Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Karpalon kenttä muuttuu sotatantereeksi avoimissa taistelunäytöksissä – "Efektit ovat ihan katsomisen arvoiset"

Lahteen päättyvän Puolustusvoimien juhlakiertueen on nähnyt tähän mennessä 27 000 katsojaa.

Taistelunäytöksessä käytetään muun muassa Leopard-panssarivaunuja ja pyrotekniikkaa. Kuva: Sami Lettojärvi

Urheilukeskuksen Karpalon mäkien juurella jytisee perjantaina ja lauantaina sellaisella voimalla, että siihen verrattuna Cheekin keikat tai iltamäenlaskun ilotulitukset ovat vaatimatonta pihinää. Alueella nähdään neljä Puolustusvoimien taistelunäytöstä, joissa melutaso ylittää hetkellisesti 165 desibeliä.

Kokonaisturvallisuus 2018 -messujen yhteydessä järjestettävät näytökset ovat Puolustusvoimat 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Porissa, Joensuussa, Oulussa ja Turussa kiertänyt näytös on kerännyt tähän mennessä jo noin 27 000 katsojaa. Kiertue päättyy Lahteen.

– Meillä on ollut positiivinen ongelma, että joka paikkakunnalle on tullut ihmisiä enemmän kuin on ajateltu. Aika ja tila asettaa rajoituksia, mutta toivotaan, että Lahdessakin mahdollisimman moni pääsee näytöksen näkemään, Puolustusvoimien viestintäosaston suunnittelija Ari Lohenoja toteaa.

Karpalon taistelunäytöksen kenraaliharjoitus pidettiin torstaina. Kaikissa näytöksissä yleisölle jaetaan korvatulppia. Yleisöä varoitetaan, että näytös on todenmukainen ja pitää sisällään kovia ääniä. Puolustusvoimat ei suosittele näytöstä pienille lapsille.

– Korvatulpat ovat ihan oikeasti tarpeen. Meteli on kova ja siinä tulee teräviä piikkejä.

Vihollisen hyökkäystä torjutaan Stinger-ilmatorjuntaohjuksilla. Kuva: Sami Lettojärvi

"Ainutlaatuinen kokemus"

Taistelunäytöksessä pyroteknisten pommien lämpö ja paine tuntuu kymmenien metrin päähän. Äänimaailma on aidon tuntuinen.

– Pyrotekniikkaa on hiukan sovitettu tälle kentälle. Efektit ovat ihan katsomisen arvoiset. Vaikka olen nähnyt näytöksen jo kymmeniä kertoja, silti jokainen esitys on ainutlaatuinen kokemus, näytöstä johtava yliluutnantti Harry Lagerström Karjalan Prikaatista toteaa.

Näytösosastossa on noin 30 varusmiestä, jotka ovat olleet kiertueella yhteensä parikymmentä vuorokautta.

On hienoa nähdä, että maanpuolustushenkisiä kaupunkeja löytyy. Yliluutnantti Harry Lagerström

– Rannikkojääkärit ovat Dragsvikistä, panssarintorjunta- ja vaunuosastoa on Karjalan Prikaatista Vekaranjärveltä. Maasotakoulusta ja Panssariprikaatista tulee vaunumiehistöä. Ydinporukka on pysynyt samana.

Lagerströmin mukaan yleisöltä on tullut positiivista palautetta.

– Esimerkiksi Joensuussa lähenneltiin kymmentätuhatta katsojaa. On hienoa nähdä, että maanpuolustushenkisiä kaupunkeja löytyy.

Näytösosastossa on noin 30 varusmiestä. Kuva: Sami Lettojärvi

Vihollinen torjutaan

Taistelunäytöksessä esitellään Leopard-panssarivaunuja, kuljetuspanssarivaunuja, panssarintorjuntavälineitä, Stinger-ilmatorjuntaohjus sekä rannikkojääkärien hyökkäys. Rannikkojääkärikomppania ja Hornet-hävittäjä osallistuvat esitykseen näyttötaulun kautta.

Näytös kuvaa tilannetta, jossa vihollisen mekanisoitu osasto hyökkää Raaseporin tasalla ja pyrkii Hankoniemen suuntaan. Puolustusvoimat valmistautuu tuhoamaan vihollisen taistelupanssarivaunut, ilma-alukset ja komentopaikat. Vihollisen hyökkäys pysäytetään. Noin vartin mittaisen näytöksen päätyttyä panssarivaunut ja näyttelijät tulevat yleisön eteen.

– Vastaavanlainen näytös oli 2015 Kokonaisturvallisuus-messuilla Tampereella. Siitä konsepti lähti rakentumaan. Mukaan rakennettiin Merivoimat ja Ilmavoimat, muuten formaatti on samanlainen, Lagerström kertoo.

Taistelunäytökset esitetään Karpalon kentällä perjantaina 7.9. kello 10.30 ja 13.30 sekä lauantaina 8.9. kello 11.00 ja 14.00.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi