottu takaisin.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi