Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kiinteistöveron kiristys nosti Lahtea listalla, jolla kaupunki ei varmasti halua kivuta – suurista kaupungeista Lahdessa on neljänneksi suurimmat kiinteistökulut

Muuttotappiokaupunki Heinolassa kiinteistökustannukset nousivat maan keskiarvoa enemmän. "Ei se ole tapa, jolla Heinola saa parannettua vetovoimaansa", sanoo Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen uusi toiminnanjohtaja.

Kuva: Sami Kuusivirta

Lahti on tänä vuonna Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukossa neljänneksi kallein kiinteistömaksuiltaan, ilmenee Kiinteistöliiton teettämästä Indeksitalo 2018 -selvityksestä. Kalliimpia ovat vain Helsinki, Jyväskylä ja Turku.

Vertailussa otettiin huomioon kiinteistöverot, kaukolämmön hinta, veden ja jäteveden hinta sekä kiinteistösähkön ja jätehuollon hinnat.

Viime vuoden vertailussa Lahti oli viides, mutta nousi kiinteistöveron nostamisen takia ohi Tampereen.

Vertailussa mukana olleista paikkakunnista edullisimmat kuntakohtaiset kiinteistömaksut ovat viimevuotiseen tapaan Kokkolassa, Raahessa ja Oulussa. Korkeimmat maksut ovat Vihdissä, Lappeenrannassa ja Rovaniemellä.

Kiinteistöverotuksen kiristäminen pompsahtaa tietysti väkisin silmille. Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja Hanna Koskela

Lahdessa kiinteistökustannukset nousivat viime vuodesta 2,8 prosenttia, kun selvityksessä mukana olleilla paikkakunnilla verot ja maksut nousivat keskimäärin 1,1 prosenttia. Mukana vertailussa oli yhteensä 51 kaupunkia tai kuntaa.

Kiinteistövero pomppasi silmille

Kuva: Anssi Hietamaa

Vertailu tehtiin Kiinteistöliiton määrittelemän ”indeksitalon”, tietynlaisen keskivertokerrostalon tiedoilla. Indeksitalo on 30-vuotias 10 000 kuutiometrin 40 asunnon kerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontillaan.

Asumisen pitää olla kokonaisuutena edullista, jotta väki haluaa muuttaa tänne. Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja Hanna Koskela

Lahdessa kiinteistömaksuja maksetaan 2,76 euroa kuukaudessa asuttua neliömetriä kohden. Viime vuonna Lahdessa maksettiin kiinteistömaksuja 2,69 euroa kuukaudessa neliömetriä kohden.

Lahden kasvaneita kustannuksia selittää siis ennen kaikkea kiinteistöverojen nosto. Vertailussa mukana olleista paikkakunnista Lahden lisäksi kiinteistöveroa nosti tälle vuodelle vain Lohja. Lahdessa tontin kiinteistövero nousi peräti 17,4 prosentilla ja rakennuksen kiinteistövero 9,2:lla prosentilla.

Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen uusi toiminnanjohtaja Hanna Koskela sanoo Lahden sijoituksen nousun olevan sinänsä harmittavaa, vaikka nousu listalla olikin odotettavissa kiinteistöverojen nostamisen jälkeen.

– Kiinteistöverotuksen kiristäminen pompsahtaa tietysti väkisin silmille, Koskela sanoo ja kehottaa poliitikkoja vähintään pitäytymään korotuksista tulevina vuosina.

Lahden ja Heinolan hinnat keskiarvon yläpuolella

Vertailussa oli mukana päijäthämäläispaikkakunnista Lahden lisäksi ainoastaan Heinola. Heinolassa kiinteistökustannukset nousivat viime vuodesta 1,5 prosenttia, eli enemmän kuin vertailussa keskimäärin.

Heinolassa kiinteistömaksuja menee maksuun kuukausittain 2,68 euroa asuttua neliömetriä kohden, kun viime vuonna vastaava luku oli 2,64.

Heinolassa maksutaakkaa kasvatti suhteellisesti eniten 14 prosentin korotus jätehuoltomaksuihin.

Kaikista vertailussa mukana olleista paikkakunnista kustannukset nousivat eniten Lempäälässä, Nokialla, Helsingissä ja Kangasalla. Kustannukset laskivat Vihdissä, Nurmijärvellä, Kemissä, Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa.

Lahti oli vertailussa 13. kallein ja Heinola 21. kallein. Molemmat kaupungin sijoittuivat valtakunnan keskiarvon yläpuolelle. Viime vuonna Lahti oli vastaavassa vertailussa sijalla 15 ja Heinola sijalla 19.

Lähiseudun verrokkikaupungeista Hämeenlinnassa kiinteistökustannukset ovat Lahtea suuremmat ja Kouvolassa selvästi pienemmät.

Heinolassa riittää mietittävää

Vaikka Heinola laski kalleusvertailussa muutaman pykälän, ei Koskelan mukaan kaupungissa ole syytä suureen riemuun. Suunta kustannuksissa on Heinolassakin jo pitkään ollut ylöspäin. Vajaan 20 000 asukkaan kaupunki on edelleen turhan korkealla 51 kaupungin vertailussa, Koskela sanoo.

– Heinola on muuttotappiokaupunki ja samalla kustannukset jatkuvasti nousevat. Ei se ole tapa, jolla Heinola saa parannettua vetovoimaansa. Päättäjille ja uudelle kaupunginjohtajalle riittää tässä haastetta.

Koskelan mielestä selvityksen tuloksista ei selvinnyt Lahden tai Heinolan osalta mitään dramaattista ja yllättävää. Koskela huomauttaa, että kustannukset ovat kautta maan nousseet melko tasaisesti viime vuodet, mutta jyrkkää hyppäystä ei ole tapahtunut. Tämän vuoden selvityksen tulokset tukevat analyysiä.

Pelkkä edullinen hankintahinta ei riitä

Koskela sanoo, että Lahden vetovoimatekijäksi asumisen osalta ei riitä pelkästään asuntojen hankintahintojen edullisuus verrattuna moniin muihin suuriin kaupunkeihin.

– Asumisen pitää olla kokonaisuutena edullista, jotta väki haluaa muuttaa tänne.

Hänen mielestään Lahtea kannattaa vertailla esimerkiksi Keravaan, joka on kiinteistökuluvertailussa huomattavasti Lahtea halvempi ja toisaalta puoli tuntia lähempänä Helsinkiä.

Pendelöivien perheiden houkutteleminen ei helpotu, jos asumisen sivukulut nousevat liikaa muihin oikoradan varressa oleviin paikkakuntiin, Koskela sanoo.

Lahdessa kaukolämmön hinta korkein suurista kaupungeista

Koskela kiinnittää erityistä huomiota sekä Lahden että Heinolan kaukolämmön hintaan. Lahdessa maksetaan kaukolämmöstä enemmän kuin muissa suurissa kaupungeissa, vaikka hinta ei juuri edellisvuoteen verrattuna noussutkaan.

Lahdessa kaukolämpö rasittaa asujien kukkaroa 1,36 euroa neliömetriltä kuukaudessa. Heinolassa kaukolämpö on vielä kalliimpaa kuin Lahdessa eli 1,38 euroa neliömetriä kohden kuukaudessa.

Lahdessa edullista vettä

Kustannukset nousivat vertailun perusteella valtakunnallisesti tänä vuonna eniten kiinteistösähkössä, joka kallistui keskimäärin 4,5 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna.

Sähkönsiirtomaksut nousivat keskimäärin 6,7 prosenttia ja sähkön myyntihinta 4,7 prosenttia. Lahdessa ja Heinolassa kiinteistösähkön hinta ei noussut käytännössä lainkaan. Lahdessa kiinteistösähkö on halvempaa kuin maassa keskimäärin, Heinolassa hieman kalliimpaa.

Toiseksi eniten nousivat vesikustannukset, keskimäärin 1,2 prosenttia. Kaikissa muissa maksuissa keskimääräinen vuosimuutos jäi alle yhteen prosenttiin. Lahdessa veden hinta pysyi samana ja Heinolassakin hinnan nousu oli lähes olematonta.

– Lahdessa vesi on paitsi hyvää, myös melko edullista verrattuna muihin isoihin kaupunkeihin, sanoo Koskela.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi