Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lukijavinkki

Lahtelaiselle pikkukoiralle kävi koirapuistossa köpelösti - yhdessä vapaana ulkoilu vaatii koiralta sosiaalisia taitoja

Koirapuistoissa sattuvat ikävät kokemukset johtuvat usein siitä, että omistajat eivät tunne koiriaan.

Paavo Muhonen ja Nero käyvät puistoilemassa melkein päivittäin. Kuva: Emmi Tuomisto

Etelä-Suomen Sanomien lukijan pikkukoiran kimppuun hyökkäsi kaksi isompaa englanninvinttikoiraa lahtelaisessa koirapuistossa.

Ikäviä tarinoita kuulee valitettavan usein, sanoo koirakoulu Lahen Murren omistaja Katja Silander.

– Koirille on luonnoton tilanne se, että ne laitetaan vieraiden koirien kanssa aitojen sisään. Itse en siksi ikinä vie omia koiriani koirapuistoon, Silander sanoo.

Silander sanoo kuitenkin, että myös koirapuistossa koirilla voi olla hyviä hetkiä, kunhan kaikki ovat aikuisia, koirasosiaalisia koiria, joiden omistajat valvovat lemmikkinsä käytöstä. Ihan kenen tahansa kanssa puistoon ei kuitenkaan kannata lähteä.

– Eri rotuisilla koirilla on erilaiset leikit, toiset juoksevat ja toiset painivat. Erilaisista tavoista voi syntyä konflikteja ja haavereita. Eri kokoisten koirien pitäisi olla omilla puolillaan, Silander sanoo.

Vinttikoirien tapauksessa pienempi koira on ehkä laukaissut niiden saalistusvietin.

Lue myös: Whippet pinkoo vieheen perässä yli kuuttakymppiä – lahtelaisperheellä on yhteinen harrastus
 

– Koira on eläin. Jotain voi tapahtua, joka laukaisee sen sisäsyntyisen käytösmallin ja toinen koira näyttäytyy saaliina, Silander kertoo.

Tapella ei saa

Lähtökohtaisesti koirat ovat laumaeläimiä, jotka kaipaavat lajitovereidensa seuraa. Mutta ihan kuten ihmisetkin, ne viettävät mieluiten aikaa muutaman luottoystävän seurassa, eivätkä kaipaa lukuisia uusia tuttavuuksia. Jotkut koirat eivät tule toimeen kenenkään kanssa, eikä niitä pidä silloin yrittää tutustuttaa muihin.

– Kaikki omistajat eivät valitettavasti osaa lukea koirien elekieltä. Jotkut ajattelevat, että koirien kuuluukin tapella ja selvittää arvojärjestys. Se ei kuitenkaan missään nimessä ole järkevää.

 Kokemukset ovat suurimmaksi osaksi hyviä, mutta tilanteita pitää osata itse lukea ja tuntea oma koira. Paavo Muhonen

Kaupungissa asuville koirille, joita ei voi pitää irti, koirapuistot tarjoavat hyvän mahdollisuuden olla välillä irti hihnasta.

– Olisi tärkeää, että koira saa olla välillä irti. Jos koiraa ei voi pitää irti missään, neuvon menemään tyhjään puistoon, siellä voi jaloitella ja leikkiä. Silloinkin pitää huolehtia siitä, ettei kukaan toinen tule yllättäen puistoon, vaan pyytää odottamaan hetki ja lähteä itse pois, Silander sanoo.

Pentukoirille Silander ei suosittele puistoja ollenkaan. Myös tautiriski on niissä suurimmillaan.

Päivittäisiä vierailuja

Lahteen reilu kuukausi sitten Helsingistä muuttanut Paavo Muhonen käy Paavolan koirapuistossa Nero-koiransa kanssa lähes päivittäin.

Nero-koira on pikkuisen pallohullu, mutta sosiaalinen. Kuva: Emmi Tuomisto

– Kokemukset ovat suurimmaksi osaksi hyviä, mutta tilanteita pitää osata itse lukea ja tuntea oma koira. Nero tulee kaikkien tyttöjen kanssa toimeen, mutta ei kaikkien urosten, Muhonen sanoo.

Helsinkiin verrattuna Lahden koirapuistot ovat Muhosen mukaan kaukana toisistaan, eikä niihin ole rakennettu mitään koiria kiinnostavia elementtejä. Paavolassa on sentään vähän pusikkoa.

– Helsingissä puistoissa on myös suuret kyltit, jossa kerrotaan säännöt. Esimerkiksi leluja ei saa tuoda, koska niistä voi tulla riitaa. Hämmästyin kun kuulin, että joku tennisseura on tuonut tänne vanhoja tennispalloja, Muhonen sanoo.

Koirapuistot

Jätökset korjattava itse

Lahdessa on yhteensä kymmenen koira-aitausta eri puolilla kaupunkia.

Aitauksen puhtaanapidosta vastaavat koiranomistajat ja Salpausselän Kennelpiiri. Kaupunki vastaa rakenteiden kunnosta ja jätehuollosta.

Puistoon ei saa tuoda rokottamatonta, vihaista, sairasta tai kiimaista koiraa.

Haukkuminen on kielletty klo 22–07 välisenä aikana.

Keppejä ei saa heitellä, eikä tuoda omia leluja.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi