Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sysmä tekee vanhustyötä testamenttivaroilla

Diakoni Mirkku Tammisto-Kiiski palkattiin seurakunnan kolmivuotiseen projektiin.

Diakoni Mirkku Tammisto-Kiisken työ painottuu ikäihmisten luo tehtäviin kotikäynteihin. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Sysmän seurakunnassa on aloitettu kolmivuotinen projekti, jonka tavoitteena on helpottaa vanhusten yksinäisyyttä. Erityisen projektista tekee se, että se rahoitetaan kokonaisuudessaan testamenttivaroin. Noin 140 000 euron arvoinen testamenttirahoitus on peräisin muun muassa Roosin sisaruksilta. Testamenteissa määrätään, että varat on käytettävä diakoniaan ja osa on korvamerkitty nimenomaan vanhustyöhön.

Projekti aloitettiin syyskuun alussa ja työhön palkattiin hartolalainen diakoni Mirkku Tammisto-Kiiski.

Syyskuinen perjantai-ilta hautoo ukkosta ja pian taivas rytisee kunnolla. Tapaan Tammisto-Kiisken hänen kotonaan Hartolassa. Ensimmäisen työviikon jälkeen kuviot ovat jo hyvin selvillä.

– Toteutan työtä tekemällä kotikäyntejä. Minulla on aikaa vaihtaa kuulumisia. Tarvittaessa olen valmis kuuntelemaan ihmisen ongelmia, jos elämään kuuluu sillä hetkellä esimerkiksi sairautta tai surua, Tammisto-Kiiski sanoo.

Mistään pikavisiitistä ei ole kyse, sillä kotikäyntien kesto vaihtelee tunnista puoleentoista.

Työllä on hengellinen pohja

Koska kyse on seurakunnan työstä, käynneillä on hengellinen pohja. Tapaamiset päätetään Herran siunaukseen ja tarvittaessa Tammisto-Kiiski on valmis antamaan sielunhoitoa.

– Sielunhoidon tarkoitus on se, että asioita ei jätetä ihmisen itsensä kannettavaksi vaan ne viedään isommille hartioille, Jumalan hartioille.

Sysmän kaltaisella ikääntyvällä paikkakunnalla kotikäynneille on selkeä tilaus.

– Sysmässä on reilu tuhat yli 65-vuotiasta asukasta, Tammisto-Kiiski huomauttaa.

Yhteistyötä kotihoidon kanssa

Projektissa hän tekee tiivistä yhteistyötä kotihoidon kanssa. Kiireisillä kotihoitajilla ei ole välttämättä aikaa pysähtyä asiakkaidensa viereen pitkiksi ajoiksi, mutta he voivat kertoa asiakkailleen Tammisto-Kiisken tarjoamasta palvelusta. Toisaalta homma toimii myös toisinpäin.

– Moni vanhus sinnittelee yksin kotona. Minä voin toimia apukätenä ja auttaa esimerkiksi yhteydenotossa kotihoitoon.

Kotikäyntien tekeminen on matalan kynnyksen palvelua erityisesti, jos henkilöllä on mielenterveys- tai päihdeongelmia. Jos oman kodin ulkopuolelle lähtö tuntuu vaikealta, voi olla helpotus kun avua saa suoraan kotiin.

Projektille on selkeä tilaus myös siksi, että edessä on Hartolan ja Sysmän seurakuntaliitos. Uuden seurakunnan perustaminen lohkaisee ison osan diakonien, pappien ja kirkkoherran työajasta. Projektityöntekijänä Tammisto-Kiiski sen sijaan ei ole vastuussa liitoksen eteenpäinviemisestä.

Kotikäyntien lisäksi Sysmässä aloitetaan hartaushetket kerran kuussa. Joka kuun viimeisenä maanantaina Tammisto-Kiiski vetää hartaushetken seurakuntakeskus Nuotassa kello 16-17.

Tammisto-Kiiski on monelle tuttu kasvo: positiivinen nainen, jolla on valoisa elämänasenne. Silti sielunhoitajan ja diakonin kutsuminen omaan kotiin voi jännittää. Pitääkö siivota, leipoa ja valmistautua?

– Ei tarvitse! Olen sen verran pullukka, että en pian mahdu housuihini jos alan syödä jokaisesta pöydästä. Minua varten ei tarvitse laittaa pöytää koreaksi. Jos haluaa, minulle voi tarjota lasin juotavaa, Tammisto-Kiiski hymyilee.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi