Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vääksyssä reippailtiin hyväntekeväisyyden nimissä, paikalla tuplasti enemmän ihmisiä kuin viime vuonna

Valtakunnallinen Kävele Naiselle Ammatti -hyväntekeväisyyskävely järjestettiin Asikkalassa jo toistamiseen.

Tapahtuman osanottajat verryttelivät yhdessä Aurinkovuoren kentällä ennen varsinaista kävelysuoritusta. Kuva: Katja Luoma

Aurinkovuoren maasto täyttyi sunnuntaina iloisista reippailijoista. Asikkalassa järjestetty Kävele Naiselle Ammatti -hyväntekeväisyystapahtuma kokosi tänä vuonna yhteen 75 kuntoilijaa, mikä on tuplasti viime vuoteen verrattuna.

Tempauksen taustalla oli Naisten Pankki, joka kerää varoja aasialaisten sekä afrikkalaisten naisten koulutuksen, toimeentulon sekä yrittäjyyden tukemiseen.

Valtakunnallinen kävelytapahtuma järjestettiin useassa kaupungissa samanaikaisesti. Tapahtumaan saattoi osallistua 30 euron maksulla, joka vastaa Naisten Pankin mukaan yhden ammatin arvoa kehitysmaissa, ja jolla nainen pääsee toimeentulon syrjään kiinni.

Tämä on niitä harvoja hyviä tapoja tehdä hyvää ja siinä samassa saa vielä itsekin kuntoilla. Tapahtumaan osallistunut Kaija Tikkala

Aurinkovuorella tapahtuman osallistumismaksu oli vapaaehtoinen ja osallistua sai ilmankin lahjoitusta. Paikalla oli myös kahvio, jonka tuotto lisättiin keräykseen. Osa kävijöistä saapuikin tapahtumaan pelkästään tunnelman ja pullakahvien perässä ja sekin oli tapahtumaa järjestäneen Pirjo Ala-Hemmilän mukaan tervetullutta.

– Ne, jotka ovat lahjoittaneet 30 euroa saavat kävelyn päätteeksi lahjakassin, jonka sisältö on saatu lahjoituksena paikallisilta yrityksiltä sekä yksityishenkilöiltä, Ala-Hemmilä sanoi.

Yksi yhteistyökumppani tapahtumassa oli Vääksyn Lääkärikeskus, jonka maksuton hemoglobiinin mittaus keräsi ihmisiä jonoksi asti tapahtuman alkupuolella.

Tapahtuman taustalla joukko vapaaehtoisia

Riikka Lamminpää-Teivainen lähti hyväntekeväisyyslenkille leveä hymy kasvoillaan. Kuva: Katja Luoma

Sää helli hyväntekijöitä, sillä tapahtuman aikana aurinko porotti liki pilvettömältä taivaalta ja sai hien virtaamaan jo ennen varsinaista kävely- tai juoksusuoristusta. Lieneekö hikeen myös osasyy Riikka Lamminpää-Teivaisen pitämässä tehokkaassa alkulämmittelyssä.

Viihtyisän lisän hyväntekeväisyystapahtumaan teki alueella soiva livemusiikki, josta huolehtivat Olli Väisänen, Janne Teivainen ja Ilmari Niskanen. Muutenkin koko tapahtuma toteutettiin vapaaehtoisten voimin.

– Vapaaehtoisten joukko elää vuosittain. Itse olin mukana myös viime vuonna, jolloin osallistuimme tapahtumaan ensimmäistä kertaa. Halusimme järjestää tempauksen myös Asikkalassa, koska sen konsepti oli valmis ja helppo toteuttaa. Järjestäjissä oli lisäksi henkilöitä, jotka olivat jo muutenkin kiinnostuneita Naisten Pankin toiminnasta sekä muutenkin liikunnasta nauttivia ihmisiä, Ala-Hemmilä valotti tapahtuman taustoja.

Hyväntekeväisyyden ja liikunnan yhdistäminen motivoi osallistumaan

Aurinkovuorella kävelijöille oli merkitty kolmen, seitsemän ja kymmenen kilometrin lenkit. Pidempien matkojen varrelle oli järjestetty juomapiste sekä kirittäjät, jotka kannustivat osallistujia eteenpäin.

Lue myös: Hyvä olo on muotia - poimi itsellesi 7 liikuntatrendistä sopivimmat
 

Salonsaaressa mökkiä pitävä, mutta Lahdessa vakituisesti asuva Kaija Tikkala kertoi osallistuneensa tapahtumaan monena vuotena. Tosin Asikkalan kävely oli kesäasukkaalle ensimmäinen laatuaan. Tikkala oli varustautunut matkaan kävelysauvojen kanssa.

– Tämä on niitä harvoja hyviä tapoja tehdä hyvää ja siinä samassa saa vielä itsekin kuntoilla, Tikkala sanoi osallistumisensa motiiviksi.

Samoilla linjoilla olivat myös asikkalalaiset ystävykset Anneli Rekola ja Leena Pirkonen.

– Olin mukana viime vuonnakin, sillä osallistuminen menee mielestäni hyvään tarkoitukseen. Tapahtumaan tuo tietenkin myös hyvä seura, mainio sää ja liikunta ylipäätään, Pirkonen sanoi.

– Samat sanat. Minä olin tosin mukana ensimmäistä kertaa, mutta tapahtuma oli oikein mukava ja hyvin järjestetty, Rekolakin myhäili.

Tapahtumasta mojova tuotto naisten työllistymisen hyväksi

Tänä vuonna Asikkalassa tavoitteena oli kerätä varoja sataa ammattia varten. Aivan tämä ei täyttynyt, sillä Lamminpää-Teivaisen mukaan tapahtuman aikana tuottoa kertyi reilu 2 000 euroa. Lopullinen summa tarkentuu tosin vasta ensi viikolla.

Vuosi taaksepäin kävelijät keräsivät Asikkalassa 2 500 euroa eli ammatin 80:lle naiselle.

– Vaikka kävelijöitä oli vuosi sitten vähemmän, saimme lahjoituksia myös yksittäisiltä henkilöiltä, jotka ilmoittivat suorittavansa kävelyn esimerkiksi kesämökillään, Lamminpää-Teivainen kertoi.

Kehitysmaiden naisten työllistymisen tukemiseksi

Kävele Naiselle Ammatti -hyväntekeväisyyskävely on järjestetty jo yhdeksän kertaa.

Tapahtuma järjestetään vuosittain yhtäaikaisesti usealla suomalaisella paikkakunnalla sekä ulkomailla. Päijät-Hämeessä kävely järjestettiin sekä Lahdessa että Asikkalassa.

Tapahtuman taustalla oleva Naisten Pankki on vapaaehtoisyhteisö, jonka tavoitteena on tukea keräyksillään kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa. Kirkon Ulkomaanapu hallinnoi Naisten Pankin varoja ja toteuttaa hankkeet kehitysmaissa.

Naisten Pankin mukaan köyhyydellä on naisen kasvot: maailman 800 miljoonasta äärimmäisessä köyhyydessä elävästä ihmisestä 70 prosenttia on naisia. Naisten työllistymisellä on yleisesti myös merkittävä vaikutus koko perheen hyvinvointiin: perheen ravitsemus- ja terveystilanne parantuu, lasten koulunkäynti lisääntyy ja asuinolot kohentuvat.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi